Symptom Monitor je softverski robot koji zna kako s koronavirusom!

24. 04. 2020.

Robotiq.ai, startup inkubiran u ZICER-u, razvija platformu za automatizaciju poslovnih procesa korištenjem softverskih robota. Krajem prošloga mjeseca stručnjaci iz Robotiq.ai-a svoja su znanja i vještine odlučio usmjeriti u stvaranje rješenja za pomoć epidemiolozima. Zasukali su rukave i danonoćno radili na projektu. Rezultat nije izostao! Kreirali su Symptom Monitor, aplikaciju za praćenje osoba u samoizolaciji koja epidemiolozima uvelike pomaže u poslu:

Kako bi saznali o čemu je točno riječ, razgovarali smo s Darkom Jovišićem, jednim od suvlasnika ovog  hrvatskog startupa. Uz Darka, za razvoj i uspjeh Robotiq.ai startup priče zaslužna su i još dvojica suvlasnika, Marko Gudelj i Ivan Belas.

Prije nego li nam ispriča o čemu je riječ, Darka smo prvo pitali kako se njegova ekipa generalno snašla i organizirala u ovoj svim poduzetnicima izazovnoj situaciji. 

Tehnički gledano nije nam se bilo teško prilagoditi na nove okolnosti jer sve aplikacije koje koristimo u radu su u oblaku. Zahtjevnija je bila mentalna i sociološka prilagodba, ali navikli smo se s vremenom. Tekuće projekte za klijente odrađujemo udaljeno, a posvetili smo se i nekim internim projektima koje prije nismo stigli realizirati kao što je online akademija i nove web stranice. S obzirom da prodaju više ne možemo fizički raditi, krećemo u digitalnu prodajnu kampanju. Nove okolnosti zahtijevaju da budemo fokusirani i agilni, a naš proizvod može jako puno pomoći tvrtkama u ovoj situaciji jer se poslovni procesi mogu vrlo brzo automatizirati putem softverskih robota. Tako da i u ovoj krizi vidimo svoju priliku – kaže Darko.

Pritisak na epidemiologe u aktualnoj situaciji je velik. Softverski roboti ovdje sigurno mogu biti dio rješenja. No, hajdemo prvo definirati pojam softverskih robota!     

Softverski roboti ili digitalni radnici mijenjaju ljude u repetitivnim administrativnim poslovima oponašajući njihov rad na računalu. Unutar svake organizacije postoji puno ručnih procesa u kojima djelatnici gube vrijeme u aktivnostima kao što su pretipkavanje podataka iz aplikacije u aplikaciju, sastavljanje izvještaja i dokumenata, kopiranje datoteka, procesiranje korisničkih zahtjeva i slično. S takvim repetitivnim poslovima opterećeni su i epidemiolozi. – pojašnjava Darko.

Softverski robot kroz sustav za praćenje osoba u samoizolaciji ovih dana može značajno olakšati rad epidemiolozima. Ta činjenica još više dobiva na težini kada u obzir uzmemo niz repetitivnih administrativnih poslova kojima se liječnici moraju baviti. Tu kao pomoć dolazi rješenje Robotiq.ai-a imena Symptom Monitor. Ono u realnom vremenu nadzire situaciju i omogućava lakše praćenja stanja pacijenata. Podaci se prikupljaju u bazu i svaki liječnik na kraju dana dobiva potpuni izvještaj o svojim pacijentima.

Zanimalo nas je i kako je sama ideja nastala. Darko je pojasnio: S kolegama iz partnerske tvrtke razgovarali smo što bi mogli napraviti u vrlo kratkom roku da pomognemo oko korone. U tjedan dana rodio se Symptom Monitor, rješenje za praćenje osoba u samoizolaciji!

Na pitanje kome je rješenje namijenjeno i kako funkcionira Darko pojašnjava: Naše rješenje je namijenjeno doktorima i epidemiolozima koji prate svoje pacijente i njihove simptome na način da tijekom trajanja samoizolacije pacijenti svaki dan dobivaju poziv na popunjavanje upitnika. Upitnik je vrlo jednostavan i sastoji se od popisa simptoma koji su karakteristični za koronavirus. Upitnik se može popunjavati na bilo kakvoj vrsti uređaja i ne zahtijeva posebnu autentikaciju pacijenta. Svaki upitnik ima svoj ukupni skor koji se dobiva množenjem težinskih faktora pojedinih simptoma. U razradi simptoma i pondera komunicirali smo sa pulmolozima koji su nam pomogli definirati kriterije. Softverski roboti prate rad sustava, eskaliraju pacijente doktoru te šalju dnevne izvještaje. Naše rješenje je možda malo drugačije ciljano od primjerice chatbotova i drugih mobilnih aplikacija jer su ciljne skupine osobe kojima je određena samoizolacija i doktori koji ih prate.

U želji da naprave nešto korisno za zajednicu Robotiq.ai je web aplikaciju Symptom Monitor za institucije u Hrvatskoj ponudio u potpunosti besplatno. Trenutno razgovaraju s institucijama u SAD-u, Rusiji i Austriji, a nadaju se kako će uskoro biti i prvih implementacija.

Čestitamo Robotiq.ai-u na inicijativi i želimo im puno sreće!

Ostale novosti i projekti

Na Zagreb Connectu Startup Factory timovi osvojili 800.000 kuna

U ZICER-u - Zagrebačkom inovacijskom centru održano je deveto izdanje startup konferencije Zagreb Connect i sedmo finale akceleracijskog programa Startup Factory.  Keynote govornici Zagreb Connecta prenijeli su svoje znanje i iskustvo iz različitih aspekata spremnosti...

Startupovi i investicije u fokusu Zagreb Connecta

U srijedu, 16. studenoga, najveći hrvatski startup hub otvara vrata i poziva vas na deveto izdanje Zagreb Connecta – konferencije na kojoj se 11 Startup Factory timova natječe za 800.000 kuna koje im za razvoj osigurava Grad Zagreb. Zagreb Connect je sinonim za...

Startup Factory 2022_11/11_tim Buksa

Buksa je online platforma za dijeljenje prostora. Na Buksi, svatko tko ima bilo kakav neiskorišteni prostor može ga oglasiti i na njemu zaraditi, a onaj kome nedostaje prostor (npr. za stvari, vozilo ili ured) može ih preko platforme zbuksati. Ono što Buksu razlikuje...