Zajednički prostori stvaranja – poligoni za povezivanje i kreiranje novih poduzetničkih vrijednosti

07. 05. 2019.

Pozivamo vas na panel-raspravu o zajedničkim prostorima stvaranja – inkubatorima pokretanja poslovanja koja će se održati 17. svibnja 2019. u HKD Napredak, Bogovićeva 1 u Zagrebu s početkom u 11 sati.

Što su zajednički prostori stvaranja, popularni kao maker spaces?

Zajednički prostori stvaranja za razvoj proizvoda i usluga (maker space) su radni prostori u javnom ili privatnom objektu osnovani za učenje, istraživanje, izradu prototipova, proizvoda ili usluga i dijeljenje ideja. Prostor je otvoren za poduzetnike, mlade i odrasle, ali može biti namijenjen i djeci. Često je opremljen različitom opremom kao što su 3D pisači, laserski rezači, CNC strojevi, lemilice, šivaće mašine i slično.

Zajednički prostori stvaranja potiču poduzetništvo te se koriste kao inkubatori za pokretanje poslovanja. Omogućavaju otvorenost za suradnju i partnerstva u kreiranju i izradi prototipova. Zajednički prostori stvaranja u školama potiču mlade ljude na istraživanje svojih interesa, uče kako koristiti nove alate (fizičke i virtualne) i razvijaju kreativne projekte.

Koje su ključne karakteristike ovih prostora?

1. Praktično učenje i istraživanje

2. Zajednički radni prostor (co-working)

3. Fokus na STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) obrazovanje 

4. Otvorena kultura dijeljenja znanja, ideja te korištenje dizajna između sudionika i korisnika.

Panel rasprava o zajedničkim prostorima stvaranja

Svrha skupa je informirati o inovativnom pristupu u poticanju poduzetništva kolaborativnim razvojem kreativnih ideja i prototipova u zajedničkim prostorima stvaranja. Dodatno, zajednički prostori stvaranja u školama potiču mlade ljude na istraživanje svojih interesa, uče kako koristiti nove alate (fizičke i virtualne) i razvijaju kreativne projekte. Na skupu ćete čuti o primjerima dobre prakse, kako javnim politikama potaknuti razvoj takvih prostora te kako ih u gradovima financirati iz sredstava EU-a.

Panel raspravu organiziraju zajedno Interreg projekt Urban M i Udruga gradova u RH (nacionalna točka Programa Urbact).

Svoje sudjelovanje prijavite do 15. svibnja 2019. putem: http://tiny.cc/z9l25y

Program rada pogledajte OVDJE.

Za dodatna pitanja budite slobodni poslati upit na e-mail: ured@odraz.hr

Ostale novosti i projekti

Prijavite se na nove programe akceleracije

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) osmislila je u okviru PROGRAMA AKCELERACIJE cjelovit sustav podrške za sva novoosnovana inovativna poduzeća, inovativne razvojne timove i pojedince u svim regijama Hrvatske. Program obuhvaća...