CROTEH ostvario novu uspješnu suradnju!

23. 03. 2023.

U Centru za razvoj održivih tehnologija – CROTEH-u izuzetno su ponosni na suradnju s Podravkom!

Riječ je o izvrsnom primjeru spajanja inovacije i primjene održivih tehnologija s ciljem implementacije kružnog gospodarenja otpadom u kojem se nutritivno vrijedan biootpad iskoristio za stvaranje visokokvalitetnog ulja.

Kvalitetu potvrđuje i renomirana Superior Taste Award nagrada.

Prošla godina za nas je bila u znaku uspješne suradnje s prehrambenom industrijom PODRAVKA d.d. koja u fokusu ima održivi razvoj i djeluje sustavno razmatrajući utjecaj svoga poslovanja na ekonomiju, okoliš i društvo. Kako PODRAVKA d.d. svojom proizvodnjom nastoji trošiti što manje neobnovljivih resursa te proizvoditi manje otpada, započeli smo zajedničku suradnju u vidu nadogradnje postojećih procesa proizvodnje kao i iskoristivosti biorazgradivog otpada od prerade povrća i voća. U sklopu projekta naš odjel projektiranja i inženjeringa osmislio je, projektirao, izradio i testirao uređaje za odvajanje i sušenje sjemenki paprike, što je direktno omogućilo da dotadašnji biootpad postane iskoristiva sirovina koja se koristi za proizvodnju visokokvalitetnog hladno prešanog ulja. – s ponosom kaže Mario Panjičko, osnivač i direktor CROTEH-a.

Ovim projektom CROTEH nastavlja niz uspješnih domaćih i međunarodnih suradnji s renomiranim partnerima. U ZICER-u u okviru CROTEH-a djeluje i laboratorij koji provodi ispitivanja procesa proizvodnje bioplina i određivanja bioplinskog potencijala te analizu i karakterizaciju biorazgradivih otpadnih materijala.

CROTEH, čestitamo!

Ostale novosti i projekti

Najavljen HACKL – Hackathon za otvoreni Zagreb

U vrtlogu tehnoloških inovacija i globalnih trendova, Zagreb ne samo da stoji uz bok svjetskim metropolama, nego predlaže rješenja koja će grad pretvoriti u tehnološki hub. Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u ZICER-u predstavljen je projekt koji obećava...