Pametniji i transparentniji Zagreb: Predstavljena nova platforma Zagreb Smart City Hub te HACKL – hackathon za otvoreni Zagreb

26. 01. 2022.

Platforma Smart City Hub te natjecanje HACKL – hackathon za otvoreni proračun Zagreba predstavljeni su danas na konferenciji za novinare održanoj u prostoruZICER-a.

Novu platformu, te događanje u organizaciji Grada Zagreba i ZICER-a, predstavili su gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, direktor ZICER-a Frane Šesnić te Sanja Malnar Neralić, voditeljica Odjela za realizaciju i koordinaciju projekata pametnog Grada – Zagreb Smart City i Dražen Lučanin, zamjenik predsjednika Radne skupine za digitalizaciju Grada Zagreba.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasio je kako je ideja platforme Smart City Hub da na jednom mjestu okupi različite postojeće aplikacije gradskih ureda, poduzeća i ustanova, kako bi svim zainteresiranim građanima podatci bili dostupni na što jednostavniji i kreativniji način.

“Otvoreni proračun jedna je od brojnih usluga koje ćemo ponuditi javnosti, a koje smatramo temeljem transparentnosti i preduvjetom za uspostavu povjerenja između građana i Uprave.”, dodao je zagrebački gradonačelnik, rekavši kako upravo hackathon omogućuje širem krugu ljudi da sudjeluju u izradi rješenja za atraktivniji i drugačiji pogled na ključne podatke.

“Novi načini predstavljanja podataka, transparentniji uvid u proračun te jačanje participativnosti dio su našeg programa digitalnog grada i novog modela upravljanja Zagrebom. Isto tako, Grad Zagreb je započeo rad na uvođenju riznice, budući da, na inicijativu naših partnera SDP-a, uvođenje riznice predstavlja dio našeg zajedničkog koalicijskog sporazuma”, kazao je gradonačelnik pozvavši sve zainteresirane da se prijave na HACKL te da kroz multidisciplinarni pristup predstave svoje ideje za nova rješenja.

“Vjerujem kako je ovo početak snažnog zamaha digitalizacije Grada kako bi on što više koristio tehnologije koje su na raspolaganju za optimizaciju, digitalizaciju, bolju obradu i praćenje različitih mreža i sustava.”, zaključio je gradonačelnik zahvalivši svim sudionicima i partnerima na projektu.

Poželjevši potencijalnim suradnicima HACKL-a što više kreativnosti u prijavi ali i u razvoju samih  rješenja za otvoreni Zagreb, Frane Šesnić, direktor ZICER-a, naglasio je kako je samo kroz sinergiju različitih znanja i multidisciplinarnost kompetencija moguće doći do izvrsnnog, funkcionalnog i jednostavnog rješenja za krajnje korisnike.

Sanja Malnar Neralić objasnila je da Zagreb, po uzoru na svjetske metropole, aktivno izrađuje platformu Zagreb Smart City Hub kako bi se široj zajednici omogućilo lakše pronalaženje  važnih i relevantnih informacija o „smart“ projektima, te otvorila mogućnost neposrednog  sudjelovanja  u kreiranju prijedloga  za napredak grada.

Dražen Lučanin najavio je održavanje prvog u nizu hackathona pod nazivom HACKL – hackathon za otvoreni Zagreb „Gradski proračun na dlanu“, u organizaciji Grada Zagreba i ZICER-a.

“Pozivam sve građanke i građane koji se bave dizajnom, programiranjem, obradom podataka, istraživačkim novinarstvom i srodnim zanimanjima da se prijave na Hackl i nadam se da se vidimo ovdje u ZICER-u u veljači.”, kazao je Lučanin, naglasivši kako je cilj natjecanja multidisciplinarnih timova osmisliti, dizajnirati i programirati prototip softverskog rješenja za jednostavan i transparentan pregled stavki Gradskog proračuna, koji će se prvi put objaviti u strojno čitljivom formatu.

HACKL je trodnevni hackathon za stvaranje rješenja koje će digitalizirati zagrebački proračun i učiniti ga dostupnim svima. Građanima će omogućiti jednostavni vizualni uvid u sve gradske financijske stavke klikom na računalu, tabletu ili pametnom telefonu. Više informacija možete pronaći na poveznici.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...