U našem laboratoriju izrađena najveća 3D printana skulptura!

31. 10. 2018.

Ovih dana u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER-u) moguće je vidjeti vrlo rijetku i na našim prostorima do sada neviđenu 3D printanu skulpturu! 

Riječ je o statui igračice golfa visokoj čak 190 cm. Ime joj je Prudence, a u laboratoriju na 1. katu 12. paviljona Zagrebačkog velesajma izradio ju je naš stanar Mikrotvornica.

Danas pomoću računala možete lako dizajnirati te 3D printati gotovo sve što zamislite u veličini u kojoj želite!

Kad god ljudi razmišljaju o 3D printanju, uglavnom razmišljaju o desktop 3D printanju koje polako sve više postaje dijelom naše svakodnevice. Danas živimo u svijetu koji sve više prilagođavamo sebi. Sve oko nas postaje digitalno, a proizvodnja nikada nije bila lakša ili dostupnija. S 3D printerima poput Stackera, Blackbelta, te raznim custom made 3D printerima kao što je Modax3D kojeg Mikrotvornica razvija u ZICER-u, svijet se sve više otvara i prema većim 3D printevima. Govoreći o njihovoj veličini, uz stručnost i kvalitetnu opremu, svaki 3D print može se skalirati do nevjerojatnih razmjera pritom zadržavajući veliku čvrstoću i ljepotu detalja. To znači da danas pomoću računala možete lako dizajnirati te 3D printati gotovo sve što zamislite u veličini kojoj želite. Sve što vam treba je dobra inspiracija te stručni tim koji će vas dovesti do cilja!

Upravo tako nastala je i Prudence, golferica koju je tim stručnjaka iz startupa Mikrotvornica izradio u ZICER-ovom laboratoriju kao veliki projekt za inozemno tržište. Prudence je 3D printana skulptura te životno djelo umjetnice Abigail O’Brien iz Dublina, koja je prošle zime bila glavna zvijezda izložbe u RHA Ashford Gallery u Dublinu. Radi se o suvremenoj umjetnosti, a glavni motiv i inspiracija izložbe bila je igra golfa.

O ovome izvrsnom projektu razgovarali smo s Nikolom Blaževićem i Markom Salopekom, suosnivačima startupa Mikrotvornica. Tim Mikrotvornice poslovanje je, uz ZICER-ovu podršku, započeo s virtualnom, a ubrzo nakon toga i stvarnom inkubacijom.

Prudence – tko je to?

Zanimalo nas je kako je inicijalno započela suradnja između Mikrotvornice i naručitelja. O tome više nam je ispričao Nikola Blažević:

Nakon početnog kontakta s gospođom Abigail iz Irske te prihvaćanja naše ponude, započeli smo s radom. Zahtjev je bio 3D ispis figure golferice ukupne visine 190 cm. STL datoteka koju smo dobili bila je izvrsna, ali budući da je dobivena putem 3D skeniranja umjetničkog djela, visine svega nekoliko cm, bila je potrebna dodatna dorada 3D modela kako bi ga mogli kvalitetno 3D printati u veličini čovjeka. Zahvaljujući našem custom made Modax3D printeru koji razvijamo u ZICER-u, učinili smo nemoguće mogućim. Na 3D printeru radnog volumena 400x400x350 mm uspjeli smo izraditi skulpturu za izložbu visine čak 190 cm (s postoljem), sastavljenu od ukupno 21 komada, kompletno 3D printanih na našem Modax3D printeru. Kako bi Prudence poprimila svoju konačnu formu, svi dijelovi su lijepljeni. Zatim je skulptura lakirana kako bi poprimila nevjerojatan sjaj i fantastičan izgled!

Konkretne i fascinantne brojke o ovoj fantastičnoj skulpturi iznio je Marko Salopek:

Skulptura Prudence sastavljena je od ukupno 21 komada. Sveukupno je potrošeno čak 17.526 grama colorFabb filamenta za njenu izradu, a u konačnoj formi teška je cca 20 kg. Vrijeme 3D printanja svih dijelova skulpture iznosi 453 sati. Vjerujemo da je ovo najveći 3D print ikad napravljen u Hrvatskoj, ali to još treba provjeriti! Do sada smo, za potrebe izložbe i klijentičinu privatnu kolekciju, napravili već tri velike skulpture Prudence te 15 malih verzija visine 30 cm. 

O potencijalu 3D printanja 

Momentalna primjena tehnologija 3D printanja, kao i njen budući potencijal, prelaze granice donedavno zamislivih mogućnosti. O ovoj temi Nikola je rekao: 

U Hrvatskoj, kao i u inozemstvu, sve je češća primjena tehnologije 3D printanja u raznim umjetničkim, dizajnerskim granama te sve popularnijem gerila marketingu. Razlog tome su neograničene mogućnosti koje tehnologija 3D printanja pruža, brzina i kvaliteta izrade te preciznost izrade koju je teško, ili ponekad nemoguće, postići ljudskom rukom. Također, kod izrade nekolicine istovjetnih objekata 3D printanjem moguće je izraditi potpuno identične predmete ili likove na mnogo jednostavniji i brži način te ih, naravno, skalirati na koju god veličinu želite. Na primjer, za Zagreb film smo 3D printali sićušne detalje za filmski set, zatim neke modele zgrada za arhitektonske projekte, za Zagreb Design Week prototip lampe, dok smo u nekim slučajevima 3D printali i mnogo veće skulpture koje su vizualno vrlo atraktivne. Imali smo primjenu 3D printanja čak i u kulinarske svrhe, što je također jedan oblik umjetničkog izražavanja. Ovakav način izrade i mnogim drugim zanimanjima omogućuje veliku uštedu vremena, materijala i novaca u odnosu na ranije dostupne načine proizvodnje. Lakoća kojom se ideje mogu realizirati postaje mnogo veća, a prostor za napredak ogroman.

Budućnost Mikrotvornice?

Mikrotvornica postiže zavidne rezultate u branši koja ima ogroman potencijal! O tome gdje se vide i kojem cilju teže Marko je rekao:

Radimo s brojnim tvrtkama, javnim ustanovama i privatnim korisnicima u zemlji, ali i inozemstvu, i cilj nam je podići njihovu proizvodnju na jednu novu razinu. Želimo da sve ono što radimo bude u korak sa potrebama i trendovima svjetskog tržišta. Kvaliteta i dizajn proizvoda koje možemo izraditi, uz pomoć moderne primjene tehnologija 3D printanja, uvelike nadmašuju mogućnosti tradicionalne proizvodnje što našim klijentima automatski donosi kapital i veliku tržišnu prednost! Izrada prototipa nikad nije bila jednostavnija i kvalitetnija, a ako nekom treba manja serija proizvoda mnogo je isplativije, brže i jednostavnije to napraviti 3D printanjem. Vidimo se u budućnosti kao najkvalitetniji partner tvrtkama u proizvodnji, na ovim prostorima, te vodeći u primjeni najnovijih tehnologija u svoje poslovanje. Kako bismo široj javnosti približili sve to što radimo, posebno za Hrvatsko tržište, smo napravili 3DPrintaj platformu.

Zašto ZICER?

Nakon polugodišnjeg djelovanja kroz ZICER Nikola je istaknuo:

ZICER je sjajan inkubator koji nam pruža svu potrebnu infrastrukturu za naš rad i poslovanje. Ovdje možemo imati laboratorij s opremom na lako dostupnom mjestu, blizu našeg ureda, te održavati sastanke s klijentima na dnevnoj bazi. Ono što nam je od posebne vrijednosti ovdje u Ziceru je inkubacija sa drugim tehnološkim tvrtkama s kojima dijelimo važne i vrijedne informacije. One nam često postaju partneri ili klijenti u poslovanju i taj networking se od početka pokazao od iznimne važnosti za sve ono što radimo. Često nam dolaze novi kreativni projekti i ideje upravo preko naših kolega u ZICER-u, koji su većinom softveraši.

Čestitamo Mikrotvornici na kreativnosti, inovativnosti i energiji koje ulažu u svoj rad. Uvjereni smo kako ovu ekipu očekuje veliki međunarodni uspjeh!

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...