Međunarodna konferencija Zagreb Forum danas je mjesto okupljanja vrhunskih domaćih i međunarodnih stručnjaka koji će raspravljati i izmjenjivati iskustva te donositi konstruktivne odluke na temu razvoja pametnih gradova.

Konferencija je posvećena alternativnim pristupima u razvoju gradova i regija. Ove godine održava se po peti put što svjedoči o njenoj važnosti i relevantnosti. Teme konferencije mijenjaju se ovisno o aktualnim izazovima s kojima se susreću moderni gradovi. Ove se godine tako naglasak stavlja na temu megatrendova u gradovima koji se odnose na poslove i vještine koje je potrebno razvijati kod građana pri promišljanju o razvoju inovativnih urbanih ekosustava. 

Konferencija ZAGREB FORUM 2017 održava se u Zagrebu, u novouređenom prostoru Tehnološkog parka Razvojne agencije Grada Zagreba. Upravo na tome mjestu razvijaju se poduzetnički pothvati kroz koje se stvaraju inovativna rješenja za povećanje kvalitete života u gradovima. Kroz pet interaktivnih sesija u kojima sudjeluju vrhunski stručnjaci iz smart city područja, raspravljat će se o gorućim temama vezanim uz inovativne urbane ekosustave, strategije i modele financiranja te potpore poduzetnicima u razvoju održivih urbanih ekosustava. 

Na otvorenju konferencije prisutnima su se obratili: Davorin Štetner, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela i član Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice Republike, Mario Antonić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Marko Pavić, Ministar rada i mirovinskoga sustava, Nera Pavić, Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba,  Douglas Jones, zamjenik veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj te Frane Šesnić, predsjedatelj Zagreb Foruma, direktor Razvojne agencije Zagreb.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Davorin Štetner u pozdravnom govoru naglasio je izazove budućnosti gradova te ukazao na ulogu pametnih tehnologija u njihovom svladavanju: „Pun Tehnološki park Zagreb pokazuje trend da se poduzetništvo u Hrvatskoj razvija. Hrvatska kreativna rješenja svakog su dana sve bolja i sve brojnija. Tim kreativcima treba omogućiti infrastrukturu, poduzetnički ekosustav i uvjete za rast i razvoj. Drago mi je da Zagreb ide u tom smjeru!“.

„Megatrendovi su veliki izazov ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Gradovi postaju sve veći te kao takvi nose brojne izazove – urbanizacija, centralizacija, promet, tehnološke promjene. U tim izazovima moraju sudjelovati svi dionici – institucije, akademska zajednica, poduzetnici i građani. Za to nam trebaju vještine, ali i spremnost na promjenu i pozitivan stav“, naglasio je Mario Antonić , izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

„Zagreb Forum pratim već godinama i zadovoljstvo mi je danas biti ovdje. Svijest građana i napredak tehnologije danas su na razini da građani zahtijevaju zelene i pametne tehnologije koje proizvode manje onečišćenja. Nadam se da na ovoj konferenciji možemo učiti od brojnih primjera iz inozemstva, ali i da oni mogu učiti od nas. Ministarstvo rada će i dalje podupirati poduzetništvo i samozapošljavanje i nadamo se da će se te tvrtke baviti zelenim zapošljavanjem!“, istaknuo je mr. sc. Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava.

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Nera Pavić , pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba ovom prilikom je izjavila: „Poduzetnici u Gradu Zagrebu oduvijek su bili nosioci pozitivnih promjena, a implementacijom njihovih projektnih rješenja za razvoj pametnih gradova pozicioniraju naš grad uz bok ostalim europskim metropolama. Vjerujem kako Zagreb Forum donosi svježe ideje čijom će se primjenom Zagreb pozicionirati još više na ljestvici pametnih gradova Europe“. 

„Pametne tehnologije treba razvijati i Hrvatska i SAD. Teme o kojima ćemo raspravljati ključne su za razvoj Hrvatske, SAD-a, usudio bih se reći i za budućnost čovječanstva. Pametne tehnologije nude nam mogućnosti da odgovorimo na buduće probleme, ali i da poboljšamo kvalitetu života čovječanstva“,naglasio je Douglas Jones , zamjenik veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.

Okupljenima se obratio inicijator i predsjedatelj Zagreb Foruma Frane Šesnić , direktor Razvojne agencije Zagreb koji je ovom prilikom istaknuo: „Ove godine obilježavamo petu godinu Zagreb Foruma, a ta činjenica pokazuje na dobar i dugoročan koncept kao i kvalitetu koje smo postavili na samom početku djelovanja. Teme koje smo otvarali od prvog Zagreb Foruma na dalje zvučale su ponekad futuristički i apstraktno, usudio bih se reći i utopistički. Danas kada pogledamo unatrag retrospektivu rada sasvim je jasno da smo detektirali izvrsne izazove koji su u međuvremenu postali sastavni dio razvojnih strategija gradova i društva. Neke od preporuka Foruma već su zaživjele u implementaciji kroz različite domaće i međunarodne projekte. Hvala svim dosadašnjim sudionicima u aktivnom doprinosu razvoja sadržaja i tema koji su nas pozicionirali u jedan od značajnijih događaja ovakve vrste u Europi.“ 

Kako bi se istaknula važnost razvoja inovativnih rješenja koja će poboljšati kvalitetu života u gradovima, Razvojna agencija Zagreb u partnerstvu s Hanza Medijom dodijelila je Zagreb Forum & Hanza Media SMART CITY NAGRADU Na natječaj je bilo zaprimljeno više od 40 zanimljivih i kvalitetnih prijava. Najbolja smart city rješenja odabrao je žiri Zagreb Foruma i Hanza Medije sastavljen od 11 lidera hrvatske i svjetske digitalne industrije, među kojima su stručnjaci iz Vlade, Svjetske banke, s hrvatskih fakulteta te poznatih IT tvrtki i to: Frane Šesnić, Ivan Barać, Dejan Orešković, Blaž Golob, Ivana Podnar Žarko, Zoran Aralica, Mladen Amidžić, Ana Veir, Nedeljko Štefanić, Stephanie E. Trpkov i Stanko Cerin.  Zagreb Forum & Hanza Media SMART CITY NAGRADU osvojila je inovativna tvrtka Eco Mobile d.o.o., a nagradu su uručili Ana Hanžeković, Saša Kramar, Frane Šesnić i Nera Pavić.

Zagreb Forum – Creative Cities & Europe okuplja renomirane međunarodne i domaće predavače i sudionike koji će tijekom konferencije razmjenjivati znanja i iskustva vezana uz održivi urbani razvoj, promišljati načine stvaranja prosperitetne budućnosti te otvoriti prostor kreiranju i povezivanju najboljih industrijskih rješenja, financijskih potpora i poslovnih modela.

Peta konferencija Zagreb Forum donosi nadogradnju prethodno održanih konferencija, a bavi se urbanim razvojem gradova kao značajnim izazovom s kojim se susreću gradski čelnici i nositelji gradske uprave. Tijekom pet panel diskusija pokušat će se odgovoriti na pitanje kako kroz usvajanje potrebnih znanja i kompetencija građana podići kvalitetu života u gradovima na višu razinu.

Konferenciju su organizirali Razvojna agencija Zagreb, Grad Zagreb, GFS (GoForeSight) Institut i HISB (Hrvatski institut za studij budućnosti). Zemlja partner ovogodišnje konferencije su Sjedinjene Američke Države, predvođene Douglasom Jonesom, zamjenikom veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj. Medijski partner ovogodišnje konferencije je HANZA MEDIA. Pokrovitelji konferencije Zagreb Forum 2017 su Predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora – Komora Zagreb i Sveučilište u Zagrebu. Partner konferencije je Turistička zajednica Zagreb.