Uspješno održana internacionalna konferencija o budućnosti coworkinga na području Mediterana

12. 04. 2018.

U Akceleratoru Tehnološkog parka na Zagrebačkom velesajmu održana je konferencija o budućnosti coworkinga na području Mediterana. 

Konferencija je svojevrsno finale projekta COWORKMed kojim se promovira inovativni koncept poduzetništva, a okuplja 11 organizacija iz pet europskih mediteranskih država – Italije, Francuske, Španjolske, Grčke i Hrvatske. Tim je povodom Razvojna agencija Zagreb, ujedno i domaćin konferencije, darovala dva mjeseca besplatnog korištenja coworking prostora.

Konferenciju je otvorio Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb koji je ovom prilikom posebno zahvalio svim partnerima projekta i sudionicima konferencije te naglasio važnost projekta u razvoju coworking prostora i stvaranja novih prilika za mlade poduzetnike.

„Iznimno mi je drago što je prisutan velik interes za ovu temu i što je Razvojna agencija Zagreb među prvima u Hrvatskoj osigurala coworking prostor. Godinama surađujemo s uspješnim poduzetnicima i pojedincima koji doprinose ekonomskom i društvenom razvoju. Tehnološki park Zagreb u kojem se danas nalazimo upravo je zamišljen kao transparentan coworking prostor u kojemu se susreću stručnjaci različitih profila, dijele iskustva i surađuju. Posebno smo zadovoljni suradnjom s našim partnerima na ovom projektu te što ih imamo priliku danas ugostiti.“, izjavio je direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić.

Pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Nera Pavićnaglasila je kako je ovaj događaj kruna svih partnera na projektu i njihovog rada te da će Grad Zagreb uvijek dati podršku idejama koje potiču suradnju i inovativne ideje.

COWORKMed projekt okupljenima je predstavio Bernard Valero, direktor francuskog AVITEM-a(Agence des villes et territoires durables méditerranéens) koji je u svom govoru istaknuo:

„Prije svega bih želio zahvaliti partnerima iz Razvojne agencije Zagreb na divnom gostoprimstvu i odličnoj suradnji tijekom projekta. Tijekom realizacije ovog projekta shvatili smo koliko su važne naše međusobne razlike i da možemo iznimno puno naučiti iz njih. Pojam coworkinga asocira na kreativnost, inovativnost, ali prije svega predani rad i tijekom projekta posebno smo se fokusirali na to kako možemo dati podršku freelancerima. Suradnja između mediteranskih zemalja donijela je niz benefita i u ovome trenutku moramo definirati u kojem smjeru će se ona nastaviti i koji nas izazovi očekuju u budućnosti.“

O rezultatima projekta govorio je Fabio Bracci s IRIS Research Instituta iz Italije i tom prilikom posebno naglasio i društveni benefit coworkinga.  Istaknuo je kako je zabilježen veliki potencijal za rast coworking prostora, no potrebno je pokrenuti poziv za podršku takvih projekata na europskoj razini. Voditeljica projekta u Razvojnoj agenciji Zagreb Marina Grgić Eldić okupljenima je prezentirala dostupne modele i potpore za freelancere. Eldić je u svom predavanju prisutnim poduzetnicima naglasila da se prije svakog angažmana detaljno informiraju o svim prednostima, ali i izazovima koji ih očekuju.  Tijekom konferencije održana je i panel diskusija u kojoj susudjelovali stručnjaci zemalja sudionica projekta – Neus Inglada (Cowork Rambla Catalunya, Španjolska), Renata Marušić (Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA) te Nera Pavić (Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba).  Sudionici panela istaknuli su važnost umrežavanja i suradnje između javnog i privatnog te uključivanja lokalne i akademske zajednice za razvoj coworking prostora. Zaključili su kako je  potrebno popularizirati koncept coworkinga, ali i predano raditi na stvaranju adekvatnog programskog sadržaja.

Projekt COWORKMed sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj te ukupni proračun projekta iznosi 599.972,50 eura, od čega je za aktivnosti u Hrvatskoj uloženo ukupno 93.462,50 eura.

Ostale novosti i projekti

Kako zaraditi od dodatnog posla?

Uz redovni rad razmišljate o zaradi od dodatnog posla? Frane Šesnić, direktor ZICER-a, pojašnjava kakve su vam mogućnosti. „U uvjetima inflacije i visokih troškova života, što se posebno odnosi na cijene hrane, kao i rasta plaća koje generalno ne prate realne...

Poziv na radionicu o intelektualnom vlasništvu

Kako prepoznati intelektualno vlasništvo u vašem startupu, zašto ga zaštititi i kakvu vam konkurentsku prednost donosi zaštita?Odgovore doznajte u ZICER-u, 12. ožujka od 10 sati, na besplatnoj radionici koja će se održati prema programu: Sudjelovanje je besplatno uz...