Grad Zagreb posredstvom ZICER-a osigurao više od milijun kuna za poticanje tehnološkog poduzetništva

19. 02. 2019.

Startup tvrtke Beyond Seen Screen, HUBBIG i MOBILEone prvi su korisnici povoljnih konvertibilnih zajmova koji će im omogućiti brži izlazak na komercijalno tržište.

Zagrebački inovacijski centar (ZICER) i Grad Zagreb osigurali su više od  milijun kuna kroz konvertibilne zajmove za visokotehnološke tvrtke koje svoja inovativna rješenja razvijaju u okviru ZICER-a. Riječ je o jednostavnijem, pristupačnijem i povoljnijem dolasku do financijskih sredstava koja su neophodna za brži razvoj.

U prvome valu dodjele konvertibilnih zajmova, ugovore ukupne vrijednosti pola milijuna kuna potpisale su tri inovativne visokotehnološke tvrtke – Beyond Seen Screen, HUBBIG te MOBILEone.

  • Beyond Seen Screen – startup koji razvija ExRey platformu koja omogućava gledateljima video sadržaja da pomoću pametnih telefona skeniraju i prepoznaju što gledaju. Riječ je o tehnologiji koja mijenja način interakcije gledatelja s video sadržajem.
  • HUBBIG – inovativna digitalna platforma koja spaja brodare, aviokompanije, autoprijevoznike, špeditere i NVOCC  agente s uvoznicima i izvoznicima te kroz digitalizaciju osigurava uštedu vremena i sredstava.
  • MOBILEone – platforma za jednostavno kreiranje i umrežavanje mobilnih aplikacija koja kroz implementaciju digitalne transformacije malim organizacijama na lokalnoj razini olakšava provedbu EU uredbi kao što su GDPR i EIDAS.

Prilikom svečanog uručenja ugovora o konvertibilnim zajmovima doc.dr.sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba istaknula je: Dati novac u pravo vrijeme startupu za čiji je razvoj nužna financijska podrška uistinu je jako važno. Mi u Gradu Zagrebu u potencijal inovativnih projekata koji se razvijaju kroz ZICER snažno vjerujemo, a to pokazujemo i ovom novom, specifičnom mjerom.

Frane Šesnić, direktor ZICER-a ovom prilikom je istaknuo: Drago mi je što i na ovaj način možemo podržati naše inovativne visokotehnološke startupove. Interes za ovakvom vrstom poticajnog financiranja je velik stoga uskoro očekujemo potpisivanje novih ugovora za koje su u Proračunu Grada Zagreba već osigurana dodatna sredstva. Pristupačno financiranje nužno je za razvoj projekata. Vjerujem kako će se u financiranje domaćih startupova uskoro uključiti i veći broj poslovnih anđela. Ako podijelimo ulaganja i rizike, vjerujem da ćemo s našim znanjima i podrškom Grada s jedne strane, te potencijalnog investitora koji bi ko-investirao s druge strane mogli povećati šansu za  uspjeh startupu u kojeg se ulaže.

Nakon što je Grad Zagreb kroz ZICER-ov predakceleracijski program Startup Factory zagrebačkim razvojnim timovima i startupovima tijekom posljednje tri godine dodijelio preko dva milijuna kuna bespovratnih no equity sredstava, kreirana je i ova nova mjera financijske podrške kroz konvertibilne zajmove. Mjera je namijenjena visokotehnološkim tvrtkama koje svoje projekte razvijaju unutar ZICER-a, a koje su prethodno zadovoljile administrativne kriterije, kriterije za procjenu kvalitete tima, tehnološke inovativnosti te kriterije za procjenu tržišnog potencijala. Na ovaj način, Grad Zagreb i ZICER stvaraju preduvjete za daljnji razvoj startupova te im daju dodatnu podršku potrebnu za komercijalizaciju njihovih proizvoda.

U Zagrebačkom inovacijskom centru trenutno je inkubirano više od 100 startup tvrtki s preko 300 zaposlenika koje na raspolaganju imaju infrastrukturnu, edukacijsku, mentorsku, promocijsku, a sada i poticajnu financijsku podršku.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...