Na primjeru tvrtke ALTPRO predstavljena uspješna suradnja znanstvene i gospodarske zajednice

14. 12. 2017.

Uspješno povezivanje znanosti i visokog obrazovanja s poduzetnicima predstavlja osnovni preduvjet za gospodarski rast te razvoj lokalne i šire društvene zajednice.

S tom mišlju dana 13. prosinca 2017. u auli Sveučilišta u Zagrebu održana je  tribina pod nazivom Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka ALTPRO d.o.o.

Događaj su zajednički organizirali Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te partnerom Udrugom inovatora Hrvatske.  Cilj ovakvih tribina, koje se sustavno provode već treću godinu,  predstavljanje je inovativnih projekata i primjera uspješne suradnje Sveučilišta i njegovih sastavnica s gospodarskim sektorom. Suorganizator tribine bilo je Vijeće za tehnološki razvoj HAZU.

Tribina je započela uvodnim govorom prof. dr. sc. Miljenka Šimprage, prorektorom za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, koji je akcent izlaganja stavio upravo na važnost suradnje gospodarskog i znanstvenog sektora u smislu transfera znanja i inovacija.

Po uvodnom govoru izlaganje na temu Inovacijama do globalnog tržišta održao je Zvonimir Viduka, direktor tvrtke ALTPRO d.o.o. koji je s okupljenima podijelio iskustvo i principe na kojima se bazira njegov međunarodni poslovni uspjeh . Temelj ovog uspjeha je znanje bazirano na konstantnom predanom radu i ulaganju u istra živanje i razvoj. Naime, tvrtka ALTPRO d.o.o. s radom je započela 1994. godine u okviru Tehnološkog parka Zagreb. Svoje proizvode razvijaju na temeljima vlastitoga znanja i dugogodišnje suradnje sa stručnjacima Sveučilišta u Zagrebu. Fokus im je na području razvoja i proizvodnje signalno-sigurnosne opreme za željeznička vozila i infrastrukturu, no proizvodnju šire i na neka druga, s primarnom djelatnošću sasvim drugačija područja. Proizvodi tvrtka ALTPRO dostupni su u više od 45 zemalja na šest kontinenata, a ove je godine ponovno nagrađena Zlatnom kunom u kategoriji inovacija.

Na tribini govorio je i prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarića. Njegova tema odnosila se na ulogu Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u razvoju inovacija za tržište željezničkih proizvoda i usluga u Europskoj uniji.

Ova tribina završila je raspravom koja je potvrdila činjenicu kako jedino implementacijom inovacija koje su temeljene na istraživanju i razvoju, te suradnjom svih važnih dionika,a posebno akademske i gospodarske zajednice, moguće postići međunarodne tržišne uspjehe koji direktno osiguravaju gospodarski rast.  

Ostale novosti i projekti

Kako zaraditi od dodatnog posla?

Uz redovni rad razmišljate o zaradi od dodatnog posla? Frane Šesnić, direktor ZICER-a, pojašnjava kakve su vam mogućnosti. „U uvjetima inflacije i visokih troškova života, što se posebno odnosi na cijene hrane, kao i rasta plaća koje generalno ne prate realne...

Poziv na radionicu o intelektualnom vlasništvu

Kako prepoznati intelektualno vlasništvo u vašem startupu, zašto ga zaštititi i kakvu vam konkurentsku prednost donosi zaštita?Odgovore doznajte u ZICER-u, 12. ožujka od 10 sati, na besplatnoj radionici koja će se održati prema programu: Sudjelovanje je besplatno uz...