Budućnost u mobilnim aplikacijama

02. 12. 2015.

Izrada aplikacija za mobilne i web platforme novo je brzo rastuće tržište. Udio na tom tržištu našao je i DECODE, tvrtka iz Tehnološkog parka u Zagrebu, koja se bavi razvojem web i
mobilnih aplikacija za iOS i Android platforme te poseban fokus stavlja na izvrsnost u programiranju i visokokvalitetan dizajn.

Popričali smo s Markom Strizićem, jednim od direktora tvrtke, koji svoje početke opisuje kao jednostavnu potrebu za praktičnim iskustvom.

“Naša priča započela je još za vrijeme studentskih dana, kada su iPhone i Android uređaji tek stupali na scenu te dobivali na popularnosti. U suradnji s dvojicom kolega i prijatelja, napravili smo aplikaciju “9pm”. Radilo se, naime, o platformi za noćne izlaske. Kako naš proizvod nije odmah bio prepoznat, odlučili smo se poslužiti nekonvencionalnim metodama marketinga. Lopatama smo iskopali znak “9pm” ispred Sveučilišne biblioteke. Naš potez nije prošao nezamijećeno pa smo završili i na televiziji. Skupljali smo iskustvo i s vremenom sve više vremena provodili na tom projektu. Upoznavali smo mnoštvo ljudi iz Start-up zajednice te se povezali s poslovnim anđelima i mladim poduzetnicima. Taj nam je proces omogućio ekspanziju imena, projekta i nas samih, no prava zarada nije uslijedila. Ali rezultat je bilo nešto puno značajnije – počeli su stizati upiti od potencijalnih klijenata.”

Idući logični korak bio je otvaranje tvrtke.

“Kada smo osnivali tvrtku, u ljeto 2012., bili smo studenti bez kune u džepu. Dolazak u Tehnološki park mnogo je pomogao jer nam je omogućen prostor za rad i razvoj. Velika prednost Tehnološkog parka definitivno je činjenica što smo ovdje svi na sličnom stupnju razvoja. Ako bilo tko od nas naiđe na određeni problem, uvijek je moguće naći nekoga tko je to već prošao te mu ta osoba može dati koristan savjet. Tehnološki park mladim, talentiranim ljudima omogućava jednostavan start.”

U početku je DECODE radio projekte za hrvatsko tržište no silom prilika firma se okrenula inozemstvu. Ta odluka napravila je veliki preokret u poslovanju. Tvrtka je procvala radeći na uspješnim projektima i trenutno broji 13-ero ljudi. Samo jedan u nizu takvih projekata je razvoj mobilne aplikacije Fling koja broji preko 4 milijuna downloada i na samom je vrhu Appstore ljestvica.

Ono po čemu se DECODE ističe od drugih, odnos je prema zaposlenicima.

“Pokušavamo biti što konkurentniji i zanimljiviji svojim zaposlenima. U uredu imamo besplatna pića, čokolade i voće, a često organiziramo teambuildinge i druženja. Pokušavamo replicirati Googleov stil, ali u našim mogućnostima. Želimo imati odličan odnos sa zaposlenicima i pružiti im brojne pogodnosti kao što je, na primjer, fleksibilno radno vrijeme. Također, svim zaposlenicima koji žive izvan Zagreb nudimo mogućnost da jednom tjedno rade od kuće. Potičemo zaposlenike na stalno usavršavanje i učenje te se vrlo brzo primjećuje poslovni i osobni napredak svakog pojedinca.”

S ovakvim vodstvom, stavovima i vrijednostima, DECODE definitvno čeka daljnji rast i svijetla budućnost.

Ostale novosti i projekti

Upoznajte startup Review Booster Pro!

Upoznajte Review Booster Pro, startap koji unutar ZICER-a razvija svoju platformu za povećanje interakcije s krajnjim korisnicima! „Uz pomoć NFC tehnologije, odnosno proizvoda u koje je implementiran NFC čip, komuniciramo sve ono što neka tvrtka želi komunicirati sa...