LoRaWAN tehnologija i pametna poljoprivreda

03. 08. 2023.

LoRaWAN tehnologija prijenosa podataka spada u jednu od najznačajnijih tehnologija interneta stvari (IoT – Internet of Things). Za prijenos podataka od senzora do mrežnog servera ona zahtijeva vrlo malo energije i zbog toga otvara široke mogućnosti primjene.

Tim stručnjaka iz X-Logica i u ove ljetne dane predano radi na novim projektima!

Njihova napredna rješenja već su implementirana na tržištima Njemačke, Švicarske, Italije, Engleske, Australije, Novog Zelanda, Singapura i Ujedinjenih Arapskih Emiratia. Od nedavno se, zahvaljujući suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, njihova tehnologija primjenjuje i za ostvarenja ciljeva pametne poljoprivrede!

„S ponosom želim istaknuti da X-Logic sudjeluje u prvom projektu Pametne poljoprivrede u Bosni i Hercegovini pod okriljem Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije. Osobito nam je drago da je naša XGW1 LoRaWAN bazna stanica (LoRaWAN gateway), čiju su kvalitetu prepoznale renomirane tvrtke u Hrvatskoj, izabrana u moru dostupnih LoRaWAN baznih stanica da bude dio ovog pionirskog projekta.“ – o novoj suradnji s ponosom ističe mr.sc. Zdenko Marinčić, direktor i suosnivač tvrtke X-Logic.

XGW1 ima funkciju da LoRaWAN signalom poveže senzore u polju i osigura prijenos informacije od istih prema mrežnom serveru. U projektu su odabrane dvije lokacije: Glamoč i planina Tušnica. XGW1 instaliran u Glamoču ima svrhu da pokrije i poveže senzore s Glamočkog polja, dok XGW1 instaliran na Tušnici ima svrhu da pokrije i poveže senzore s Livanjskog, Duvanjskog i Kupreškog polja. U sklopu projekta su instalirane četiri meteorološke stanice sa senzorima temperature, vlažnosti zraka, vlažnosti zemljišta, količine kiše i težine vlastitih košnica (proizvodnja meda). Ovi parametri omogućuju trenutno praćenje usko vezano za usjeve, a samim time i količinu prinosa istih.“ – pojašnjava Zdenko.

Idući korak u realizaciji ovoga projekta je uvođenje LoRaWAN senzora za praćenje stoke jer se spomenuti lokalitet odlikuje tradicijom u stočarstvu i ovčarstvu, ali X-logicovi planovi ni ovdje ne prestaju.

„Neovisno o poljoprivredi, ugradnjom XGW1 LoRaWAN bazne stanice omogućena je LoRaWAN infrastruktura što znači da je omogućena i daljnja digitalizacija komunalnih usluga, proizvodnje i nadzora. Drugim riječima, moguća je nadogradnja sustava dodavanjem senzora daljinskog očitanja potrošnje vode, struje i plina, detekcije neovlaštene sječe šume, detekcije nagiba i/ili pomaka stupova, mjerenja kvalitete zraka itd.“ – zaključuje Zdenko.

Ostale novosti i projekti

Kako uspješno pokrenuti startup?

Ostvarite uspjeh svoga startupa kroz naše akceleracijske programe. Samo požurite! Startupove za razvoj čeka 150.000 eura, a prijave za akceleracijske programe traju još samo ovaj tjedan! Uz podršku u najranijoj fazi poslovanja kroz Startup Factory akcelerator, sada...

ZICER je osvojio titulu Croatian EEPA 2023 national winner!

Ovih se dana možemo pohvaliti novim priznanjem. U konkurenciji hrvatskih projekata osvojili smo priznanje EPPA 2023 nacionalnog pobjednika. Sada smo u finalu ovog prestižnog natjecanja! EEPA (European Enterprise Promotion Awards/ Europska nagrade za promicanje...

Zapošljavamo voditelja računovodstva. Prijavi se!

Zagrebački inovacijski centar traži pojačanje u svojim redovima, i to stručnjaka iz područja računovodstva! Otvoren je Javni natječaj za radno mjesto Specijalist za materijalno-financijske poslove (Voditelj računovodstva) za rad u punom radnom vremenu na neodređeno...