Pametniji i transparentniji Zagreb: Predstavljena nova platforma Zagreb Smart City Hub te HACKL – hackathon za otvoreni Zagreb

26. 01. 2022.

Platforma Smart City Hub te natjecanje HACKL – hackathon za otvoreni proračun Zagreba predstavljeni su danas na konferenciji za novinare održanoj u prostoruZICER-a.

Novu platformu, te događanje u organizaciji Grada Zagreba i ZICER-a, predstavili su gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, direktor ZICER-a Frane Šesnić te Sanja Malnar Neralić, voditeljica Odjela za realizaciju i koordinaciju projekata pametnog Grada – Zagreb Smart City i Dražen Lučanin, zamjenik predsjednika Radne skupine za digitalizaciju Grada Zagreba.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasio je kako je ideja platforme Smart City Hub da na jednom mjestu okupi različite postojeće aplikacije gradskih ureda, poduzeća i ustanova, kako bi svim zainteresiranim građanima podatci bili dostupni na što jednostavniji i kreativniji način.

“Otvoreni proračun jedna je od brojnih usluga koje ćemo ponuditi javnosti, a koje smatramo temeljem transparentnosti i preduvjetom za uspostavu povjerenja između građana i Uprave.”, dodao je zagrebački gradonačelnik, rekavši kako upravo hackathon omogućuje širem krugu ljudi da sudjeluju u izradi rješenja za atraktivniji i drugačiji pogled na ključne podatke.

“Novi načini predstavljanja podataka, transparentniji uvid u proračun te jačanje participativnosti dio su našeg programa digitalnog grada i novog modela upravljanja Zagrebom. Isto tako, Grad Zagreb je započeo rad na uvođenju riznice, budući da, na inicijativu naših partnera SDP-a, uvođenje riznice predstavlja dio našeg zajedničkog koalicijskog sporazuma”, kazao je gradonačelnik pozvavši sve zainteresirane da se prijave na HACKL te da kroz multidisciplinarni pristup predstave svoje ideje za nova rješenja.

“Vjerujem kako je ovo početak snažnog zamaha digitalizacije Grada kako bi on što više koristio tehnologije koje su na raspolaganju za optimizaciju, digitalizaciju, bolju obradu i praćenje različitih mreža i sustava.”, zaključio je gradonačelnik zahvalivši svim sudionicima i partnerima na projektu.

Poželjevši potencijalnim suradnicima HACKL-a što više kreativnosti u prijavi ali i u razvoju samih  rješenja za otvoreni Zagreb, Frane Šesnić, direktor ZICER-a, naglasio je kako je samo kroz sinergiju različitih znanja i multidisciplinarnost kompetencija moguće doći do izvrsnnog, funkcionalnog i jednostavnog rješenja za krajnje korisnike.

Sanja Malnar Neralić objasnila je da Zagreb, po uzoru na svjetske metropole, aktivno izrađuje platformu Zagreb Smart City Hub kako bi se široj zajednici omogućilo lakše pronalaženje  važnih i relevantnih informacija o „smart“ projektima, te otvorila mogućnost neposrednog  sudjelovanja  u kreiranju prijedloga  za napredak grada.

Dražen Lučanin najavio je održavanje prvog u nizu hackathona pod nazivom HACKL – hackathon za otvoreni Zagreb „Gradski proračun na dlanu“, u organizaciji Grada Zagreba i ZICER-a.

“Pozivam sve građanke i građane koji se bave dizajnom, programiranjem, obradom podataka, istraživačkim novinarstvom i srodnim zanimanjima da se prijave na Hackl i nadam se da se vidimo ovdje u ZICER-u u veljači.”, kazao je Lučanin, naglasivši kako je cilj natjecanja multidisciplinarnih timova osmisliti, dizajnirati i programirati prototip softverskog rješenja za jednostavan i transparentan pregled stavki Gradskog proračuna, koji će se prvi put objaviti u strojno čitljivom formatu.

HACKL je trodnevni hackathon za stvaranje rješenja koje će digitalizirati zagrebački proračun i učiniti ga dostupnim svima. Građanima će omogućiti jednostavni vizualni uvid u sve gradske financijske stavke klikom na računalu, tabletu ili pametnom telefonu. Više informacija možete pronaći na poveznici.

Ostale novosti i projekti

Završen projekt za zeleniju budućnost – My Energy Community 

Razvojno-istraživački projekt My Energy Community, čiji je završetak predstavljen danasna svečanosti održanoj u prostorijama ZICER-a, započet je 2022. godine s ciljem razvoja platforme za energetske zajednice u kojima će tokovi energije i povezane cijene biti dostupni...

Balans privatnog i poslovnog u startup svijetu

U fokusu poslovanja ReaX LAB-a je razvoj laboratorijske analitičke opreme u području zelene kemije, s posebnim naglaskom na minijaturizaciju radi smanjenja potrošnje reagensa i negativnog utjecaja na okoliš.Ovu uspješnu u ZICER-u inkubiranu tvrtku čine vrsni...