Membrain – samoodrživa kuća budućnosti

09. 09. 2015.

Prije par godina tim od čak 60 studenata s osam fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo je zanimljiv projekt pod nazivom Koncept Membrain. Sve je započelo kao priprema za sudjelovanje na prestižnom međunarodnom natjecanju Solar Decathlon Europe.

Solar Dechatlon je natjecanje koje se razvilo u SAD-u tijekom 1990-ih kako bi se studente potaknulo na korištenje obnovljivih izvora energije. Kako bi dobili najbolje od okoliša studentski timovi iz zemalja diljem svijeta izgrađivali su i prezentirali svoje projekte na natjecanju. 

Među najzanimljivijim projektima istaknuo se i Koncept Membrain koji je na natjecanju sudjelovao 2014. u Parizu. Koncept Membrain je prvi studentski tim iz Hrvatske koji je sudjelovao na ovakvom tipu natjecanja  i osvojio simpatije organizatora i posjetitelja.  Uz dobru organizaciju, vlastiti trud i financijsku pomoć iz raznih izvora, mladi tim studenata izgradio je samoodrživu pametnu kuću. Razvojni tim nastao iz projekta Koncept Membrain danas osniva tvrtku Membrain projektiranje d.o.o.  i najnoviji su članovi Tehnološkog parka Zagreb.

 Voditelj tima za arhitekturu Matija Pajić objasnio nam je koncept samoodržive kuće: „Koncept Membrain namijenjen je ljudima koji žele emancipaciju, neovisnost i interakciju s okolinom. Radi se o iznimno brzo prilagodivom prostoru koji se može namijeniti za različite načine življenja. Naš tim razradio je ideju tako da smo implementirali mnoge sustave koje smo u konačnici sami osmislili. Materijali koje smo koristili uglavnom su drvo, ovčja vuna i staklo. Na nosivoj konstrukciji kuće postavljen je foto naponski solarni panel  koji se prilagođuje za optimalno skupljanje električne energije.“

Trenutno su u fazi predinkubacije gdje osim prostora za rad koriste ponuđene usluge Tehnološkog parka Zagreb što uključuje program mentoriranja, stimulativnu radnu okolinu, lako umrežavanje s potencijalnim partnerima, institucijama i drugim poduzetnicima.

Kao cilj ovaj mladi tim istaknuo je usavršavanje i plasiranje na tržište kroz postojeća rješenja i načine prefabrikacije elemenata od hrvatskih sirovina.

„Želimo osvijestiti ljude kada je u pitanju samoodrživa gradnja, a radimo i na daljnjoj edukaciji tima. Konačan cilj nam je plasirati cjelokupan sustav građenja i tehničkog sustava na hrvatskom i europskom tržištu.“, rekao nam je voditelj razvojnog tima Hrvoje Nikola Vučemilo.

Membrain projektiranje još je jedna u nizu tvrtki u Tehnološkom parku Zagreb s inovativnim konceptom koja predstavlja budućnost u realizaciji novog načina življenja.

Ostale novosti i projekti

Startup Nobula odvažno mijenja uobičajene načine učenja

Inovatori iz ZICER-a unose nov život u edukativne procese! Interakcija u edukaciji danas je imperativ. Kada se osobu koja uči stavi u aktivan položaj, ona više nije samo promatrač, već i svojevrstan nositelj aktivnosti. Uz novu ulogu učenje postaje temeljitije, a...

Dođite na SACHE događaj u Muzej grada Zagreba!

Pozivamo kulturne operatore i predstavnike kulturnih institucija da nam se pridruže 8. lipnja 2022. s početkom u 10 sati u Muzeju grada Zagreba, Opatička ul. 20 na SACHE lokalnom događaju: Visoke tehnologije & inovativni financijski instrumenti kao kreatori...