Uspješno održan 5. Zagreb Forum 2017

24. 11. 2017.

Međunarodna konferencija Zagreb Forum ove je godine po peti put bila mjestom okupljanja vrhunskih domaćih i međunarodnih stručnjaka . Kroz pet tematskih sesija raspravljalo se o aktualnim temama i izazovima vezanim uz razvoj pametnih gradova.

Kako je ova konferencija posvećena alternativnim pristupima u razvoju gradova i regija naglasak je bio stavljen na temu megatrendova u gradovima koji se odnose na poslove i vještine koje je potrebno razvijati kod građana pri promišljanju o razvoju inovativnih urbanih ekosustava. Kroz cijelu konferenciju provlačilo se pitanje uloge čovjeka u digitalnoj transformaciji, ali i zadržavanju iskonske ljudskosti i temeljnih etičkih vrijednosti. Naglašeno je kako bi tehnologije u funkciji razvoja pametnih gradskih rješenja trebale biti prisutne samo i isključivo zbog povećanja kvalitete života kroz uštedu svih raspoloživih ograničenih resursa poput vremena i energije.

Konferencija ZAGREB FORUM 2017 ove je godine po prvi puta održana u impresivnom prostoru Tehnološkog parka Razvojne agencije Grada Zagreba gdje se inovativne ideje pretvaraju u uspješne poduzetničke pothvate. Mnogi od tih poduhvata usmjereni su na razvoj pametnih gradskih rješenja. Prostor ispred dvorane Akcelerator 20. studenoga bio je mjestom prezentacije i izlaganja mnogih tvrtki članica TPZ-a. Tako su ovdje svoja inovativna rješenja prezentirali ByteLabHolySightRunVolloZagreb Time Travel, VR pole, Pet Finder te članovi novih Startup Factory Zagreb timova DiVan, Medinel, HUBBIG i BokBot. Tijekom pauza sudionici su imali priliku okrijepiti se ručkom pripremljenom po Healthy Meal Standardu kojeg je osmislila nutricionistica Diana Gluhak Spajić, članica Tehnološkog parka Zagreb.

Na otvorenju konferencije prisutnima su se obratili: Davorin Štetner, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela i član Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice Republike, Mario Antonić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Marko Pavić, Ministar rada i mirovinskoga sustava, Nera Pavić, Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba, Douglas Jones, zamjenik veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj te Frane Šesnić, predsjedatelj Zagreb Foruma, direktor Razvojne agencije Zagreb. 

U uvodnome govoru inicijator i predsjedatelj Zagreb Foruma Frane Šesnić , direktor Razvojne agencije Zagreb, je istaknuo: „Ove godine obilježavamo petu godinu Zagreb Foruma, a ta činjenica pokazuje na dobar i dugoročan koncept kao i kvalitetu koje smo postavili na samom početku djelovanja. Teme koje smo otvarali od prvog Zagreb Foruma na dalje zvučale su ponekad futuristički i apstraktno, usudio bih se reći i utopistički. Danas kada pogledamo unatrag retrospektivu rada sasvim je jasno da smo detektirali izvrsne izazove koji su u međuvremenu postali sastavni dio razvojnih strategija gradova i društva. Neke od preporuka Foruma već su zaživjele u implementaciji kroz različite domaće i međunarodne projekte.“ 

U cilju isticanja važnosti razvoja inovativnih rješenja za poboljšanje kvalitete života u gradovima, Razvojna agencija Zagreb u partnerstvu s Hanza Medijom dodijelila je Zagreb Forum & Hanza Media SMART CITY NAGRADU Na natječaj je bilo zaprimljeno više od 40 zanimljivih i kvalitetnih prijava. Najbolja smart city rješenja odabrao je žiri Zagreb Foruma i Hanza Medije sastavljen od 11 lidera hrvatske i svjetske digitalne industrije. Zagreb Forum & Hanza Media SMART CITY NAGRADU osvojila je inovativna tvrtka Eco Mobile d.o.o ., a nagradu su uručili Ana Hanžeković, Saša Kramar, Frane Šesnić i Nera Pavić. 

Konferencija je bila realizirana kroz pet interaktivnih sesija u kojima su sudjelovali vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz smart city područja. Raspravljalo se o gorućim temama vezanim uz inovativne urbane ekosustave, strategije i modele financiranja te potpore poduzetnicima u razvoju održivih urbanih ekosustava. Kroz konferenciju okupljeni su imali priliku čuti o uspješnim primjerima implementacije Smart City rješenja u gradovima poput Firence i Bruxellesa.

Uvodni inspirativni govor Zagreb Foruma 2017 održao je Bror Salmelin , savjetnik Europske komisije za inovacijski ekosustav koji je istaknuo kako u centru svakog promišljanja i implementiranja tehnologije mora biti čovjek, dok tehnologija mora biti ovdje kako bi nam svima povećala kvalitetu života. Također, naglasio je i važnost osobne odgovornosti svakog pojedinca te istaknuo ulogu znanja i obrazovanja u razvoju društva.

Tema prve sesije odnosila se na inovativne urbane ekosustave. Moderatorica je bila Ružica Jajčević, dok su u raspravi sudjelovali Bror SalmelinMirjana ZubakDarko Nekić i Saša Begović. Kroz sesiju na konkretnim primjerima Zagreba i Bruxellesa slušali smo o Living Lab konceptu te važnosti uporabe prikupljenih relevantnih podataka koji služe kao platforma za razvoj rješenja koja štede vrijeme i energiju te time kvalitetu života u gradovima podižu na višu razinu.

Druga sesija održana je na temu vizija i strategija za urbani razvoj. Moderatorica je bila Albina Zanze, a svoj doprinos kroz aktivno sudjelovanje ovdje su dali Steve WellsRay PintoAndrea SbandatiZoran Aralica. Kroz ovu sesiju raspravljalo se o mogućnostima povezivanja vještina i tehnologije kroz čiju se kombinaciju postiže najveći rast na svim mogućim razinama mjerljive mikroekonomske i makroekonomske analize. Kroz raspravu se razjasnila razlika između deindustrijalizacije u odnosnu na reindustrijalizaciju te je istaknut trend rastuće potražnje za IT znanjima koja su praćena deficitom adekvatno obrazovanog kadra.

Treća sesija održana je na temu poticanja poduzetništva u inovativnim urbanim ekosustavima.Sesiju je moderirala Ana Veir, a raspravu su svojim znanjima obogatili Frane ŠesnićAlain HeureuxDanica Ramljak i Zsuzsanna Bodi. Kroz ovu sesiju naglašeno je kako svi trebamo biti spremni riskirati i inovirati, a tema se razvila i u smjeru kako privući, zadržati i olakšati rad inovativnim tvrtkama te kako kvalitetno ulagati u stjecanje znanja, posebno onih digitalnih, kako bi bili spremni prihvatiti izazove i benefite koje donose nove tehnologije.

Kako su za provedbu dobrih inovativnih ideja nužna dostupna i prihvatljiva financijska sredstva tema četvrte sesije odnosila se na strategije i instrumente financiranja. Moderator je bio Blaž Golob, a panelisti Gorana StanojevićStephanie E. Trpkov i Jakša Krišto. Kroz ovu sesiju raspravljalo se o koristima i preprekama financiranja iz EU fondova kao i alternativnih izvora poput crowdfundinga.

Peta sesija bila je rezervirana za prezentaciju rješenja finalista natjecanja Zagreb Forum & Hanza Media SMART CITY nagrade. Sesiju je moderirala Ana Plišić, a svoja rješenja prezentirali su pobjednik natjecanja Aleksandar Ivanović iz tvrtke Eco Mobile te Boro Markić iz tvrtke EDC, Dino Ravić iz GIS Clouda te Alen Gojčeta iz Vipneta.

Održana peta konferencija Zagreb Forum donijela je nadogradnju prethodno održanim konferencijama kao i konkretne zaključke za kvalitetniji razvoj pametnih gradova. Zahvaljujemo svim predavačima, uvaženim gostima, sudionicima konferencije na odazivu i aktivnom sudjelovanju u radu Foruma kao i svima koji su svojim znanjem i predanim angažmanom doprinijeli uspješnosti ovoga događaja! 

Konferenciju su organizirali Razvojna agencija Zagreb, Grad Zagreb, GFS (GoForeSight) Institut i HISB (Hrvatski institut za studij budućnosti). Zemlja partner ovogodišnje konferencije su Sjedinjene Američke Države, predvođene Douglasom Jonesom, zamjenikom veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj. Medijski partner ovogodišnje konferencije je HANZA MEDIA. Pokrovitelji konferencije Zagreb Forum 2017 su Predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora – Komora Zagreb i Sveučilište u Zagrebu. Partner konferencije je Turistička zajednica grada Zagreba. 

Ostale novosti i projekti

Kako zaraditi od dodatnog posla?

Uz redovni rad razmišljate o zaradi od dodatnog posla? Frane Šesnić, direktor ZICER-a, pojašnjava kakve su vam mogućnosti. „U uvjetima inflacije i visokih troškova života, što se posebno odnosi na cijene hrane, kao i rasta plaća koje generalno ne prate realne...

Poziv na radionicu o intelektualnom vlasništvu

Kako prepoznati intelektualno vlasništvo u vašem startupu, zašto ga zaštititi i kakvu vam konkurentsku prednost donosi zaštita?Odgovore doznajte u ZICER-u, 12. ožujka od 10 sati, na besplatnoj radionici koja će se održati prema programu: Sudjelovanje je besplatno uz...