Nagrađujemo inovativna rješenja jednog od gorućih problema u zdravstvu!

12. 02. 2024.

Za manje od tjedan dana ističe rok za prijavu na AI4Health.Cro inovacijsko natjecanje! Izazov koji je pred natjecateljima? Predložiti rješenja problema rane rehospitalizacije, temeljena na umjetnoj inteligenciji!

Europski digitalni inovacijski centar za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) poziva inovatore, IT i medicinske stručnjake da se do 18. veljače prijave na inovacijsko natjecanje te tako doprinesu rješavanju jednog od gorućih problema u zdravstvu – problema rane rehospitalizacije. Ako želite kombinirati tehnologiju umjetne inteligencije (AI), strojno učenje i kreativnost te sudjelovati u izazovu s kratkim rokovima, a pri tome osvojiti jednu od nagrada iz fonda vrijednog 9.000 eura, ovo je prilika za vas!

Rani ponovni prijemi u bolnicu, a tu podrazumijevamo ponovni prijem pacijenata koji se dogodi u roku od 30 dana od prvotnog otpusta, ne samo da stvaraju značajan financijski pritisak na zdravstvene sustave, već utječu i na oporavak pacijenata te kvalitetu života.

Riječ je o gorućem problemu u zdravstvu diljem svijeta koji, primjerice, u Sjedinjenim Američkim Državama godišnje generira trošak veći od 25 milijardi dolara.

Brojne studije sugeriraju da bi se s boljim prediktivnim modelima, optimizacijom procesa korištenja kliničkih podataka, zdravstvenim intervencijama, poput prijelazne ili dodatne skrbi, značajan dio tih prijema mogao spriječiti, i to njih čak 50 %. Konzorcij stručnjaka okupljen na projektu AI4Health.Cro smatra da rješenje leži u primjeni AI tehnologija.

”AI i strojno učenje nude obećavajuća rješenja za smanjenje ranih ponovnih prijema u bolnice, predviđanjem rizika kod pacijenata, personalizacijom planova skrbi i poboljšanjem praćenja nakon otpusta. Analizirajući velike skupove kliničkih podataka, ova tehnologija može identificirati pacijente s visokim rizikom od ponovnog prijema, osigurati ciljane intervencije i kontinuiranu skrb, uz bolje ishode za pacijente i učinkovitost zdravstvene skrbi”, naglasila je dr. sc. Anja Barešić, koordinatorica projekta AI4Health.Cro s Instituta Ruđer Bošković.


Osim prilike da doprinesu značajnim promjenama u poboljšanju zdravstvenog sustava, natjecatelji imaju priliku osvojiti nagrade iz fonda vrijednog 9.000 eura.

”Sve veći broj startupova u Hrvatskoj inovativnim promišljanjem i primjenom najnovijih tehnologija uspješno rješava kompleksne zadatke dolazeći do rješenja koja mijenjaju kvalitetu života. Na AI4Health.Cro natjecanje mogu se prijaviti sve punoljetne osobe željne izazova. U periodu provedbe natjecanja koje će trajati do 12. travnja, sudionicima ćemo osigurati adekvatnu podršku i pristup stvarnim anonimiziranim podacima kako bi došli do konkretnog i primjenjivog rješenja. Vrijedne novčane nagrade su sigurno dodatni motivator za prijavu, zato pozivam sve na sudjelovanje u razvoju rješenja koje će pridonijeti kvalitetnijem zdravstvenom sustavu”, istaknuo je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Prijave su otvorene do 18. veljače 2024., a detalji o natjecanju i prijavnom procesu dostupni su na:
https://ai4healthcro.eu/?ht_kb=otvorene-su-prijave-za-ai4health-cro-inovacijsko-natjecanje.

Svi detalji o pravilima sudjelovanja i izvođenju natjecanja nalaze su u javnom pozivu i pravilniku.

Sva dodatna pitanja natjecatelji mogu uputiti e-mailom na adresu challenge-ai4health@zicer.hr.

O PROJEKTU AI4HEALTH.CRO:
AI4Health.Cro je neprofitni, javno-privatni konzorcij koji AI vidi kao ključnu za napredak zdravstva. Konzorcij okuplja 15 partnera uz Institut Ruđer Bošković kao koordinatora, a financira se s 2,9 milijuna eura u sklopu programa Digitalna Europa te NPOO-a u jednakim omjerima, u trajanju od tri godine.

Uz IRB, konzorcij AI4Health.Cro čine: Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju, Magdalena – Klinika za kardiovaskularne bolesti, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Dom zdravlja Zagreb – Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Zagrebački inovacijski centar, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, te uspješne tvrtke IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Technologies Adria.

Navedene aktivnosti se provode u okviru projekta AI4Health.Cro koji financira Europska unija u sklopu programa NextGenerationEU. Projekt sufinancira Europska unija iz programa Digitalna Europa (DIGITAL).

Ostale novosti i projekti

Prijavite se na nove programe akceleracije

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) osmislila je u okviru PROGRAMA AKCELERACIJE cjelovit sustav podrške za sva novoosnovana inovativna poduzeća, inovativne razvojne timove i pojedince u svim regijama Hrvatske. Program obuhvaća...