U ZICER-u održan CASSINI fireside chat

20. 03. 2023.

„Svemir možda djeluje fizički daleko, ali logički gledano, on je udaljen samo nekoliko milisekundi.“ – čuli smo sinoć u ZICER-u na fireside chatu „Sigurnost kroz prizmu svemirskih tehnologija“ koji smo organizirali u okviru priprema za CASSINI hackathon.

Na fireside chatu sudjelovali su vrhunski stručnjaci – prof. dr. sc. Zdravko Terze, voditelj Studija za zrakoplovno inženjerstvo i svemirsku tehniku FSB, Tomislav Križan, direktor u tvrtki Atomic Inteligence, dr. sc. Ivan Tomljenović, voditelj laboratorija za daljinska istraživanja i GIS u OIKON-u te mag. ing. Ivan Kovačević s FER-ovog Laboratorija za informacijsku sigurnost i privatnost.

„Generalno, kada spomenete svemir, percepcija je kako je to nešto nedohvatljivo. Zapravo, u pozadini svega je ono što se ne vidi, a što nastoji popularizirati i ovaj hackathon, a to je da shvatite kako je danas velika količina satelitskih podataka različitih formi dostupna i običnom čovjeku. Sada vam čak više nije niti nužna neka velika razina znanja ili pristupa kako bi došli do tih podataka. Ovom spoznajom dolazimo do glavnog pitanja, a to je kako iz dostupnih podataka, brzo i jednostavno, izvući informaciju koja je korisna krajnjem korisniku. Nadam se kako će se kao rezultat ovoga hackathona pojaviti grupe ljudi koji će shvatiti i uspjeti pretvoriti sve te velike količine dostupnih podataka u kvalitetnu informaciju, a nakon toga i izrasti u mlade tvrtke koje će ojačati ulogu Hrvatske u području sigurnosti kroz primjenu svemirskih tehnologija.“ – istaknuo je dr. sc. Ivan Tomljenović.

Podaci su dostupni! Glavno je pitanje na koji način ih sistematizirati i kako od njih stvoriti relevantnu i vrijednu informaciju od koje će ciljani korisnik imati benefit.

„Kao tvrtka bavimo se umjetnom inteligencijom odnosno korištenjem i modeliranjem različitih vrsta podataka. U tom kontekstu, satelitske nam slike daju mnoge mogućnosti. One se sastoje od velikog broja raznovrsnih podataka i informacija zbog čega često moramo biti dosta konzervativni kako bi došli do minimalnog broja podataka dostatnih za dobivanje informacija. Kao u svakom prediktivnom odnosno ML modelu, rezultat uvelike ovisi o tome koliko smo si inicijalno dali truda da izmodeliramo i nahranimo sustav podacima kako bi on mogao naučiti prepoznavati uzorke. Što imamo manje ulaznih podataka, to je veća moguća razina greške. Zato, kada govorimo i o satelitskim podacima, s  njihovom većom količinom dobivamo i preciznije modele.“ – naglasio je Tomislav Križan.

Znaš li koji su trenutno najveći problemi u sigurnosti koji bi se mogli riješiti upotrebom svemirskih tehnologija?

Odgovor ćeš doznati pogledaš li snimku koja je dostupna na ZICER-ovom You Tube kanalu.

Ostale novosti i projekti

Javni poziv za CASSINI Hackathon

Predmet ovog Javnog poziva (u daljnjem tekstu: Poziv) je sudjelovanje u 5. CASSINI Hackathonu & Mentoringu (u daljnjem tekstu: Hackathon,) u organizaciji lokalnog organizatora ZAGREBAČKOG INOVACIJSKOG CENTRA d.o.o. (u daljnjem tekstu: ZICER). Svrha Hackathona je...

Zadnja je prilika za prijavu na CASSINI Hackathon!

Za najbolje timove osigurano 6.000 eura Preostalo je još malo vremena! Prijave za CASSINI Space Tech Hackathon otvorene su do petka, 17. ožujka, u 18:00 sati. Tko se može prijaviti? Prijaviti se može svaka punoljetna osoba željna znanja, novih iskustava i dobre...