U ZICER-u održana inovacijska radionica Klastera konkurentnosti obrambene industrije

23. 05. 2019.

Danas je u ZICER-u održana inovacijska radionica Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije na temu “Istraživanje, razvoj i inovacije – Područje Obrane i Sigurnosti”.

Skupu su se uvodno obratili predsjednik Klastera konkurentnosti obrambene industrije g. Goran Basarac, pomoćnik ministra obrane g. Roman Mikulić, Državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta g. Mario Antonić, a potom je pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije gđa Ana Odak predstavila Nacionalnu razvojnu strategiju 2020-2030.

Potom su predstavnici Ministarstva gospodarstva predstavili mogućnosti za prijavu projekata na sadašnje i buduće natječaje na kojima su tvrtke iz obrambene industrije prihvatljivi prijavitelji.

Također je predstavljen okvir i uvjeti natječaja EDF (European Defense Fund)  – European Defence Industrial Development Programme (EDIDP).

Nakon toga uslijedila je trodijelna radionica na kojoj su tvrtke prezentirale integralna rješenja predstavnicima ministarstva obrane i agenciji RH Alan:

1. Potencijal strateškog projekta „FUTURE SOLDIER CRO“ iz perspektive industrije, predstavile su tvrtke ŠESTAN-BUSCH, ČATEKS, BYTE-LAB, GEOLUX, AVT i RIZ-PE

2. Potencijal strateškog projekta „UGV – Besposadni sustavi kao odgovor na sigurnosne prijetnje“ iz perspektive industrije predstavila je tvrtka DOK-ING

3. Potencijal svojih razvojnih projekata predstavila je tvrtka ALTPRO  

Osim navedenih tvrtki na radionici je ukupno sudjelovalo 28 tvrtki iz industrije među kojima svakako treba spomenuti još i HS Produkt, kao i inovativne tvrtke iz ZICER-a – Poslovna sigurnost, Stratowave connect i 3D Tech – koje su ostvarile kontakt sa spomenutim tvrtkama, a neke od njih dogovorile su i poslovnu suradnju.

Ostale novosti i projekti