Membrain – samoodrživa kuća budućnosti

09. 09. 2015.

Prije par godina tim od čak 60 studenata s osam fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo je zanimljiv projekt pod nazivom Koncept Membrain. Sve je započelo kao priprema za sudjelovanje na prestižnom međunarodnom natjecanju Solar Decathlon Europe.

Solar Dechatlon je natjecanje koje se razvilo u SAD-u tijekom 1990-ih kako bi se studente potaknulo na korištenje obnovljivih izvora energije. Kako bi dobili najbolje od okoliša studentski timovi iz zemalja diljem svijeta izgrađivali su i prezentirali svoje projekte na natjecanju. 

Među najzanimljivijim projektima istaknuo se i Koncept Membrain koji je na natjecanju sudjelovao 2014. u Parizu. Koncept Membrain je prvi studentski tim iz Hrvatske koji je sudjelovao na ovakvom tipu natjecanja  i osvojio simpatije organizatora i posjetitelja.  Uz dobru organizaciju, vlastiti trud i financijsku pomoć iz raznih izvora, mladi tim studenata izgradio je samoodrživu pametnu kuću. Razvojni tim nastao iz projekta Koncept Membrain danas osniva tvrtku Membrain projektiranje d.o.o.  i najnoviji su članovi Tehnološkog parka Zagreb.

 Voditelj tima za arhitekturu Matija Pajić objasnio nam je koncept samoodržive kuće: „Koncept Membrain namijenjen je ljudima koji žele emancipaciju, neovisnost i interakciju s okolinom. Radi se o iznimno brzo prilagodivom prostoru koji se može namijeniti za različite načine življenja. Naš tim razradio je ideju tako da smo implementirali mnoge sustave koje smo u konačnici sami osmislili. Materijali koje smo koristili uglavnom su drvo, ovčja vuna i staklo. Na nosivoj konstrukciji kuće postavljen je foto naponski solarni panel  koji se prilagođuje za optimalno skupljanje električne energije.“

Trenutno su u fazi predinkubacije gdje osim prostora za rad koriste ponuđene usluge Tehnološkog parka Zagreb što uključuje program mentoriranja, stimulativnu radnu okolinu, lako umrežavanje s potencijalnim partnerima, institucijama i drugim poduzetnicima.

Kao cilj ovaj mladi tim istaknuo je usavršavanje i plasiranje na tržište kroz postojeća rješenja i načine prefabrikacije elemenata od hrvatskih sirovina.

„Želimo osvijestiti ljude kada je u pitanju samoodrživa gradnja, a radimo i na daljnjoj edukaciji tima. Konačan cilj nam je plasirati cjelokupan sustav građenja i tehničkog sustava na hrvatskom i europskom tržištu.“, rekao nam je voditelj razvojnog tima Hrvoje Nikola Vučemilo.

Membrain projektiranje još je jedna u nizu tvrtki u Tehnološkom parku Zagreb s inovativnim konceptom koja predstavlja budućnost u realizaciji novog načina življenja.

Ostale novosti i projekti

Zagreb Crowdfunding Convention 11.10.2022. u ZICER-u

Načuli ste kod Stankovića da je dvadesettrogodišnji Albert Gajšak za svoj startup CircuitMess prikupio $408.749,00? Ili da su kroz platformu Funderbeam braća Boljar prikupili €473.600,00, a Pivovara Medvedgrad  €1.3 milijuna… Impresivno, ali i dalje niste sigurni...

Doznajte imena timova sedme Startup Factory generacije!

Odabrano je 13 timova nove Startup Factory generacije. Prijave za sedmi Startup Factory trajale su 19. srpnja do 4. rujna. Prijaviti su se mogli timovi ili novi startupovi koji razvijaju visokotehnološka rješenja i okupljaju od dvoje do sedmero članova komplementarnih...