Završeno pitch natjecanje za ulazak u najveći europski CleanTech akcelerator!

15. 02. 2019.

Danas je u prostorima Sveučilišta u Zagrebu održano cjelodnevno pitch natjecanje koje će odlučiti koji timovi ulaze u najveći europski CleanTech akcelerator.

Ovaj EIT Climate-KIC RIS akcelerator program je Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), a u Hrvatskoj će ga provoditi ZICER – član EIT Climate-KIC Huba Croatia. Hrvatski EIT Climate-KIC Hub uspostavljen je u lipnju 2018. sa svrhom osnaživanja inovacijskog kapaciteta na području klimatskih promjena te je sačinjen od sedam organizacija. To su ZICER, REGEA – Regionalna agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu, Terra Hub, Zelena energetska zadruga i Mreža znanja.

Za sudjelovanje u akceleratoru mogli su se do 1. veljače prijaviti razvojni timovi i startupovi mlađi od 5 godina koji se sastoje od barem 2 člana, tj. osnivača te razvijaju klimatski-orijentirana inovativna rješenja. Od primljenih 26 prijava prvi krug selekcijskog procesa prošlo je 12 timova. Oni su danas pred stručnim evaluacijskim žirijem predstavili svoje projekte, a krajem veljače saznat će koji od njih ulaze u program.

Ukupni iznosi bespovratnih financijskih sredstava koja će biti dodijeljena timovima koji postanu dijelom akceleratora odredit će se ovisno o njihovoj fazi razvoja. Tako će razvojni timovi u najranijim fazama primiti do 10.000 eura, oni koji već validiraju poslovni model i imaju prve klijente do 15.000 eura te startupovi u naprednijim fazama razvoja do čak 50.000 eura za daljnji razvitak proizvoda ili usluge. Bitno je i napomenuti da akcelerator djeluje po no equity principu, tj. ne ulazi u vlasničku strukturu startupa.

Osim  financijske potpore, timovi i startupovi koji uđu u akcelerator, dobit će i izvrsnu mentorsku i edukativnu podršku priznatih domaćih i stranih stručnjaka kao i niz prilika za međunarodno umrežavanje. Program će se provoditi od travnja do rujna 2019. kada će biti održan Demo Day. Na tom će završnom događaju sudionici predstaviti svoje proizvode kao i put njihovog šestomjesečnog razvoja kroz akcelerator.

Zahvaljujemo svim sudionicima natjecanja na inovativnim rješenjima koja su danas predstavili i uskoro donosimo konačne rezultate. Posebno se veselimo početku zajedničkog rada s pobjedničkim timovima i stvaranju novih vrijednosti s pozitivnim učinkom na klimatske uvjete!

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...