Ekološka osviještenost i gospodarenje otpadom glavne teme TEDxZagrebSalon Recycle događaja

31. 01. 2018.

Aktualne teme vezane uz gospodarenje otpadom, okoliš i prirodu bile su u fokusu TEDxZagrebSalon RECYCLE  događaja koji se 30. siječnja 2018. održao u Tehnološkom parku Zagreb. 

Organizacija velikih globalnih ekoloških konferencija, potpisivanje brojnih protokola o zaštiti okoliša te usklađivanje s odlukom Europske unije koja nalaže da Hrvatska do kraja 2020. godine bude spremna odvajati 50% korisnih sirovina iz svoga otpada stavila je brojna pitanja pred građane Zagreba, ali i čitave Hrvatske.

Kako u proces gospodarenja otpadom uključiti najučinkovitije raspoložive tehnologije u skladu s načelima zaštite okoliša? Koji je najbolji način odgovornog upravljanja otpadom u Zagrebu, strukturiranja energetski održivog razvoja grada te očuvanja naše okoline za buduće generacije? 

Ovo su samo neka od pitanja o kojima se raspravljalo sa stručnim gostima iz institucija, organizacija, udruga, poduzeća i startupova usko vezanih uz ovu ekološku temu. Tako je TEDxZagrebSalon RECYCLE ugostio stručnjake koji promišljaju i sudjeluju u stvaranju odgovornog i ekološki osviještenog Zagreba i Hrvatske.

Pred mnogobrojnom publikom govorili su Marko Brnčić, direktor STP d.o.o.; Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša I energetike; Josip Grilec, direktor Stražaplastika d.d.; Alen Hadžić iz Zagrebačkog holdinga – podružnica ČistoćaMladen Iličković, urednik TV emisije Eko zonaJosipa Juričev – Sudac iz udruge Eko ZagrebMarko Košak iz Zelene akcije; Goran Ladišić iz startupa FreewaSonja Polonijo, savjetnica u EKO Murvica d.o.o.

Posjetitelji su imali priliku saznati konkretne informacije i upoznati inovativne ideje o gospodarenju otpadom. Tako je, između ostalih, Josip Grilec, direktor tvrtke Stražaplastika d.d.  istaknuo: „Plastika je jedna od najvrjednijih reciklažnih sirovina koje trenutno možete imati u rukama. Odbačeni proizvod može postati sirovina koja je središnji dio poslovanja neke tvrtke. Ovakvih događaja s temom recikliranja mora biti puno više, treba uložiti što više novaca, educirati ljude još od vrtića, osnovnih i srednjih škola te tako utjecati na odgovornije ponašanje.“

Reakcije publike na ovaj događaj bile su izrazito pozitivne, a jedna od sudionica, Nikolina, s nama je podijelila svoje dojmove: „Smatram da je ovo jedna od vrlo bitnih tema u našem društvu. Svi mi možemo djelovati – ne samo kao društvo nego i kao pojedinci. Trebamo prvo krenuti od sebe kako bi na najbolji mogući način zaštitili naš okoliš i prirodu. Ovo je tema zbog koje bi se još mnogo puta trebali naći i raspravljati dublje i šire o tome kako sve to postići.“

Ovim putem najavljujemo još jedan TEDxSalonZagreb događaj koji će se održati u veljači u prostorima Tehnološkog parka Zagreb, a sve detalje i novosti o njemu i drugim događajima možete pratiti na webu i društvenim mrežama Tehnološkog parka Zagreb i organizacije TEDxZagreb

Ostale novosti i projekti