Što nas očekuje u SMATH Kreativnom gnijezdu?

22. 03. 2019.

Dana 22. ožujka 2019. godine u ZICER-u je održan Info dan projekta SMATH (Smart atmospheres of social and financial innovation for innovative clustering of creative industries in MED area). Projekt SMATH financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj (INTERREG MED program).

ZICER je partner na ovome projektu ukupne vrijednosti 16.270.000,00 kn. Uz Hrvatsku, zemlje su Grčka, Francuska, Italija, Slovenija i Španjolska.

Kroz aktivnosti Projekta stvorit će se svijest o gospodarskom potencijalu kulture u pogledu razvoja kreativnog poduzetništva, razvit će se procesi i modeli za društvene inovacije prilagođeni specifičnim karakteristikama i potrebi MSP-ova u kreativnom sektoru, omogućit će se učinkovitiji prijenos sadržaja vezanog za kulturu kreativnim industrijama te veći angažman lokalnih i regionalnih vlasti. Poseban naglasak bit će stavljen na razvoj i komercijalizaciju kreativnih ideja.

Cijevi projekta će se postići kroz niz aktivnosti, a prva koja je pred nama je World Cafe. Kroz World Cafe događaj, koji će se održati sredinom travnja, okupit će se kulturnjaci, kreativci i poduzetnici s i bez ideje kako bi se povezali u kreativnom razmišljanju i stvaranju novih dodanih vrijednosti. Upravo kroz World Cafe stvorit će se Kreativno gnijezdo kao svojevrsni lokalni pružatelj usluga kulturnih i kreativnih djelatnosti u svrhu realizacije njihovih projekata. Djelovat će kao poveznica između poslovnog te kulturnog i kreativnog sektora. Bit će to simboličko i fizičko mjesto za aktiviranje i generiranje kreativnih ideja. 

Na održanom Info danu voditelj Projekta Ante Janko Bobetko, pomoćnik direktora ZICER-a, detaljno je najavio i pojasnio tijek aktivnosti koje nas uskoro očekuju te benefite koje će sudionici dobiti sudjelovanjem. Ante Janko Bobetko istaknuo je kako će se povezivanjem onih koji imaju ideje s onima koji imaju infrastrukturu i financijska sredstva kroz poduzetničke pothvate raditi na stvaranju nove vrijednosti. 

Sljedeći tjedan bit će objavljen poziv za prikupljanje ideja koje će se razvijati putem radionica, a pet najboljih ideja bit će predstavljeno na Međunarodnoj konferenciji u Arleu, Francuska. 

Više detalja o projektu SMATH, njegovim ciljevima, dionicima, projektnim aktivnostima te Kreativnom gnijezdu potražite u prezentaciji koju možete preuzeti ovdje na linku.

Nove informacije s detaljima i pozivom za prikupljanje kreativnih ideja i World Cafe donosimo uskoro!

Ostale novosti i projekti

Startupovi i investicije u fokusu Zagreb Connecta

U srijedu, 16. studenoga, najveći hrvatski startup hub otvara vrata i poziva vas na deveto izdanje Zagreb Connecta – konferencije na kojoj se 11 Startup Factory timova natječe za 800.000 kuna koje im za razvoj osigurava Grad Zagreb. Zagreb Connect je sinonim za...

Startup Factory 2022_11/11_tim Buksa

Buksa je online platforma za dijeljenje prostora. Na Buksi, svatko tko ima bilo kakav neiskorišteni prostor može ga oglasiti i na njemu zaraditi, a onaj kome nedostaje prostor (npr. za stvari, vozilo ili ured) može ih preko platforme zbuksati. Ono što Buksu razlikuje...

Startup Factory 2022_10/11_tim Capra

Startup CAPRA osnovali su Krešimir i Tea Kavčić, brat i sestra koji žele gospodarenje divljim životinjama podići na višu razinu kroz upotrebu inovativnih tehnologija. Krešimir je po struci agronom i biolog, a uskoro će...