Na primjeru tvrtke ALTPRO predstavljena uspješna suradnja znanstvene i gospodarske zajednice

14. 12. 2017.

Uspješno povezivanje znanosti i visokog obrazovanja s poduzetnicima predstavlja osnovni preduvjet za gospodarski rast te razvoj lokalne i šire društvene zajednice.

S tom mišlju dana 13. prosinca 2017. u auli Sveučilišta u Zagrebu održana je  tribina pod nazivom Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka ALTPRO d.o.o.

Događaj su zajednički organizirali Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te partnerom Udrugom inovatora Hrvatske.  Cilj ovakvih tribina, koje se sustavno provode već treću godinu,  predstavljanje je inovativnih projekata i primjera uspješne suradnje Sveučilišta i njegovih sastavnica s gospodarskim sektorom. Suorganizator tribine bilo je Vijeće za tehnološki razvoj HAZU.

Tribina je započela uvodnim govorom prof. dr. sc. Miljenka Šimprage, prorektorom za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, koji je akcent izlaganja stavio upravo na važnost suradnje gospodarskog i znanstvenog sektora u smislu transfera znanja i inovacija.

Po uvodnom govoru izlaganje na temu Inovacijama do globalnog tržišta održao je Zvonimir Viduka, direktor tvrtke ALTPRO d.o.o. koji je s okupljenima podijelio iskustvo i principe na kojima se bazira njegov međunarodni poslovni uspjeh . Temelj ovog uspjeha je znanje bazirano na konstantnom predanom radu i ulaganju u istra živanje i razvoj. Naime, tvrtka ALTPRO d.o.o. s radom je započela 1994. godine u okviru Tehnološkog parka Zagreb. Svoje proizvode razvijaju na temeljima vlastitoga znanja i dugogodišnje suradnje sa stručnjacima Sveučilišta u Zagrebu. Fokus im je na području razvoja i proizvodnje signalno-sigurnosne opreme za željeznička vozila i infrastrukturu, no proizvodnju šire i na neka druga, s primarnom djelatnošću sasvim drugačija područja. Proizvodi tvrtka ALTPRO dostupni su u više od 45 zemalja na šest kontinenata, a ove je godine ponovno nagrađena Zlatnom kunom u kategoriji inovacija.

Na tribini govorio je i prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarića. Njegova tema odnosila se na ulogu Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u razvoju inovacija za tržište željezničkih proizvoda i usluga u Europskoj uniji.

Ova tribina završila je raspravom koja je potvrdila činjenicu kako jedino implementacijom inovacija koje su temeljene na istraživanju i razvoju, te suradnjom svih važnih dionika,a posebno akademske i gospodarske zajednice, moguće postići međunarodne tržišne uspjehe koji direktno osiguravaju gospodarski rast.  

Ostale novosti i projekti

Saznaj više o tržišnoj dinamici i startup ekosustavu Austrije

Želiš saznati više o tržišnoj dinamici i startup ekosustavu Austrije? Tada je Vienna Startup Package, koji ti nudi Vienna Business Agency, upravo ono što trebaš! Istraži svoje poslovne mogućnosti unutar ekskluzivnog jednomjesečnog programa za međunarodne startupove....

Na Zagreb Connectu Startup Factory timovi osvojili 800.000 kuna

U ZICER-u - Zagrebačkom inovacijskom centru održano je deveto izdanje startup konferencije Zagreb Connect i sedmo finale akceleracijskog programa Startup Factory.  Keynote govornici Zagreb Connecta prenijeli su svoje znanje i iskustvo iz različitih aspekata...

Startupovi i investicije u fokusu Zagreb Connecta

U srijedu, 16. studenoga, najveći hrvatski startup hub otvara vrata i poziva vas na deveto izdanje Zagreb Connecta – konferencije na kojoj se 11 Startup Factory timova natječe za 800.000 kuna koje im za razvoj osigurava Grad Zagreb. Zagreb Connect je sinonim za...