Potpisana Deklaracija o jačanju ekosustava tehnološkog poduzetništva na području Srednje i Istočne Europe

15. 11. 2018.

Danas je u Sofiji svečano potpisana Deklaracija o jačanju ekosustava tehnološkog poduzetništva na području Srednje i Istočne Europe koja će omogućiti povezivanje ključnih dionika u cilju stvaranja preduvjeta za rast i razvitak na inovacijama temeljenog startup poduzetništva.

Ova deklaracija, kreirana od strane  Startup Europe – inicijative Europske komisije,  ima za cilj povezati ključne dionike startup zajednice, unapređivati poduzetničku kulturu te voditi ekosustave Središnje i Istočne Europe k uspjehu.

Digitalna revolucija pruža mnoge mogućnosti za rast na inovacijama temeljenog gospodarstva. Prostor Središnje i Istočne Europe, zbog velikog broja talentiranih ljudi sa snažnim vještinama iz ICT područja i dinamičnom startup zajednicom, posjeduju značajan potencijal. Digitalna je transformacija krucijalna za razvoj ovih regija.

Jaka startup zajednica ima potencijal transformirati lokalnu ekonomiju te osigurati održivi rast i visoku stopu zaposlenosti kao temelj snažne ekonomije. Istovremeno, ova zajednica kontinuirano se suočava s izazovima koji ometaju njezin daljnji rast i razvoj kao što su nedostatak informacija, birokracija i složeni postupci pri pristupu izvorima financiranja.

Deklaraciju su potpisali sljedeće organizacije Srednje i Istočne Europe: Bulgarian Business Forums (Bugarska), CzechInvest (Češka), Zagrebački inovacijski centar – ZICER (Hrvatska), Europa Media Group (Mađarska), predstavnik Poljske, Spherik Accelerator (Rumunjska), The Slovak Alliance for Innovation Economy (Slovačka) i  IPR Venture Factory (Slovenija).

Potpisivanjem ove Deklaracije svaki od potpisnika postaje dijelom Startup Europe Central and Eastern Europe mreže.

Zagrebački inovacijski centar, kao središnje mjesto razvoja startup zajednice u Hrvatskoj, predstavlja našu zemlju u ovoj inicijativi. Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra i hrvatski potpisnik Deklaracije o jačanju ekosustava tehnološkog poduzetništva na području Srednje i Istočne Europe i Zapadnog Balkana, izjavio je: Zemlje poput Hrvatske imaju podjednake izazove u pozicioniranju svojih proizvoda na globalna tržišta. Međusobne aktivnosti te suradnja usmjerena prema istim ciljevima mogu donijeti zajedničke i multiplikativne koristi. Nužno je poticati transnacionalnu suradnju.  Posebna mi je čast što je ZICER prepoznat kao ključni dionik hrvatskog inovacijskog i startup ekosustava. 

Kooperativnošću i zajedničkim naporima zemalja potpisnica ove Deklaracije stvaraju se preduvjeti za pokretanje i lakši plasman proizvoda malih i srednjih visokotehnoloških tvrtki na jedinstvenom digitalnom tržištu Europske unije i šire. Kao rezultat ovakve suradnje otvorit će se nove mogućnosti stvaranja međunarodnih uspjeha.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...