Završeno pitch natjecanje za ulazak u najveći europski CleanTech akcelerator!

15. 02. 2019.

Danas je u prostorima Sveučilišta u Zagrebu održano cjelodnevno pitch natjecanje koje će odlučiti koji timovi ulaze u najveći europski CleanTech akcelerator.

Ovaj EIT Climate-KIC RIS akcelerator program je Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), a u Hrvatskoj će ga provoditi ZICER – član EIT Climate-KIC Huba Croatia. Hrvatski EIT Climate-KIC Hub uspostavljen je u lipnju 2018. sa svrhom osnaživanja inovacijskog kapaciteta na području klimatskih promjena te je sačinjen od sedam organizacija. To su ZICER, REGEA – Regionalna agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu, Terra Hub, Zelena energetska zadruga i Mreža znanja.

Za sudjelovanje u akceleratoru mogli su se do 1. veljače prijaviti razvojni timovi i startupovi mlađi od 5 godina koji se sastoje od barem 2 člana, tj. osnivača te razvijaju klimatski-orijentirana inovativna rješenja. Od primljenih 26 prijava prvi krug selekcijskog procesa prošlo je 12 timova. Oni su danas pred stručnim evaluacijskim žirijem predstavili svoje projekte, a krajem veljače saznat će koji od njih ulaze u program.

Ukupni iznosi bespovratnih financijskih sredstava koja će biti dodijeljena timovima koji postanu dijelom akceleratora odredit će se ovisno o njihovoj fazi razvoja. Tako će razvojni timovi u najranijim fazama primiti do 10.000 eura, oni koji već validiraju poslovni model i imaju prve klijente do 15.000 eura te startupovi u naprednijim fazama razvoja do čak 50.000 eura za daljnji razvitak proizvoda ili usluge. Bitno je i napomenuti da akcelerator djeluje po no equity principu, tj. ne ulazi u vlasničku strukturu startupa.

Osim  financijske potpore, timovi i startupovi koji uđu u akcelerator, dobit će i izvrsnu mentorsku i edukativnu podršku priznatih domaćih i stranih stručnjaka kao i niz prilika za međunarodno umrežavanje. Program će se provoditi od travnja do rujna 2019. kada će biti održan Demo Day. Na tom će završnom događaju sudionici predstaviti svoje proizvode kao i put njihovog šestomjesečnog razvoja kroz akcelerator.

Zahvaljujemo svim sudionicima natjecanja na inovativnim rješenjima koja su danas predstavili i uskoro donosimo konačne rezultate. Posebno se veselimo početku zajedničkog rada s pobjedničkim timovima i stvaranju novih vrijednosti s pozitivnim učinkom na klimatske uvjete!

Ostale novosti i projekti

Kako zaraditi od dodatnog posla?

Uz redovni rad razmišljate o zaradi od dodatnog posla? Frane Šesnić, direktor ZICER-a, pojašnjava kakve su vam mogućnosti. „U uvjetima inflacije i visokih troškova života, što se posebno odnosi na cijene hrane, kao i rasta plaća koje generalno ne prate realne...

Poziv na radionicu o intelektualnom vlasništvu

Kako prepoznati intelektualno vlasništvo u vašem startupu, zašto ga zaštititi i kakvu vam konkurentsku prednost donosi zaštita?Odgovore doznajte u ZICER-u, 12. ožujka od 10 sati, na besplatnoj radionici koja će se održati prema programu: Sudjelovanje je besplatno uz...