Startup Piklean otvorio prvu automatiziranu poslovnicu za najam alata

01. 03. 2024.

U godinu i pol od sudjelovanja na ZICER-ovom akceleracijskom programu Startup Factory, gdje je dobio mentorsku, edukacijsku, promocijsku i financijsku podršku, te nakon pobjede na Zagreb Connectu, startup Piklean je razvio vlastitu inovativnu platformu pametnih pretinaca za najam alata i uređaja za čišćenje. Danas, 1. ožujka 2024. godine u Opatiji su otvorili svoju prvu automatiziranu poslovnicu za najam raznih alata i uređaja za čišćenje te ističu kako je njihovo rješenje prvo takve vrste u svijetu. Od konkurenata ih diferencira to što su, na već poprilično naprednom tržištu pametnih pretinaca, uspješno povezali različite elemente jedinstvenog korisničkog iskustva koje uporabu ovih pretinaca povezuje s korištenjem tehnologija automatiziranih poruka i sklapanja ugovora na daljinu. Ovakav pristup rezultat je do sada stečenog iskustva Igora Puhara, osnivača i direktora Pikleana i njegove suradnje s hrvatskom tvrtkom Radiona SKATT.

Igor je zajedno sa svojim timom osnovao Piklean nakon pobjede na Zagreb Connectu 2022. gdje su za razvoj startupa ostvarili i bespovratnu novčanu potporu Grada Zagreba. Sada svoje inovativno rješenje razvijaju kroz ZICER-ov program Inkubacije. Rješenja koja razvijaju vide kao ključna za unapređenje smart city sustava. Kroz svoj posao ujedno tržištu nude rješenje problema smanjenog broja dostupne radne snage u ovoj uslužnoj grani. 

“Naša je usluga sada dostupna svim građanima i pravnim osobama po iznimno povoljnim uvjetima. Rezervaciju željenog alata ili uređaja iz naše ponude moguće je napraviti jednostavno i brzo putem WhatsAppa, i to u samo tri koraka. Sustav funkcionira tako da se pristupi internetskoj stranici www.najamalata.com, pronađe željeni alat, putem WhatsAppa pošalje rezervacija i povratno se dobiju sve upute, uključujući i QR kod za otvaranje pretinca s odabranim alatom.”, pojašnjava Igor.

Što se sve iz ovih pametnih pretinaca može iznajmiti?

„Osim alata za građevinarstvo i radove u vrtu veliki fokus su nam uređaji za čišćenje u što spadaju kemijski čistači, parni čistači, visokotlačni čistači i slično. Korisnici često imaju potrebu za kemijskim čistačima poput onih za čišćenje kauča, tepiha ili sjedala u autu. Inicijalne cijene najma ovih uređaja idu od 35 eura po danu. Već sada, a do toga smo došli istraživanjem tržišta, znamo da će nam najtraženiji aparati biti oni koji nude dodanu vrijednost kao na primjer čistač renomiranog proizvođača u jačoj verziji s dodatnom pumpom što je bitno kod čišćenja npr. madraca. Takvi se aparati kupcu ne isplate kupovati jer su poprilično skupi, a ne rabi ih se često. Osim popularnih cijena na sve alate vrijede popusti gdje se na tri dana plaćaju samo dva dana korištenja.“, pojašnjava Igor i dodaje kako su kod njih kreativne kombinacije klijenata dozvoljene te poziva ljude da “hakiraju” sustav i alate unajmljuju u društvu te tako iskoriste popuste i postignu najpovoljnije uvjete.

Uz dobar tim put ka uspjehu je lakši!

Igor ističe kako je njegova zamisao napokon zaživjela zahvaljujući kolegama Nikolini Šimac, Domagoju Mihaliću i Juraju Hlevnjaku koji su doprinijeli da ovaj proizvod bude izvrstan na mehaničkoj, elektrotehničkoj i programskoj razini.

„Osim vlastite tehnologije i proizvodnje koja se nalazi u Hrvatskoj, Pikleanovi pametni pretinci su jedinstveni i po tome što imaju najmanju potrošnju električne energije na tržištu i sposobni su raditi mjesecima na jednoj 18V bateriji. To im omogućuje postavljanje na mjesta gdje ne postoji mogućnost priključka na električnu mrežu, kao i bržu primjenu u poslovanju bez potrebe za odobrenjem priključka.“, ističe Igor.

Koje sve probleme mogu riješiti pametni pretinci?

„U vrijeme kada je ljudska radna snaga deficitarni resurs, a istovremeno kupci od dobavljača očekuju maksimalnu fleksibilnost, pametni pretinci mogu imati višestruku primjenu. Tako su npr. idealno rješenje za trgovine, u kontekstu preuzimanja unaprijed plaćene robe na lokaciji poslovnice u kasne sate ili pak za preuzimanje robe nastale radom obrtnika poput postolara, krojača ili praonica rublja.“, pojašnjava Igor.

Pametni pretinci također imaju potencijalno veliku ulogu u praćenju zaliha unutar tvrtki. Takvim monitoringom isti predmet može biti dostupan svim zaposlenicima određene tvrtke na način da sustav odmah evidentira kad je predmet preuzet i kod koga se nalazi, što se lako prati zahvaljujući jedinstvenom QR kodu.

„Takvi sustavi su primjenjivi od praćenja alata u proizvodnji do opreme u bolnicama. Osim poslovnih rješenja velika primjena je i kod fizičkih osoba koje koriste manje verzije pretinaca za primanje poštanskih paketa na adresi, bez da moraju moliti radnike u obližnjoj trgovini ili susjede da im preuzmu paket.“, dodatno pojašnjava Igor.

Velik potencijal za ekspanziju poslovanja „Tržište pametnih pretinaca je u globalnom porastu, a od pandemije bilježimo još veću ekspanziju. Skoro sva prisutna rješenja su iz Kine, s vrlo malo mogućnosti njihove prilagodbe. Na primjeru alata sada pokazujemo mogućnost prilagodbe cijelog sustava, od veličine samih pretinaca do prilagodbe programskog rješenja potrebama poslovanja. Osim usluge implementacije navedenih rješenja krećemo i u izgradnju vlastite regionalne mreže pretinaca gdje će ju svatko moći koristiti.“, za kraj poručuje Igor te poziva sve da isprobate kako funkcionira njihov pametni pretinac u ACI marini Ičići, a već idućeg tjedna i u Zagrebu na Pešćenici, Kolarova 15.

Ostale novosti i projekti

Prijavite se na nove programe akceleracije

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) osmislila je u okviru PROGRAMA AKCELERACIJE cjelovit sustav podrške za sva novoosnovana inovativna poduzeća, inovativne razvojne timove i pojedince u svim regijama Hrvatske. Program obuhvaća...