TEDxZagreb – lokalni entuzijazam iz kojeg proizlaze globalne ideje vrijedne širenja

13. 02. 2018.

U našem ekosustavu inovacija i uspješnih poduzetničkih pothvata dobre ideje postaju stvarnost, a TEDxZagreb u TPZ kroz događaje koji obrađuju aktualne teme brine da se one glasno čuju i šire što dalje.

TED je globalna neprofitna platforma za promociju ideja vrijednih širenja, a već u svojem nazivu objedinjuje 3 ključne sastavnice svoga djelovanja: tehnologiju (Technology), zabavu (Entertainment) i dizajn (Design). Danas pokriva gotovo sve teme – od znanosti i poslovnih pa do globalnih pitanja – na trenutno 114 jezika.

Temeljne vrijednosti ove hvalevrijedne svjetske organizacije zastupljene su i među zagrebačkom publikom zahvaljujući entuzijastičnom timu TEDxZagreba kojeg predvodi Karlo Matić.

Osoba koja je uzela konce u svoje ruke i zaslužila licencu TEDx Zagreb

“Do TEDx licence nije teško doći, ali bitno ju je zadržati. Prijava za licencu standardno je ispunjavanje obrasca, a tek nakon toga dolazi onaj teži dio – pridržavanje svih pravila za pripremu ovakvog događaja kako nalaže globalna organizacija”, otkriva nam Karlo.

Elokventnost, kreativnost, upornost, energičnost, inovativnost te želja za širenjem ideja i dobrih priča samo su neki od epiteta kojima bismo mogli opisati Karla Matića, prvo nositelja licence TEDxMaksimir, a od 2016. godine i TEDxZagreb.

Nakon bogatog iskustva u event managementu, vođenju i produkciji događaja, PR-u s preko 100 velikih manifestacija i 500 manjih događanja, postao je dio i ove pozitivne globalne priče.

“Suradnik sam u mnogim marketinškim i event agencijama kao stručna osoba s iskustvom ili kao producent na velikim događajima.”

Njegova višogodišnja suradnja s Gradom Zagrebom (Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport), Turističkom zajednicom grada Zagreba, Koncertnom direkcijom Zagreb, Zakladom Ane Rukavine i Kraljevima ulice samo su mali dio od ukupnog broja projekata na kojima je do sada radio.

Logični nastavak njegove poduzetnosti i uspjeha u organizaciji velikih događaja je upravo TEDx i organizacija jedinstvenog, suvremenog događaja namijenjenog širenju ideja i znanja bez ikakvih ideoloških, političkih i sličnih utjecaja.

Karlo u ovu priču ulazi nakon gašenja TEDxZagreb licence u samim njezinim začecima. Pokreće TEDxMaksimir koji od samog početka zadovoljava standard globalnih TED događanja.

“Pod nazivom TEDxMaksimir uspješno smo organizirali 15 događaja sve do ključnog trenutka kada sam od Chrisa Andersona osobno dobio potvrdu stjecanja licence TEDxZagreb.”

Posljednji veći događaj održan je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod nazivom TEDxZagreb BUILD FUTURE NOW, dok su se u međuvremenu u prostorima Tehnološkog parka Razvojne agencije Zagreb održala još nekolicina manjih internih startup i TEDxSalon događaja.

Povezivanje motivirane i zajednice koja gleda na svijet van ustaljenih okvira

“O veličini i značaju ove organizacije pokazuje činjenica da je na TED-u 2017. godine govorio čak i papa Franjo!” 

Na TED-u su govorile mnoge svjetske ličnosti kao što je jedan od trenutno najpoznatijih poduzetnika na svijetu, Elon Musk, ali i mnogi drugi. Takav standard događaja održava se i na lokalnoj razini pa smo na TEDxZagreb događajima mogli vidjeti predstavnike domaće akademske, kulturne i gospodarske scene. S ponosom možemo istaknuti kako su neki od zapaženih govornika bili i naši uspješni inovatori, članovi TPZ-a.

O suradnji i TEDx događajima održanim u našem Akceleratoru Karlo je istaknuo:

“Ponosni smo na partnerstvo s Razvojnom agencijom Zagreb u kojem je već organizirano nekoliko TEDx događaja. Ovo je mjesto razmjene ideja, zajednica koju je potrebno okupiti u opuštenom okruženju koja će na taj način iznjedriti kvalitetna poznanstva, partnerstva, suradnje što je i cilj ovakvog tehnološkog i inovacijskog prostora u kojem se nalazimo.”

Od početka ove godine TEDxZagreb je u svojoj punoj brzini. Več je održan TEDxZagrebSalon RECYCLE, dok nas danas očekuje nova aktualna tema pod nazivom ZEBRA s raspravom o budućnosti zagrebačkog prometa. Za sam kraj Karlo je otkrio da se TEDxZagreb tim polagano zagrijava u organizaciji ovogodišnjeg velikog događaja pod nazivom SATISFACTION.  

Zato, dok nestrpljivo iščekujemo današnji TEDxZagreb događaj ispunite svoje vrijeme dobrim govorom koji će vas motivirati da i sami dođete do nekih dobrih i pozitivnih ideja.

I na samome kraju – ovo je TEDxZagreb u brojkama: djeluju od 2011. godine od kada su održali 21 događaj na kojima je nastupilo 140 govornika i umjetnika, događaje je organiziralo više od 110 volontera dok su njihovi govori online pregledani gotovo 1.000.000 puta. Zaista impresivno!

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...