ArboSmart Technologies korak je bliže održivom svijetu – ugodnijem za svakog stanovnika

08. 11. 2019.

Spakirati život u jedan kofer i napustiti rodni kraj nikom nije lako – bilo da je riječ o dugoročnom preseljenju ili o traganju za znanjem i prilikama za bolje sutra. Tako je i Fran, jedan od junaka ove priče, sa sobom ponio očekivanjima prepun kofer, a u Lijepu našu vratio se onim punim znanja i idejom koja će, vjerujemo, osvojiti domaće, ali i globalno tržište.

Aktualna tema današnjice održavanje je i planiranje sadnje zelenila. Međutim, veliki broj stručnjaka ne prati potrebu i mogućnosti gradova, općina ili tvrtki. Posljedice klimatskih promjena posebno su izražene u urbanim prostorima, zbog specifičnih efekata koji se tamo razvijaju uslijed specifičnih okolnosti. Pobliže s njima upoznat je Fran, koji je prilikom pripreme i izrade magistarskog rada na studiju arborikulture i urbanog šumarstva u UK, radio analizu lanca donošenja odluka u upravljanju urbanim zelenilom. Narušen ekosustav traži pametna rješenja. Pametno u ovom slučaju znači da se kompleksno upravljanje zelenilom digitalizira i povezuje u jedinstveni SMART sustav – ArboSmart Cloud. On zahtjeva da provođenje rješenja nije ograničeno samo na nekolicinu stručnjaka nekog grada ili lokalne samouprave. Rješenje mora biti dostupno i izvedivo svakom članu lanca upravljanja. Kako bi to ostvario, Fran je svoja znanja ukrstio s višegodišnjim developerskim iskustvom Dražena, kolege iz školskih klupa.

Draženu je startup priča i vođenje razvojnih timova u malom prstu. Zato se međusobno iznimno uspješno nadopunjavaju stečenim znanjima i iskustvom.

Uz njihovu pomoć ljudi na terenu, šumari, financijeri i dr. svoje svakodnevne probleme rješavat će bez pola muke. Kako? Evo nekoliko primjera:

  • osobe u operativi mogu jednostavno pregledati popis predviđenih radova i definirati vremenski okvir u kojemu će se oni napraviti
  • osobama u financijama omogućuje praćenje i postavljanje budžeta
  • ljudima na terenu prikazuje što se točno na određenom stablu treba učiniti
  • šumarima omogućuje jednostavniji unos podataka…

Osim toga, sve podatke moguće je vidjeti u grafičkom obliku, što ovaj sustav čini jedinstvenim na tržištu.

Iza svih navedenih analitičkih i operativnih modula stoji tim stručnjaka, svjetskog renomea, u svojim domenama istraživanja. Kao savjetodavno tijelo, tu su i dr. Andrew Hirons, profesor i istraživač u Engleskoj, te dr. Henrik Sjöman, profesor i istraživač u Švedskoj.

Svojim tehničkim i marketinškim znanjem Marina i Nikolina, dovode ovaj sustav na neku novu razinu, a osim tržišta kojeg namjeravaju osvojiti, osvojile su Draženovo i Franovo srce.

Iako je riječ o ozbiljnom sustavu, ArboSmart-Technologies prati i jedna vrlo neozbiljna anegdota:

Inicijalan naziv sustava bio je „Smart urban greenery management system“ odnosno, skraćeno SUGMA ili SUGMAS. Nakon što je tim kupio domenu, otišli su, znatiželje radi, na Urban dictionary provjeriti postoji li skraćenica ili pak neko nepoćudno značenje, kad ono… provjerite i sami! J

Kako bi ovu priču zaokružili, ne zaboravite zaviriti i na njihovu web stranicu https://www.arbosmart.com!

Ostale novosti i projekti