Kontinuiranim razvojem inovacija do svjetskih uspjeha

24. 01. 2018.

Kako razviti inovativni proizvod, pokrenuti vlastiti posao, internacionalizirati poslovanje te tržišne uspjehe ostvariti izvozom samo su neka od pitanja koja zaokupljaju sve koji teže samostalnim poduzetničkim uspjesima.

To su ujedno i teme kojima se bavi kolegij prof.dr.sc. Vedrana Bilasa „Poduzetništvo i izvoz u visokim tehnologijama“ na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER).

Kako je učenje na konkretnim primjerima najbolji način približavanja poduzetništva mladima, jučer su na FER-u gostovali Zvonimir Viduka, direktor tvrtke ALTPRO d.o.o. i Tin Viduka, voditelj marketinga tvrtke ALTPRO d.o.o.

Da podsjetimo, tvrtka ALTPRO d.o.o. s radom je započela 1994. godine u okviru Tehnološkog parka Zagreb. Svoje proizvode kontinuirano razvijaju na temeljima vlastitoga znanja, ali i dugogodišnje suradnje sa stručnjacima Sveučilišta u Zagrebu. Fokus im je na području razvoja i proizvodnje signalno-sigurnosne opreme za željeznička vozila i infrastrukturu, no proizvodnju šire i na neka druga, s primarnom djelatnošću sasvim drugačija područja. Proizvodi tvrtke ALTPRO dostupni su u više od 45 zemalja na šest kontinenata. Krajem 2017. godine ponovno su nagrađeni Zlatnom kunom u kategoriji inovacija.

Kroz prezentaciju studente su upoznali sa svojim proizvodima i tržištima na kojima posluju. Kao ključ uspjeha istaknuli su neprestan rad na razvoju inovacija. Također, naglasili su kako je najefikasnijinačin za ostvarenje uspjeha biti najbolji u jednom segmentu proizvodnje kojeg kontinuiranim razvojem usavršavate. Ujedno naglašena je i važnost motiviranog i stručnog tima te kompleksnost proizvoda kojeg nije lako kopitari. Održano predavanje rezultiralo je velikim interesom studenata koji se manifestirao nizom konkretnih pitanja vezanim za uspjeh i osvajanje međunarodnih tržišta.

U prosincu 2017. na istom kolegiju gostovao je i Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb,koji je tada studentima prezentirao aktivnosti i mogućnosti kojima naša agencija pomaže mladim inovativnim ljudima pri ulasku u poduzetništvo.

Ostale novosti i projekti

Završen projekt za zeleniju budućnost – My Energy Community 

Razvojno-istraživački projekt My Energy Community, čiji je završetak predstavljen danasna svečanosti održanoj u prostorijama ZICER-a, započet je 2022. godine s ciljem razvoja platforme za energetske zajednice u kojima će tokovi energije i povezane cijene biti dostupni...

Balans privatnog i poslovnog u startup svijetu

U fokusu poslovanja ReaX LAB-a je razvoj laboratorijske analitičke opreme u području zelene kemije, s posebnim naglaskom na minijaturizaciju radi smanjenja potrošnje reagensa i negativnog utjecaja na okoliš.Ovu uspješnu u ZICER-u inkubiranu tvrtku čine vrsni...