3D svijet u Tehnološkom parku Zagreb

08. 03. 2018.

Ako je grickanje kokica uz film u vašem omiljenom kinu jedina asocijacija koja vam padne na pamet kad pomislite na izraz 3D, dopustite da vam proširimo vidike i upoznamo vas s dvojicom mladića kojima su 3D tehnologije na velika vrata ušle u svakodnevicu i pretvorile se u način življenja.    

U ovom izdanju poduzetničkih priča predstavljamo vam Nikolu Blaževića i Marka Salopeka, suosnivače startupa Mikrotvornica.

Prva suradnja

Svima je poznato koliko je dobra umreženost važna, a čini se da ta povezanost među pojedincima posebno dolazi do izražaja u svijetu startupova. Nikolu i Marka igrom slučaja spojio je Tomislav Fistrić, suosnivač nagrađivanog startupa Canelio. U to je vrijeme Nikola razvijao svoj stroj za profesionalno prototipiranje i razmišljao o web platformi koja bi ujedinila sve vezano za 3D tehnologije. Marko se u svojem obrtu bavio 3D ispisom i 3D modeliranjem. Prva zajednička suradnja dogodila se kada je inozemni naručitelj od Marka zatražio 3D ispis skulpture koja je zahtijevala posebni 3D pisač. Nikola je sastavio potrebni printer, a ostalo je povijest.

Ubrzo su Nikola, strojar s velikim iskustvom u projektiranju i izradi 3D printera, i Marko,  stručnjak s višegodišnjim iskustvom u 3D ispisu i razvoju poslovanja tvrtke koja se profesionalno bavi 3D ispisom za klijenta, uvidjeli da zajedno dobro funkcioniraju i odlično se nadopunjuju u znanju. Udruživanjem znanja i resursa nastala je platforma 3DPrintaj, a kasnije i tvrtka pod nazivom Mikrotvornica j.d.o.o.

3D kraljevi u nastajanju

Kada smo Marka upitali čime se konkretno on i Nikola bave, vrlo brzo smo shvatili da razgovaramo s 3D stručnjakom i entuzijastom na kojeg se rijetko nailazi. Evo što smo doznali:

„U svijetu 3D tehnologija radimo apsolutno sve. 3D modeliramo, 3D ispisujemo modele, nudimo mogućnost 3D skeniranja (kroz kooperante jer još ne posjedujemo 3D skener), nudimo edukaciju o 3D tehnologijama na svim razinama (od dječjeg uzrasta do poslovnih korisnika koje treba educirati o propisnoj upotrebi 3D pisača), pomažemo u razvoju proizvoda izradom nacrta, tehničke dokumentacije i prototipova, izrađujemo 3D pisače, dobavljamo 3D pisače i potrošni materijal za njih te nudimo njihovo održavanje i servis.“

Upoznajte 3DPrintaj i Modax3D

Od Nikole i Marka doznajemo da su u ovom trenutku usredotočeni na dva paralelna projekta. Prvi, pod nazivom 3DPrintaj, platforma je s 3D vizijom.

„Radimo na tome da naša platforma postane centralno mjesto na kojem će svi zainteresirani moći pronaći sve potrebne informacije i usluge vezane za 3D tehnologije. Želimo sva znanja o 3D tehnologijama kao i usluge koje su s njima povezane staviti na jedinstveno mjesto te tako educirati korisnike i olakšati im korištenje tih tehnologija. Namjera nam je privatnim i poslovnim korisnicima približiti svijet 3D tehnologija i ponuditi im lokalizirane usluge. Uz vlastite usluge, naš je cilj omogućiti i drugim ponuditeljima 3D usluga mjesto za daljnje usavršavanje, razmjenu znanja te umrežavanje s potencijalnim partnerima ili kupcima“, kaže Marko.

Unatoč sveobuhvatnosti 3DPrintaj platforme, Nikola i Marko nisu se na njoj zaustavili. Svoj inovativni duh paralelno izražavaju na još jednom projektu kojim razvijaju vlastite 3D pisače. Evo što nam je o njemu ispričao Marko:

„Cilj našeg drugog projekta, Modax3D, je stvoriti modularni sistem komponenti za 3D pisače, malene CNC strojeve te laserske rezače. Ideja je da naš kupac odabirom komponenti sam sebi složi stroj koji odgovara njegovim trenutnim potrebama i budžetu te da ga kasnije može jednostavno nadograditi. Uz to, naravno, izrađujemo 3D pisače po narudžbi za kupce sa specifičnim zahtjevima te nudimo servis i održavanje.“

Za platformu 3DPrintaj trenutačno se izrađuje prva verzija weba dok je projekt Modax3D u fazi izrade prototipova i testiranja.

Modularnost je prednost

Vrijedni dečki iz Mikrotvornice napominju kako je modularnost u razvoju strojeva njihova najveća prednost. Njome omogućavaju svojim korisnicima samostalno određivanje parametara s obzirom na njihove potrebe, ali i lakše održavanje i integraciju novih sustava.

„Također radimo na tome da za poslovne korisnike kreiramo sustav nadzora i upravljanja strojevima na daljinu i taj dio obavljamo mi. Time bi za njih potpuno automatizirali održavanje te im tako omogućili manje brige, smanjenje troškova i rješavanje problema zapošljavanja operatera“, objašnjava Marko. 

Život u Tehnološkom parku

Tim Mikrotvornice svoju je suradnju s Tehnološkim parkom Zagreb započeo procesom virtualne inkubacije no dečki su nakon kratka dva mjeseca postali stanari na lokaciji Zagrebačkog velesajma. Tu je odluku ubrzala spoznaja da iz podruma iz kojeg su dotad radili moraju iseliti te da im je oprema raštrkana na nekoliko lokacija u Zagrebu i Karlovcu. Zanimalo nas je kako su se uklopili u zajednicu Tehnološkog parka Zagreb. Evo što smo saznali od Marka:

„Mnogi stanari TPZ-a su nam potvrdili kako je im je odlično biti članovima te smo se odlučili za ulazak u TPZ. Biti dio TPZ-a je izvrsno. Stalno se susrećemo s kolegama iz drugih startupova i tvrtki, razmjenjujemo iskustva i dogovaramo neke moguće suradnje. Kao članu TPZ-a najbitniji su nam infrastruktura i prostor, tj. mjesto za nesmetani rad i mjesto gdje s ponosom možemo dovesti naše klijente na radni sastanak. Naravno, vjerujemo da će nam i mnoge edukacije puno pomoći u daljnjem razvijanju poslovanja.“

U iščekivanju smo novih pobjeda naših Nikole i Marka te ne sumnjamo kako će predanost, kreativnost i radni polet kojima njihov rad obiluje donijeti mnoge uspjehe Mikrotvornici.

Ostale novosti i projekti

Upoznajte startup Review Booster Pro!

Upoznajte Review Booster Pro, startap koji unutar ZICER-a razvija svoju platformu za povećanje interakcije s krajnjim korisnicima! „Uz pomoć NFC tehnologije, odnosno proizvoda u koje je implementiran NFC čip, komuniciramo sve ono što neka tvrtka želi komunicirati sa...