Uspješno održan još jedan TEDxZagreb događaj

15. 02. 2018.

Dana 13. veljače u našem Akceleratoru Tehnološkog parka Zagreb uspješno je održan još jedan u nizu zanimljivih TEDxZagreb događaja. Riječ je o TEDxZagrebSalonu pod nazivom ZEBRA na kojem se na pozitivan proaktivan način raspravljalo o cestama u Zagrebu, parkiranju, garažama, mjestima rezerviranima za invalide, stupićima svih vrsta, biciklističkim stazama i još mnogim drugim prometnim temama koje nas svakodnevno zaokupljaju.

Kako misija TED događaja nije komentar sadašnjosti ili prošlosti, već vizija budućnosti, događaj je započeo emitiranjem četiri inspirativna TED govora s TED konferencija održanih u razdoblju između 2010. i 2013. godine. Njima se željelo pokazati koliko su ideje o prometu evoluirale u kratkom vremenu do današnje 2018. godine. 

Na samome početku svoju viziju i presjek stanja prezentirao je Mate Kraljević, posebni savjetnik Gradonačelnika grada Zagreba za razvoj prometa. Kao osoba koja dugi niz godina prati, razvija i unapređuje promet zaključio je da se grad dobro nosi s trendovima i uvodi nove tehnologije, sukladno mogućnostima, u svakodnevicu kretanja svojih sugrađana.

Veliki interes i pljesak publike osvojio je prof. Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu koji je promet usporedio s mravima i skakavcima. Pojasnio je način kako mravi stvaraju ‘feromonske autoceste’ po kojima se kreću te kako se na njima odnose s prednošću kretanja. Ta smirenost, uređenost i organizacija uspoređena je s navikama skakavaca. Oni žele preskočiti druge do svoga cilja, žele brzo do hrane koju stječu skakanjem prema novim izvorima iste. Tako se i mi sami ponašamo u prometu ne bi li stigli brže do cilja našeg kretanja. No, tako stvaramo kaos na prometnicama. Publika je savjesno zaključila kako bi bolje bilo biti mrav te imati uredan sistem kretanja.

Nakon zanimljive i konstruktivne rasprave kroz koju smo mogli čuti mnogo konkretnih prijedloga za unapređenje prometa TEDxZagrebSalon zaključio je prof. Ševrović rekavši kako je suradnja s gradskim vlastima, prometnim institucijama i policijom nikad bolja te da za promet u Zagrebu i Hrvatskoj dolaze bolji dani: „Vjerujem da ćemo u budućnosti više i bolje analizirati, planirati i stvarati iako su sredstva za znanost još uvijek premala. Naš entuzijazam i znanje su na raspolaganju svima koji to žele, a dokazujemo to s više od stotinu uspješnih projekata koji je naš Zavod za prometno planiranje proizveo u posljednjih pet godina“.

Više informacija o TEDxZagrebSalonu ZEBRA pročitajte na web stranici TEDxZagreb.

Zahvaljujemo našem partneru TEDxZagreb na izvrsnosti u organizaciji TEDxZagrebSalon događaja!

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...