Zagrebačkim startupovima kroz Startup Factory za razvoj dodijeljeno više od 2 milijuna kuna

10. 12. 2018.

Grad Zagreb i ZICER uspješno su priveli kraju treći ciklus Startup Factory predakceleracijskog programa. 

Kroz posljednje tri godine uz kvalitetnu edukaciju, podršku svjetski priznatih mentora i poticajnu infrastrukturu najboljim zagrebačkim startupovima dodijeljeno je i više od 2 milijuna kuna bespovratnih no equity sredstava! 

Zagreb Connect 2018

Proteklo razdoblje bilo je izuzetno uzbudljivo za zagrebačku startup zajednicu. Grad Zagreb ove je godine spojio svoje najznačajnije projekte za razvoj startup poduzetništva – predakceleracijski program Startup Factory i međunarodnu startup konferenciju Zagreb Connect. Na Zagreb Connectu okupilo se više od 600 startup entuzijasta željnih prikupljanja i dijeljenja znanja i high-tech ideja. Raspravljalo se o pre-seed investicijama i ulaganjima u ranim razvojnim fazama startupova, o iskustvima domaćih startupova koji su uspješno svoje proizvode plasirali na međunarodna tržišta te o tehnologijama budućnosti. Kako je vrijeme odmicalo, atmosfera na Zagreb Connectu se sve više zagrijavala. Razlog tome bilo je predstavljanje finalista Startup Factory programa koji su se borili za novčani fond od bespovratnih no equity 860.000 kuna koje im je za daljnji razvoj omogućio Grad Zagreb. Za 5 najboljih timova – OmoLab, Wingo, Stratowave, MAKABI i Zebra Cross – dodijeljeno po 160.000 kn bespovratnih sredstava, dok je najboljim pitchom Zagreb Connecta proglašen startup Silver Monitor koji je nagrađen iznosom od 60.000 kn.

Ubrzani razvoj uz Startup Factory

Kroz ovaj intenzivan predakceleracijski program do sada je prošlo 38 timova, dok je njih 17 dobilo više od 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava za daljnji razvoj njihovih projekata.

O Startup Factory programu, njegov inicijator i direktor ZICER-a Frane Šesnić je rekao:

Treću generaciju našeg predakceleracijskog programa uspješno smo priveli kraju. Pet timova 5. prosinca dobilo je financijsku potporu, no ono što još više vrijedi – znanje, iskustvo, druženje, novi kontakti, povezanost sa zajednicom – ono je što sa sobom dalje nose svi naši finalisti. Svake godine unapređujemo program. Tržište se brzo mijenja, a da bi se na njemu uspjelo, i mi mu se svi trebamo prilagođavati. Osim naše interne snažne ekipe – koja je bila presudna za uspjeh programa, ove godine smo na prvi kat 12. paviljona na Velesajmu doveli vrhunske, što domaće – što strane stručnjake. Timovi su se razvijali kroz usvajanje Lean Startup Drill i IBM Design Thinking metoda. Snježana Šlabek i Emir Džanić poučili su ih gemifikaciji, Marko Kovač business developmentu, a Tina Lee Odinsky Zec storytellingu. Naši timovi družili su se, učili i inspiraciju crpili od Luke Abrusa, Chrisa Outa, Jima McGougha, Martina Reentsa, Tomislava Grubišića, Matije Žulja i mnogih drugih. Temu pravnih aspekata poslovanja pokrili su partneri iz PwC-a, a temi o privlačenju investicija stručnjaci iz South Central Venturesa. Kvalitetu programa i cjelokupnog ovakvog predakceleracijskog koncepta potvrđuju i timovi prve i druge generacije koji se i dalje razvijaju kroz ZICER-ov inkubacijski program, a neki od njih prihode ostvaruju i globalno. Zahvaljujem svima koju su nesebičnim radom, trudom i angažmanom doprinijeli tome da svi zajedno kao društvo, kroz ovakve projekte i programe, idemo naprijed. 

Kroz treću generaciju Startup Factory programa razvijalo se 17 timova. Svi njihovi projekti u skladu su sa Strategijom pametne specijalizacije Republike Hrvatske (S3).

Grad Zagreb snažno na strani startup poduzetništva

Međunarodna konferencija Zagreb Connect, koja se tradicionalno održava početkom Adventa, nadmašila je sva očekivanja.

O ovom važnom startup događaju i planovima Grada za daljnji razvoj Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, izjavila je:

Pratimo trendove i svake godine uvodimo nešto novo. Zadovoljna sam ovogodišnjim Zagreb Connectom. U Zagreb smo doveli izvrsne govornike. Zemlja partner nam je bila Izrael. Uzbuđenje zbog izlaganja naših Startup Factory finalista je bilo ogromno. Vjerujemo u ovaj program i koncept koji povezuje pre-seed investicije, edukacije, mentoriranje i infrastrukturnu podršku. Zato smo ove godine izdvojili najviše sredstava do sada te najboljim startup rješenjima dodijelili kumulativno 860.000 kn bespovratnih sredstava. Ovdje nećemo stati! Vjerujemo u projekte koji mladima omogućuju da rade i razvijaju se u Zagrebu. Osim što je u tijeku nabava opreme za 6 novih laboratorija koji će biti smješteni u prostorijama ZICER-a na Zagrebačkom velesajmu u pripremi je i proširenje infrastrukturnih kapaciteta namijenjenih razvoju inovacija i startup poduzetništva.

Nove nade zagrebačke startup scene

MAKABI – mala kapsula za veliku biljku! To je projekt koji omogućuje sniženje upotrebe agrokemikalija u ishrani/prihrani/zaštiti biljnih kultura, ali i proizvodnju zdravije biofunkcionalne hrane.

Zebra Cross – pametan sustav koji prepoznaje kada se pješak sprema prijeći cestu na pješačkom prijelazu. U tom trenutku se pale upozoravajuća svjetla prema dolazećim vozilima, a pješaka, jednom kad je na zebri, sustav još i dodatno osvjetljava.

WINGO – pametni stol s integriranim grijanjem u svom postolju i trupu stola i kao takav pogodan za zimske uvjete na terasama kafića, restorana i hotela, ali i zimske vrtove vaših domova. Na svojoj gornjoj površini ima i bežični punjač za mobitele.

OmoLab – laboratorij za vizualnu komunikaciju koji okuplja stručnjake iz različitih područja okupljenih sa ciljem razvoja vizualnih komunikacijskih alata za one koji vide svijet drugačijim očima. Ovi alati uključuju OmoType, obitelj fontova oblikovanih za osobe s disleksijom i drugim poteškoćama čitanja te mobilnu aplikaciju OmoReader koja optimizira upotrebu OmoType pisma.

Stratowave – izrađuje rješenja bežičnih telekomunikacija na velike udaljenosti za komercijalne sustave bespilotnih letjelica. Ona omogućavaju prijenos velikih količina podataka u stvarnom vremenu iz zraka u centre za obradu, uključujući i područja slabe pokrivenosti signalom.

Na Zagreb Connectu Tadej Slapnik, ravnatelj European Blockchain Hub-a i Frane Šesnić, direktor ZICER-a potpisali su Memorandum o razumijevanju kojim je Hrvatska dobila predstavnika u Europskom blockchain HUB-u.

Ostale novosti i projekti

Pozivamo vas na Startup Ecosystem Croatia događaj!

investitori i inovativne tvrtke iz Austrije zainteresirani su za poslovne prilike s hrvatskim startupovima. Zato Austrijsko Veleposlanstvo  - Trgovinski odjel zajedno sa ZICER-om i partnerima organizira Startup Ecosystem Croatia događaj na koji vas ovim putem...

Pozivamo vas na LEAP Summit 2024!

Pridružite se LEAP Summit konferenciji koja se održava 15. i 16. svibnja u prostoru SEECEL Zagreb! LEAP Summit je multidisciplinarna konferencija koja okuplja više od 2.000 sudionika iz više od 40 zemalja. Fokus konferencije je na multidisciplinarnim temama povezanim...