Delegacija Općine Sarajevo-Centar posjetila Tehnološki park Zagreb

05. 02. 2018.

U petak, 2. veljače 2018. godine, Tehnološki park Razvojne agencije Zagreb (TPZ) posjetila je delegacija Općine Sarajevo – Centar. Tijekom posjeta okupljeni su imali priliku detaljno se upoznati s aktivnostima kroz koje Grad Zagreb putem svoje Razvojne agencije potiče poduzetništvo.

Delegaciju Općine Sarajevo – Centar u ime Grada Zagreba te kao inicijator posjeta predvodila je Mirjana Zubak, pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije , dok su delegaciji posjetitelja prisustvovali predstavnici Centra za kreativni rast i razvoj LER iz Sarajeva, predstavnici Službe za prostorno uređenje i Službe za obrazovanje, kulturu i sport Sarajeva.

Po obilasku prostora Tehnološkog parka te upoznavanja gostiju s mogućnostima koje se poduzetnicima ovdje nude, ali i onima koje ih uskoro očekuju, otvoren je formalni dio posjeta.

S programima i projektima koje provodimo okupljene je detaljnije upoznao Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb . Ivana Čuljak, voditeljica projekta Tehnološki park Zagreb okupljenima je pojasnila detalje o funkcionalnosti i fokus djelatnosti Parka dok je Goran Dautović voditelj programa Startup Factory Zagreb ukratko predstavio predakceleracijski  program Startup Factory Zagreb.

Kako bi slika o prezentiranim mogućnostima bila potpuna te potkrijepljena konkretnim primjerima okupljenima se predstavilo pet tvrtki članica TPZ-a.

Tako je tvrtka Talent Lyft predstavila svoj online regrutacijski alat koji modernizira i olakšava proces zapošljavanja. Ujedno se okupljenima pohvalila nominacijom za titulu Best Recruiting Startups of the Year za koju se natječu u okviru jedne od najuglednijih konferencija za ljudske potencijale.

Mario Panjičko predstavio je tvrtku CroTeh –  Centar za razvoj održivih tehnologija te njihove djelatnosti u sklopu obrade i energetskog iskorištavanja biorazgradivih materijala i otpada te komunalnih i industrijskih otpadnih voda.

Zanimljivu prezentaciju posjetitelji su mogli čuti i od Franje Juretića iz tvrtke Creative Fields koja se bavi programiranjem, razvojem i prodajom alata za izradu mreža i pripremu računalnih simulacija tokova fluida.

Jednostavno i efikasno digitalno potpisivanje dokumenata predstavila je tvrtka ViziBit kojeg je moguće provesti uz njihov sustav SignumID. Ovo inovativno rješenje predstavio je Robert Vurušić i to na primjeru brzog i sigurnog ispunjavanja dokumentacije upravo na primjeru dokumenata iz sarajevske lokalne uprave.

Najmlađu tvrtku,  Recogno , koja je nedavno završila predakceleracijski program Startup Factory Zagreb predstavio je Luka Vida . On je u svojem kratkom predstavljanju pokazao budućnost trgovina uz pametne košarice koje očitavaju svaki proizvod bez pomoći blagajne.

U okviru ovog događaja delegacija je imala priliku upoznati se i s projektom Sisačko-moslavačke županije – poduzetničkim inkubatorom PISMO  – Novska kojeg je predstavio Mario Čelan,  direktor Razvojne agencije Sisačko – moslavačke županije.

Ovaj zanimljiv i proaktivan posjet zaključila je Mirjana Zubak, pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije, koja je iznijela zaključke posjeta i prijedloge za buduću suradnju.

Ovakvi posjeti promiču širenje znanja i iskustva stoga smo s velikim zadovoljstvom bili domaćini ovoga događaja.

Ostale novosti i projekti

U ZICER-u predstavljen poduzetnički vodič na ukrajinskom jeziku

U Hrvatskoj je svoj privremeni dom pronašlo više od 19.000 ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje su do sada svoje samostalne poslove razvijale iz Ukrajine pokazuju interes za pokretanje posla u Hrvatskoj. Kako bi se što bolje snašle u novim poduzetničkim izazovima, a za...

Predstavljanje poduzetničkih vodiča na ukrajinskom jeziku

U Hrvatskoj je svoj privremeni dom pronašlo više od 19.000 ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje su do sada svoje samostalne poslove razvijale iz Ukrajine pokazuju interes za pokretanje posla u Hrvatskoj. Kako bi se što bolje snašle u novim poduzetničkim izazovima, a za...