Etablirane hrvatske tvrtke i startupovi u ZICER-u o potencijalu IoT-a

14. 02. 2020.

Kroz Centar za Internet of Things u ZICER-u je implementiran sustav senzora i softverske podrške, a na raspolaganju su i razvojni paketi za izradu novih IoT hardverskih i softverskih rješenja. O mogućnostima suradnje raspravljali su stručnjaci iz Storm Computersa, Infobipa, Byte Lab-a, ZICER-a te u ZICER-u inkubiranih startupova Recogno, X-logic, Pulsar Labaratories i IO Tech:

IoT označava povezivanje uređaja putem interneta, a danas je ključan za poslovno napredovanje.

Kako na najbolji način iskoristiti prednosti, koji su tehnički i sigurnosni izazovi IoT-a te o hrvatskom IoT tržištu raspravljali smo sa stručnjacima iz:

– Storm Computers-a, jedne od vodećih hrvatskih tvrtki u području razvoja, implementacije te održavanja kompleksnih i cjelovitih poslovnih informacijsko-komunikacijskih sustava,

– Infobip-a, najveće hrvatske IT tvrtke koja pruža usluge mobilnih komunikacija u oblaku za poslovne korisnike,

– Byte Lab-a,  ZICER-ovog uspješnog alumnija specijaliziranog za razvoj elektroničkih sustava koja razvija kompletna rješenja, te u ZICER-u inkubiranih startupova RecognoX-logicPulsar labaratories i IO Tech.

Goran Jovičić, član uprave Storm Computers-a predstavio je kako oni unutar tvrtke prepoznaju inovativne potrebe i specifične zahtjeve korisnika, te kako ih implementacijom tehnologije rješavaju.

Na događaju su predstavnici startup tvrtki, koje djeluju unutar ZICER-a, predstavili svoje realizirane projekte kao i ideje za izradu novih IoT hardverskih i softverskih rješenja, nakon čega je održan okrugli stol. 

Tehničke stvari uvijek se mogu riješiti, a kao najveći izazov IoT-a  Matija Puškar, direktor i suosnivač Byte Lab Grupe, navodi monetizaciju, odnosno „kako prezentirati inovativno IoT rješenje da kupac na prvom mjestu u njemu prepozna mjerljivi benefit“.

Zanimljiva rasprava razvila se na konstataciju Zvonimira Baće, direktora IO Tech-a koji je napomenuo kako je „bitno jačati svijest lokalnih zajednica o važnosti IoT-a jer one su te koje mogu podržati startup u razvoju, štoviše zbog velikih izazova u realizaciji pri provedbi pilot projekta dalje od 100km od sjedišta tvrtke“.

Jakov Živković i Luka Prošić, eksperti iz Infobipa nadovezali su se i istaknuli da „iako mala zemlja, Hrvatska je iznimno pogodna za stvaranje malog agrarnog prostora mozgova koji mogu proizvesti mnoge dodane vrijednosti i prednosti za krajnje kupce.“

Bio je ovo prvi tematski Business over Breakfast (BoB) u kojem su uočeni veliki sinergijski elementi te prostor za razmjenu znanja i iskustava između ostalih etabliranih hrvatskih tvrtki te startupova koji razvijaju IoT rješenja u prostorima ZICER-a.  

Svrha BoB- a promicanje je suradnje, razmjena znanja, ideja i iskustava među stanarima ZICER-a.

Ostale novosti i projekti

Na Zagreb Connectu Startup Factory timovi osvojili 800.000 kuna

U ZICER-u - Zagrebačkom inovacijskom centru održano je deveto izdanje startup konferencije Zagreb Connect i sedmo finale akceleracijskog programa Startup Factory.  Keynote govornici Zagreb Connecta prenijeli su svoje znanje i iskustvo iz različitih aspekata spremnosti...

Startupovi i investicije u fokusu Zagreb Connecta

U srijedu, 16. studenoga, najveći hrvatski startup hub otvara vrata i poziva vas na deveto izdanje Zagreb Connecta – konferencije na kojoj se 11 Startup Factory timova natječe za 800.000 kuna koje im za razvoj osigurava Grad Zagreb. Zagreb Connect je sinonim za...

Startup Factory 2022_11/11_tim Buksa

Buksa je online platforma za dijeljenje prostora. Na Buksi, svatko tko ima bilo kakav neiskorišteni prostor može ga oglasiti i na njemu zaraditi, a onaj kome nedostaje prostor (npr. za stvari, vozilo ili ured) može ih preko platforme zbuksati. Ono što Buksu razlikuje...