Climathon Zagreb iznjedrio izvrsna rješenja ozelenjavanja zagrebačkih građevina

28. 10. 2019.

Ove je jeseni priroda probudila studente, mlade profesionalce – arhitekte, biologe, botaničare, urbaniste, građevinare, IT-evce i entuzijaste i okupila ih na jednom mjestu. Mjesto radnje bio je zagrebački ZICER, a u njemu su uzbudljivi izazovi dobili odgovore na svoja pitanja.

Drugi zagrebački Climathon privukao je domaće i međunarodne natjecatelje koji su u multidisciplinarnim timovima, vođeni iskusnim mentorima, tijekom 12 sati kreirali zelena zagrebačka rješenja.

U natjecateljskom su duhu svoju maštu, kreativnost i znanje četiri tima usmjerila k mapiranju i ozelenjavanju zagrebačkih građevina, zadatku koji je zadao Grad Zagreb. Na temelju njihovih analiza nastajali su koncepti koji će zazeleniti naš grad i njegove fasade i krovove.

Partner ovogodišnjeg Climathona bila je INA koja je događaj obogatila novom dimenzijom – ‘izazovom unutar izazova’. Jedan je tim tako krenuo u potragu za najboljim idejnim rješenjem ozelenjavanja zgrade INA Grupe u Vukovarskoj ulici. Njezin je ravni krov bio inspiracija timu Green Space za složena i zanimljiva „green roof“ rješenja.  Mladim kreativcima trud se itekako isplatio jer je upravo njihovo rješenje žiri proglasio najboljim.

„Ovo je bilo izvrsno iskustvo. Sudionici različitih profila radili su zajedno na razvoju rješenja i dobro smo se zabavili izrađujući koncept koji je na kraju i pobijedio.“, kazala je Ane Slabić, članica pobjedničkog tima Green Space.

Grad Zagreb je kao glavni partner drugog zagrebačkog Climathona, uz zadavanje ovogodišnjeg izazova, za pobjednike osigurao i vrijedne nagrade.

„Primjena zelenih tehnologija ima dokazano pozitivne učinke na povećanje energetske učinkovitosti građevina, smanjenje potrošnje vode, pohranu CO2 i smanjenje zagrijavanja urbanih središta. Drago mi je da smo i ove godine imali izvrstan odaziv timova koji su u 12 sati uspjeli napraviti nekoliko vrhunskih rješenja. Čestitam i hvala!“, izjavio je Ivan Ivanković, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

I ostali timovi ponudili su rješenja ozelenjavanja našeg grada, a vjerujemo kako će se neke od ideja zasigurno i dalje razvijati sve do faze moguće implementacije.

Osjećam se energično. Proveli smo ovdje 12 sati, a ipak nitko nije iscrpljen. Sudionici se još uvijek druže i međusobno razgovaraju. Timovi su iznjedrili izvrsna rješenja, a mogu samo zamisliti što bi učinili kad bi imali više vremena. Drago mi je da Grad podržava ovakve događaje i bit će mi drago ukoliko ih bude još više u budućnosti.“, podijelila je s nama Stephanie E. Trpkov, konzultantica za strategiju u Svjetskoj banci i mentorica Climathona.

Climathon je konceptualni hackathon i globalni pokret Europskog instituta za inovacije i tehnologiju kojim svake godine tisuće mladih ljudi u više od 135 svjetskih gradova simultano kreiraju rješenja za klimatske izazove današnjice. Omogućava odlučnim građanima da se uključe u rješavanje klimatskih problema razrađujući svoje ideje te na inspirativni način dopru do šire zajednice.   

Inovacije na području klimatskih promjena ključne su za održivu budućnost, a ZICER kao domaćin i organizator Climathona timovima formiranim na današnjem događaju i dalje stoji na raspolaganju nudeći podršku pri preobrazbi njihovih rješenja u konkretne poslovne poduhvate.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...