Etablirane hrvatske tvrtke i startupovi u ZICER-u o potencijalu IoT-a

14. 02. 2020.

Kroz Centar za Internet of Things u ZICER-u je implementiran sustav senzora i softverske podrške, a na raspolaganju su i razvojni paketi za izradu novih IoT hardverskih i softverskih rješenja. O mogućnostima suradnje raspravljali su stručnjaci iz Storm Computersa, Infobipa, Byte Lab-a, ZICER-a te u ZICER-u inkubiranih startupova Recogno, X-logic, Pulsar Labaratories i IO Tech:

IoT označava povezivanje uređaja putem interneta, a danas je ključan za poslovno napredovanje.

Kako na najbolji način iskoristiti prednosti, koji su tehnički i sigurnosni izazovi IoT-a te o hrvatskom IoT tržištu raspravljali smo sa stručnjacima iz:

– Storm Computers-a, jedne od vodećih hrvatskih tvrtki u području razvoja, implementacije te održavanja kompleksnih i cjelovitih poslovnih informacijsko-komunikacijskih sustava,

– Infobip-a, najveće hrvatske IT tvrtke koja pruža usluge mobilnih komunikacija u oblaku za poslovne korisnike,

– Byte Lab-a,  ZICER-ovog uspješnog alumnija specijaliziranog za razvoj elektroničkih sustava koja razvija kompletna rješenja, te u ZICER-u inkubiranih startupova RecognoX-logicPulsar labaratories i IO Tech.

Goran Jovičić, član uprave Storm Computers-a predstavio je kako oni unutar tvrtke prepoznaju inovativne potrebe i specifične zahtjeve korisnika, te kako ih implementacijom tehnologije rješavaju.

Na događaju su predstavnici startup tvrtki, koje djeluju unutar ZICER-a, predstavili svoje realizirane projekte kao i ideje za izradu novih IoT hardverskih i softverskih rješenja, nakon čega je održan okrugli stol. 

Tehničke stvari uvijek se mogu riješiti, a kao najveći izazov IoT-a  Matija Puškar, direktor i suosnivač Byte Lab Grupe, navodi monetizaciju, odnosno „kako prezentirati inovativno IoT rješenje da kupac na prvom mjestu u njemu prepozna mjerljivi benefit“.

Zanimljiva rasprava razvila se na konstataciju Zvonimira Baće, direktora IO Tech-a koji je napomenuo kako je „bitno jačati svijest lokalnih zajednica o važnosti IoT-a jer one su te koje mogu podržati startup u razvoju, štoviše zbog velikih izazova u realizaciji pri provedbi pilot projekta dalje od 100km od sjedišta tvrtke“.

Jakov Živković i Luka Prošić, eksperti iz Infobipa nadovezali su se i istaknuli da „iako mala zemlja, Hrvatska je iznimno pogodna za stvaranje malog agrarnog prostora mozgova koji mogu proizvesti mnoge dodane vrijednosti i prednosti za krajnje kupce.“

Bio je ovo prvi tematski Business over Breakfast (BoB) u kojem su uočeni veliki sinergijski elementi te prostor za razmjenu znanja i iskustava između ostalih etabliranih hrvatskih tvrtki te startupova koji razvijaju IoT rješenja u prostorima ZICER-a.  

Svrha BoB- a promicanje je suradnje, razmjena znanja, ideja i iskustava među stanarima ZICER-a.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...