Najveći europski CleanTech akcelerator otvorio vrata u Hrvatskoj

24. 04. 2019.

Što pametne mikrokapsule za zaštitu biljaka, ekološki najnaprednije tenisice na tržištu i novo rješenje izazova parkiranja u gradu imaju zajedničko? To su tri od ukupno šest inovativnih projekata koje će timovi i startupovi pod vodstvom Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER-a) razvijati kroz EIT Climate-KIC akcelerator.

EIT Climate-KIC akcelerator najveći je europski program za akceleriranje startupova koji razvijaju rješenja s pozitivnim utjecajem na klimatske uvjete. Na današnjem se svečanom predstavljanju sudionika premijernog ciklusa EIT Climate-KIC akceleratora u ZICER-u predstavilo šest timova i startupova čiji su klimatski orijentirani projekti kroz dva selekcijska kruga izabrani kao najperspektivniji.

„Grad Zagreb je izuzetno ponosan na ZICER koji svojim kontinuiranim radom pomaže stvaranju i proširenju inovacijskog ekosustava grada Zagreba. Ovaj je akcelerator samo dio jednog većeg napora te nam je jako drago da ovih šest predstavljenih finalista ima priliku kroz financijsku pomoć, ali i kroz mentorstvo i edukaciju usavršiti svoje poslovne ideje kako bi jednog dana pronašli svoje mjesto na tržištu“, izjavio je Filip Ćurko, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

„Danas smo pokrenuli akceleracijski program koji će startupovima omogućiti cjelovitu pripremu za unapređenje njihovog poslovanja. Svih šest koji su odabrani za ulazak u program će tako napraviti iskorak iz situacije u kojoj se trenutačno nalaze u onu koja će zasigurno poboljšati njihovu održivost, prepoznatljivost i mogućnost da osvoje globalno tržište“, na otvorenju je izjavio Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Razvojem svojih proizvoda timovi će aktivno sudjelovati u rješavanju klimatskih izazova s kojima smo suočeni. Svih šest timova kroz program će primiti financijsku potporu u iznosu od EUR 10.000 ili 15.000 (ovisno o fazi razvoja proizvoda), izvrsnu mentorsku i edukativnu podršku priznatih domaćih i stranih stručnjaka kao i niz prilika za međunarodno umrežavanje.

Prva takva prilika timove očekuje već početkom svibnja kada putuju u Frankfurt na dvodnevni međunarodni bootcamp. Ondje će kroz niz tematskih radionica prikupiti i razmijeniti znanje koje će im pomoći u oblikovanju poslovanja. Povezat će se i sa startupovima koji sudjeluju u EIT Climate-KIC akceleracijskim programima diljem Europe kao i razmijeniti kontakte s potencijalnim partnerima i investitorima.

 „Svi timovi koji su se danas predstavili su zaista kvalitetni i imaju dobre projekte. Veselim se Frankfurtu i novom učenju na bootcampu“, podijelio je s nama Karlo Starčević, član tima WePark.

Zanimalo nas je i kakav je dojam o timovima stekao Vanja Andrić, jedan od mentora programa. Evo što smo doznali: “Timovi su fantastični. Neke otprije znam i upoznat sam s njihovim radom. Svi imaju jako puno potencijala, a posebno me se dojmio startup Ascalia.“

EIT Climate-KIC akcelerator program je Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT). Od travnja do rujna 2019. paralelno će se implementirati u 12 europskih država, a u Hrvatskoj ga provodi ZICER.

ZICER je član hrvatskog EIT Climate-KIC Huba – konzorcija uspostavljenog u lipnju 2018. sa svrhom osnaživanja inovacijskog kapaciteta na području klimatskih promjena te sačinjenog od sedam organizacija. To su: ZICER, REGEA – Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu, Terra Hub, Zelena energetska zadruga i Mreža znanja.

Timovi hrvatskog EIT Climate-KIC akceleratora su: 

Ascalia

Ascalia je zaokruženo rješenje za gradove i industriju koje im pomaže biti održivima uz manje resursa i energije. Koristeći kombinaciju vlastitih uređaja, softvera i strojnog učenja, Ascalia pojednostavljuje i optimizira upravljanje i procese u gradskoj infrastrukturi i industrijskim postrojenjima. 

Makabi Agritech

Tehnologija enkapsulacije s efektom 3 u 1 (zaštita, prehrana i kontrolirano oslobađanje bioaktivnih komponenata) je inovacija zelene kemije za održivu poljoprivrednu proizvodnju. Na taj način smanjuje se onečišćenje i klimatske promjene te povećava biopotencijal proizvedene hrane.

MIRET

MIRET su ekološke tenisice koje nude održivu alternativu na tržištu preplavljenom plastičnim i kožnim proizvodima. Ovim proizvodom želi se podići svijest o ekološkom problemu kojega predstavlja obućarska industrija te težimo postati predvodnik u proizvodnji ekološki održive obuće.

Naval Hydro

Razvoj cloud usluge za predviđanje hidrodinamičkih performansi trgovačkih brodova koja je specijalizirana za računanje baze podataka potrebnih za uštedu goriva tijekom operacije broda. Potpuno automatizirani pristup omogućuje znatno smanjenje cijene usluge te vrijeme do dostave u odnosu na trenutne ponude na tržištu. Cilj je povećati dostupnost ove metode za uštedu gorive kako bi se proširila na veći broj brodova te pomogla u smanjenu emisije štetnih plinova iz industrije pomorskog prijevoza.

Urban Oasis

Urban Oasis teži ostvariti visokotehnološki agrikulturalni proizvod kao plod vlastitog ostvarenja i utjecaja. Urban Oasis vaša je osobna oaza za neprocjenjivu obiteljsku udobnost i mir te sporedno središte vlastitog doma. 

WePark

WePark je pametno digitalno rješenje koje rješava složeni problem nedostatka parkirnih mjesta u urbanim gradskim sredinama, a temelji se na stvaranju zajednice između vlasnika privatnih parkirnih mjesta i vozača koji su u potrazi za slobodnim parkirnim mjestom. Vozači putem mobilne aplikacije imaju mogućnost vidjeti sva slobodna parkirna mjesta u realnom vremenu, rezervirati parkirno mjesto unaprijed te platiti parking digitalno i po minuti parkinga.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...