Uđite u kafić i s Valutom uz kavu naručite 100€!

31. 10. 2019.

Stigli ste, na primjer, u Istanbul, a u novčaniku su vam još uvijek kune ili euri? Oko vas se nalaze brojne mjenjačnice i bankomati, a sve one mogu se prijaviti na natjecanje za najgori tečaj ili proviziju? Dođe vam da se okrenete i odete? Stanite! U pomoć stiže Valut, a ovo je njihova priča.

Živimo u dobu, gdje je sve digitalizirano, od slanja pošte, naručivanja taksija, pa do online shoppingiranja. Isto tako, kreditne kartice odlaze u zaborav, a sve više, prilikom kupovine,  posežemo za gadgetima 21. stoljeća. Međutim, između svih aplikacija i gadgeta koji su nam na raspolaganju, ipak postoji jedna velika praznina koju su Matija i Tin prepoznali. Odlučno ju namjeravaju popuniti i istovremeno osigurati da se iznosi na našim bankovnim računima sporije troše.

Nezadovoljstvo koje je Matiju i Tina pratilo u situacijama kada na putovanjima nisu bili u mogućnosti platiti digitalnim putem, već je gotovina bila jedina opcija, dovelo ih je na ideju da upravo oni budu ti koji će to promijeniti. Sigurni smo kako nisu jedini koji su u takvim situacijama bili nezadovoljni. Osim što digitalno plaćanje nije svugdje dostupno, dolazak do gotovine sa sobom povlači visoke provizije ili vrlo loše tečajeve s kojima se turisti susreću.

U toj praznini nastao je Valut. Servis je to, koji korisnicima, a primarno turistima, omogućuje konverziju valuta i isplatu gotovine po znatno povoljnijim uvjetima nego li je to do sada bilo moguće. Posebno na, primjerice, aerodromskoj mjenjačnici ili pak autobusnom ili željezničkom kolodvoru. 20% je iznos koji mjenjačnice i bankomati uzmu korisnicima prilikom isplaćivanja gotovine ili pak konverzije valuta. Sada je tome došao kraj! Matija i Tin, unutar aplikacije, osiguravaju konverziju valuta po srednjem tečaju, a potom i isplatu gotovine na bilo kojoj Point of Sale lokaciji, koja je član njihove mreže partnera. Time su brojku od 20% smanjili na 3%. Nama to zvuči kao velika stvar!

Navedenu uslugu mogu ponuditi zahvaljujući suradnji s mrežom partnerskih lokacija, što bi značilo da su time eliminirali fiksne troškove poput najma prostora koje npr. mjenjačnice ne mogu izbjeći. Ostvarena ušteda prosljeđuje se korisnicima.

Navikli smo da smo upravo mi ti koji dajemo novce u brojnim aerodromskim kafićima i fast foodevima, no od sada ćemo slobodno moći ušetati u neki od njih i zatražiti primjerice kavu, ali i 100€. Da, da, upravo tako. Dobro ste pročitali! U takvoj situaciji korisnik Valut aplikacijom skenira QR kod, a blagajnik mu isporuči njegovu kavu, ali i 100€ (možda čak i više).

Kada pomislimo da ne može bolje, stiže i šećer na kraju! Više se ne morate bojati da će vam mjenjačnice ili banke odbiti promijeniti kovanice ili strane valute prilikom povratka doma. Valutovi Point of Sale partneri rado će ih preuzeti, a vama će se taj novac pojaviti u Valut aplikaciji dok ste rekli keks!

Valut je tim četvrte generacije Startup Factory predakceleracijskog programa. Pod svjetlima reflektora ih pratite i bodrite 27. studenoga na Zagreb Connectu.

Ostale novosti i projekti

Završen projekt za zeleniju budućnost – My Energy Community 

Razvojno-istraživački projekt My Energy Community, čiji je završetak predstavljen danasna svečanosti održanoj u prostorijama ZICER-a, započet je 2022. godine s ciljem razvoja platforme za energetske zajednice u kojima će tokovi energije i povezane cijene biti dostupni...

Balans privatnog i poslovnog u startup svijetu

U fokusu poslovanja ReaX LAB-a je razvoj laboratorijske analitičke opreme u području zelene kemije, s posebnim naglaskom na minijaturizaciju radi smanjenja potrošnje reagensa i negativnog utjecaja na okoliš.Ovu uspješnu u ZICER-u inkubiranu tvrtku čine vrsni...