Na konferenciji TZG 2019. održan networking događaj projekta „StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije“

25. 01. 2019.

Dana 23. siječnja 2019. godine u ZICER-u je održana 12. međunarodna znanstvena konferencija TZG 2019 – Textile Science and Economy 2019 French-Croatian Forum. 

ZG 2019 – Textile Science and Economy 2019 French-Croatian Forum organiziralo je Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta, dok je ZICER bio suorganizator. Konferencija je održana kao dio službenog programa obilježavanja 350 godina od utemeljenja Sveučilišta u Zagrebu te je okupila relevantne dionike akademske i gospodarske zajednice.

Suorganizatori konferencije TZG 2019. uz ZICER bili su i Veleposlanstvo Republike Francuske u Republici Hrvatskoj te Ecole Nationale Supérieure des Arts et Industries Textiles (ENSAIT), uz partnerstvo Hrvatske udruge poslodavaca i portala Suvremena.hr.

Konferenciju su otvorili Frane Šesnić, direktor ZICER-a; prof. dr.sc. Vladan Končar sa Sveučilišta ENSAIT; prof. dr.sc. Gordana Pavlović, dekanica Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta; Toni Biluš, zamjenik pročelnice Gradskog ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša; prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu te njegova ekselencija Philippe Meunier, Veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj.

Svečano otvaranje konferencije započelo je izvedbom glazbene točke koju je izveo višestruko nagrađivan Zbor višeg uzrasta Osnovne škole Izidora Kršnjavoga.

Kroz uvodna izlaganja naglašena je važnost suradnje akademske zajednice i realnog sektora, te implementacija inovacija u stvaranje novih proizvoda i usluga kao temelja gospodarskog rasta. Također, istaknuta je važnost ali i nužnost za razvojem i opremanjem laboratorija u kojima znanstvenici testiraju postavljene teze te na temelju dobivenih rezultata unapređuju kvalitetu i funkcionalnost proizvoda.

Poseban osvrt na ovu temu u prvom plenarnom predavanju pod nazivom Globalni pristup novim tehnologijama dao je  prof. dr. sc. Vladan Končar. Ovo predavanje bilo je izvrstan uvod u predstavljane projekta StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije.  Projekt je pred publikom detaljno predstavio ZICER-ov Matej Celega. Ovaj Projekt obuhvaća proširenje kapaciteta ZICER-a te opremanje prostora šest vrhunskih laboratorija visokotehnološkom opremom. Laboratoriji koji će do 1. lipnja 2019. godine u potpunosti biti opremljeni i na raspolaganju startup i akademskoj zajednici su Centar za tehnologiju zaštite okoliša, Centar za elektroniku, Centar za digitalnu forenziku,  Centar za 3D modeliranje, Centar za Internet of Things (IoT) i Centar za razvoj sučelja. Predstavljenim Projektom ostvarit će se preduvjeti za snažnije povezivanje gospodarstva, akademske i istraživačke zajednice te realizaciju inovativnih poduzetničkih ideja. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020“. ZICER je nositelj, dok je Grad Zagreb partner Projekta. Ukupna vrijednost projekta iznosi 19.588.435,53 kn od čega bespovratna sredstva iznose 15.726.785,40 kn. Vrijedno je istaknuti kako je Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu suradnik na ovome Projektu. 

Tijekom konferencije TZG 2019 – Textile Science and Economy 2019 French-Croatian Forum predstavnici i privrednog i znanstvenog sektora isticali su nužnost sinergije znanosti i gospodarstva kroz konkretiziranje suradnje sastavnica Sveučilišta s gospodarskim sektorom. U tome je smislu hvalevrijedna inicijativa Tekstilno-tehnološkog fakulteta i partnerskih institucija u vidu organiziranja ove hrvatsko-francuske konferencije i sajma na kojemu su prezentirane tvrtke u sektoru tekstila, odjeće, kože i obuće. Kroz sajamski dio konferencije, koji se odvijao paralelno s predavanjima i plenarnom raspravama,  pružena je prilika privrednicima iz obaju zemalja za intenziviraju razmjenu ideja i suradnju uz implementaciju suvremenih inovativnih znanstvenih rješenja. Takva je suradnja od izuzetnog značaja, kao i implementacija znanstvenog rada u privredu. Uspostava laboratorija za provedbu znanstvenih istraživanja kao odgovora na potražnju gospodarskih subjekata te istraživanja provedena u suradnji i koordinaciji s privrednim subjektima rezultirat će profitom s obje strane.

Preporuka konferencije je permanentna suradnja akademske i gospodarske zajednice tijekom provedbe znanstvenih projekata koja omogućuje testiranje rezultata istraživanja po etapama te time donose uštede kako u vremenu tako i u materijalnim sredstvima. I ovim putem akademska zajednica je uputila poziv privrednom sektoru za intenzivnijom i kvalitetnijom suradnjom.

Organizacija networking događaja projekta StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije sufinancirana je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Zagrebačkog inovacijskog centra.

Ostale novosti i projekti

Upoznajte startup Review Booster Pro!

Upoznajte Review Booster Pro, startap koji unutar ZICER-a razvija svoju platformu za povećanje interakcije s krajnjim korisnicima! „Uz pomoć NFC tehnologije, odnosno proizvoda u koje je implementiran NFC čip, komuniciramo sve ono što neka tvrtka želi komunicirati sa...