Uspješno održan još jedan TEDxZagreb događaj

15. 02. 2018.

Dana 13. veljače u našem Akceleratoru Tehnološkog parka Zagreb uspješno je održan još jedan u nizu zanimljivih TEDxZagreb događaja. Riječ je o TEDxZagrebSalonu pod nazivom ZEBRA na kojem se na pozitivan proaktivan način raspravljalo o cestama u Zagrebu, parkiranju, garažama, mjestima rezerviranima za invalide, stupićima svih vrsta, biciklističkim stazama i još mnogim drugim prometnim temama koje nas svakodnevno zaokupljaju.

Kako misija TED događaja nije komentar sadašnjosti ili prošlosti, već vizija budućnosti, događaj je započeo emitiranjem četiri inspirativna TED govora s TED konferencija održanih u razdoblju između 2010. i 2013. godine. Njima se željelo pokazati koliko su ideje o prometu evoluirale u kratkom vremenu do današnje 2018. godine. 

Na samome početku svoju viziju i presjek stanja prezentirao je Mate Kraljević, posebni savjetnik Gradonačelnika grada Zagreba za razvoj prometa. Kao osoba koja dugi niz godina prati, razvija i unapređuje promet zaključio je da se grad dobro nosi s trendovima i uvodi nove tehnologije, sukladno mogućnostima, u svakodnevicu kretanja svojih sugrađana.

Veliki interes i pljesak publike osvojio je prof. Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu koji je promet usporedio s mravima i skakavcima. Pojasnio je način kako mravi stvaraju ‘feromonske autoceste’ po kojima se kreću te kako se na njima odnose s prednošću kretanja. Ta smirenost, uređenost i organizacija uspoređena je s navikama skakavaca. Oni žele preskočiti druge do svoga cilja, žele brzo do hrane koju stječu skakanjem prema novim izvorima iste. Tako se i mi sami ponašamo u prometu ne bi li stigli brže do cilja našeg kretanja. No, tako stvaramo kaos na prometnicama. Publika je savjesno zaključila kako bi bolje bilo biti mrav te imati uredan sistem kretanja.

Nakon zanimljive i konstruktivne rasprave kroz koju smo mogli čuti mnogo konkretnih prijedloga za unapređenje prometa TEDxZagrebSalon zaključio je prof. Ševrović rekavši kako je suradnja s gradskim vlastima, prometnim institucijama i policijom nikad bolja te da za promet u Zagrebu i Hrvatskoj dolaze bolji dani: „Vjerujem da ćemo u budućnosti više i bolje analizirati, planirati i stvarati iako su sredstva za znanost još uvijek premala. Naš entuzijazam i znanje su na raspolaganju svima koji to žele, a dokazujemo to s više od stotinu uspješnih projekata koji je naš Zavod za prometno planiranje proizveo u posljednjih pet godina“.

Više informacija o TEDxZagrebSalonu ZEBRA pročitajte na web stranici TEDxZagreb.

Zahvaljujemo našem partneru TEDxZagreb na izvrsnosti u organizaciji TEDxZagrebSalon događaja!

Ostale novosti i projekti

Kako zaraditi od dodatnog posla?

Uz redovni rad razmišljate o zaradi od dodatnog posla? Frane Šesnić, direktor ZICER-a, pojašnjava kakve su vam mogućnosti. „U uvjetima inflacije i visokih troškova života, što se posebno odnosi na cijene hrane, kao i rasta plaća koje generalno ne prate realne...

Poziv na radionicu o intelektualnom vlasništvu

Kako prepoznati intelektualno vlasništvo u vašem startupu, zašto ga zaštititi i kakvu vam konkurentsku prednost donosi zaštita?Odgovore doznajte u ZICER-u, 12. ožujka od 10 sati, na besplatnoj radionici koja će se održati prema programu: Sudjelovanje je besplatno uz...