Uspješno održana internacionalna konferencija o budućnosti coworkinga na području Mediterana

12. 04. 2018.

U Akceleratoru Tehnološkog parka na Zagrebačkom velesajmu održana je konferencija o budućnosti coworkinga na području Mediterana. 

Konferencija je svojevrsno finale projekta COWORKMed kojim se promovira inovativni koncept poduzetništva, a okuplja 11 organizacija iz pet europskih mediteranskih država – Italije, Francuske, Španjolske, Grčke i Hrvatske. Tim je povodom Razvojna agencija Zagreb, ujedno i domaćin konferencije, darovala dva mjeseca besplatnog korištenja coworking prostora.

Konferenciju je otvorio Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb koji je ovom prilikom posebno zahvalio svim partnerima projekta i sudionicima konferencije te naglasio važnost projekta u razvoju coworking prostora i stvaranja novih prilika za mlade poduzetnike.

„Iznimno mi je drago što je prisutan velik interes za ovu temu i što je Razvojna agencija Zagreb među prvima u Hrvatskoj osigurala coworking prostor. Godinama surađujemo s uspješnim poduzetnicima i pojedincima koji doprinose ekonomskom i društvenom razvoju. Tehnološki park Zagreb u kojem se danas nalazimo upravo je zamišljen kao transparentan coworking prostor u kojemu se susreću stručnjaci različitih profila, dijele iskustva i surađuju. Posebno smo zadovoljni suradnjom s našim partnerima na ovom projektu te što ih imamo priliku danas ugostiti.“, izjavio je direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić.

Pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Nera Pavićnaglasila je kako je ovaj događaj kruna svih partnera na projektu i njihovog rada te da će Grad Zagreb uvijek dati podršku idejama koje potiču suradnju i inovativne ideje.

COWORKMed projekt okupljenima je predstavio Bernard Valero, direktor francuskog AVITEM-a(Agence des villes et territoires durables méditerranéens) koji je u svom govoru istaknuo:

„Prije svega bih želio zahvaliti partnerima iz Razvojne agencije Zagreb na divnom gostoprimstvu i odličnoj suradnji tijekom projekta. Tijekom realizacije ovog projekta shvatili smo koliko su važne naše međusobne razlike i da možemo iznimno puno naučiti iz njih. Pojam coworkinga asocira na kreativnost, inovativnost, ali prije svega predani rad i tijekom projekta posebno smo se fokusirali na to kako možemo dati podršku freelancerima. Suradnja između mediteranskih zemalja donijela je niz benefita i u ovome trenutku moramo definirati u kojem smjeru će se ona nastaviti i koji nas izazovi očekuju u budućnosti.“

O rezultatima projekta govorio je Fabio Bracci s IRIS Research Instituta iz Italije i tom prilikom posebno naglasio i društveni benefit coworkinga.  Istaknuo je kako je zabilježen veliki potencijal za rast coworking prostora, no potrebno je pokrenuti poziv za podršku takvih projekata na europskoj razini. Voditeljica projekta u Razvojnoj agenciji Zagreb Marina Grgić Eldić okupljenima je prezentirala dostupne modele i potpore za freelancere. Eldić je u svom predavanju prisutnim poduzetnicima naglasila da se prije svakog angažmana detaljno informiraju o svim prednostima, ali i izazovima koji ih očekuju.  Tijekom konferencije održana je i panel diskusija u kojoj susudjelovali stručnjaci zemalja sudionica projekta – Neus Inglada (Cowork Rambla Catalunya, Španjolska), Renata Marušić (Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA) te Nera Pavić (Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba).  Sudionici panela istaknuli su važnost umrežavanja i suradnje između javnog i privatnog te uključivanja lokalne i akademske zajednice za razvoj coworking prostora. Zaključili su kako je  potrebno popularizirati koncept coworkinga, ali i predano raditi na stvaranju adekvatnog programskog sadržaja.

Projekt COWORKMed sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj te ukupni proračun projekta iznosi 599.972,50 eura, od čega je za aktivnosti u Hrvatskoj uloženo ukupno 93.462,50 eura.

Ostale novosti i projekti

Zagreb Crowdfunding Convention 11.10.2022. u ZICER-u

Načuli ste kod Stankovića da je dvadesettrogodišnji Albert Gajšak za svoj startup CircuitMess prikupio $408.749,00? Ili da su kroz platformu Funderbeam braća Boljar prikupili €473.600,00, a Pivovara Medvedgrad  €1.3 milijuna… Impresivno, ali i dalje niste sigurni...

Doznajte imena timova sedme Startup Factory generacije!

Odabrano je 13 timova nove Startup Factory generacije. Prijave za sedmi Startup Factory trajale su 19. srpnja do 4. rujna. Prijaviti su se mogli timovi ili novi startupovi koji razvijaju visokotehnološka rješenja i okupljaju od dvoje do sedmero članova komplementarnih...