Na primjeru tvrtke ALTPRO predstavljena uspješna suradnja znanstvene i gospodarske zajednice

14. 12. 2017.

Uspješno povezivanje znanosti i visokog obrazovanja s poduzetnicima predstavlja osnovni preduvjet za gospodarski rast te razvoj lokalne i šire društvene zajednice.

S tom mišlju dana 13. prosinca 2017. u auli Sveučilišta u Zagrebu održana je  tribina pod nazivom Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka ALTPRO d.o.o.

Događaj su zajednički organizirali Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te partnerom Udrugom inovatora Hrvatske.  Cilj ovakvih tribina, koje se sustavno provode već treću godinu,  predstavljanje je inovativnih projekata i primjera uspješne suradnje Sveučilišta i njegovih sastavnica s gospodarskim sektorom. Suorganizator tribine bilo je Vijeće za tehnološki razvoj HAZU.

Tribina je započela uvodnim govorom prof. dr. sc. Miljenka Šimprage, prorektorom za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, koji je akcent izlaganja stavio upravo na važnost suradnje gospodarskog i znanstvenog sektora u smislu transfera znanja i inovacija.

Po uvodnom govoru izlaganje na temu Inovacijama do globalnog tržišta održao je Zvonimir Viduka, direktor tvrtke ALTPRO d.o.o. koji je s okupljenima podijelio iskustvo i principe na kojima se bazira njegov međunarodni poslovni uspjeh . Temelj ovog uspjeha je znanje bazirano na konstantnom predanom radu i ulaganju u istra živanje i razvoj. Naime, tvrtka ALTPRO d.o.o. s radom je započela 1994. godine u okviru Tehnološkog parka Zagreb. Svoje proizvode razvijaju na temeljima vlastitoga znanja i dugogodišnje suradnje sa stručnjacima Sveučilišta u Zagrebu. Fokus im je na području razvoja i proizvodnje signalno-sigurnosne opreme za željeznička vozila i infrastrukturu, no proizvodnju šire i na neka druga, s primarnom djelatnošću sasvim drugačija područja. Proizvodi tvrtka ALTPRO dostupni su u više od 45 zemalja na šest kontinenata, a ove je godine ponovno nagrađena Zlatnom kunom u kategoriji inovacija.

Na tribini govorio je i prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarića. Njegova tema odnosila se na ulogu Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u razvoju inovacija za tržište željezničkih proizvoda i usluga u Europskoj uniji.

Ova tribina završila je raspravom koja je potvrdila činjenicu kako jedino implementacijom inovacija koje su temeljene na istraživanju i razvoju, te suradnjom svih važnih dionika,a posebno akademske i gospodarske zajednice, moguće postići međunarodne tržišne uspjehe koji direktno osiguravaju gospodarski rast.  

Ostale novosti i projekti

Bespovratne potpore za digitalizaciju

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti 2021. – 2026. objavljuje Poziv za dostavu projektnih prijedloga „Bespovratne potpore za digitalizaciju“. Bespovratna sredstva dodjeljuju se putem otvorenog postupka dodjele u...

U ZICER-u predstavljen poduzetnički vodič na ukrajinskom jeziku

U Hrvatskoj je svoj privremeni dom pronašlo više od 19.000 ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje su do sada svoje samostalne poslove razvijale iz Ukrajine pokazuju interes za pokretanje posla u Hrvatskoj. Kako bi se što bolje snašle u novim poduzetničkim izazovima, a za...