Zajednički prostori stvaranja – poligoni za povezivanje i kreiranje novih poduzetničkih vrijednosti

07. 05. 2019.

Pozivamo vas na panel-raspravu o zajedničkim prostorima stvaranja – inkubatorima pokretanja poslovanja koja će se održati 17. svibnja 2019. u HKD Napredak, Bogovićeva 1 u Zagrebu s početkom u 11 sati.

Što su zajednički prostori stvaranja, popularni kao maker spaces?

Zajednički prostori stvaranja za razvoj proizvoda i usluga (maker space) su radni prostori u javnom ili privatnom objektu osnovani za učenje, istraživanje, izradu prototipova, proizvoda ili usluga i dijeljenje ideja. Prostor je otvoren za poduzetnike, mlade i odrasle, ali može biti namijenjen i djeci. Često je opremljen različitom opremom kao što su 3D pisači, laserski rezači, CNC strojevi, lemilice, šivaće mašine i slično.

Zajednički prostori stvaranja potiču poduzetništvo te se koriste kao inkubatori za pokretanje poslovanja. Omogućavaju otvorenost za suradnju i partnerstva u kreiranju i izradi prototipova. Zajednički prostori stvaranja u školama potiču mlade ljude na istraživanje svojih interesa, uče kako koristiti nove alate (fizičke i virtualne) i razvijaju kreativne projekte.

Koje su ključne karakteristike ovih prostora?

1. Praktično učenje i istraživanje

2. Zajednički radni prostor (co-working)

3. Fokus na STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) obrazovanje 

4. Otvorena kultura dijeljenja znanja, ideja te korištenje dizajna između sudionika i korisnika.

Panel rasprava o zajedničkim prostorima stvaranja

Svrha skupa je informirati o inovativnom pristupu u poticanju poduzetništva kolaborativnim razvojem kreativnih ideja i prototipova u zajedničkim prostorima stvaranja. Dodatno, zajednički prostori stvaranja u školama potiču mlade ljude na istraživanje svojih interesa, uče kako koristiti nove alate (fizičke i virtualne) i razvijaju kreativne projekte. Na skupu ćete čuti o primjerima dobre prakse, kako javnim politikama potaknuti razvoj takvih prostora te kako ih u gradovima financirati iz sredstava EU-a.

Panel raspravu organiziraju zajedno Interreg projekt Urban M i Udruga gradova u RH (nacionalna točka Programa Urbact).

Svoje sudjelovanje prijavite do 15. svibnja 2019. putem: http://tiny.cc/z9l25y

Program rada pogledajte OVDJE.

Za dodatna pitanja budite slobodni poslati upit na e-mail: ured@odraz.hr

Ostale novosti i projekti

Zagreb Crowdfunding Convention 11.10.2022. u ZICER-u

Načuli ste kod Stankovića da je dvadesettrogodišnji Albert Gajšak za svoj startup CircuitMess prikupio $408.749,00? Ili da su kroz platformu Funderbeam braća Boljar prikupili €473.600,00, a Pivovara Medvedgrad  €1.3 milijuna… Impresivno, ali i dalje niste sigurni...

Doznajte imena timova sedme Startup Factory generacije!

Odabrano je 13 timova nove Startup Factory generacije. Prijave za sedmi Startup Factory trajale su 19. srpnja do 4. rujna. Prijaviti su se mogli timovi ili novi startupovi koji razvijaju visokotehnološka rješenja i okupljaju od dvoje do sedmero članova komplementarnih...