Što je Elevator Pitch?

16. 03. 2021.

Zamislite…  S investitorom kojeg već duže vrijeme pokušavate „uloviti“ ušli ste u isto dizalo. Našli ste se u prilici života! Vrata dizala se zatvaraju i vi shvaćate da je to stvarno to. Štoperica se upalila i vaše vrijeme je počelo teći. A isteći će kada se vrata otvore. Nakon toga, prilika je prošla… Ili nije, jer imali ste spreman Elevator Pitch.

Što je Elevator Pitch?  

Elevator Pitch je kratka prezentacije vas, vašeg startupa i vašeg proizvoda koju je moguće izvesti u vremenu koliko traje prosječna vožnja dizalom. Predstavlja najučinkovitiji i najčešći način da se investitorima (ili nekoj drugoj ciljnoj skupini) pokaže što radite i tko ste.

Elevator Pitch najčešće traje od 30 sekundi pa do jedne minute, a nikako duže od 3 minute.

Bitni dijelovi ovakve prezentacije su:

  • prezentacija sebe i svoje tvrtke
  • informiranje o proizvodu tvrtke odakle je potekla ideja.
  • razlozi zbog kojih ste vrijedni nečije investicije.
  • informacije o tome kako se koncept povezuje s tržištem i njegovim potrebama.

Nije svejedno pred kime pitchate! Zato je izuzetno važno da pitch bude prilagođen ciljnoj publici. Svakako pokažite da poznajete govor struke, no ostanite jednostavni, jasni i precizni u prenošenju poruke. Cilj ovakve prezentacije je zainteresirati sugovornika i osigurati si šansu za detaljnije predstavljanje.

Zamislite da investitor donosi odluku na temelju vašeg Elevator Pitcha. Mislite li da biste tijekom tako kratke prezentacije mogli pružiti dovoljno zanimljivih i bitnih informacija? Na prvu ruku, ovakvo predstavljanje se čini vrlo jednostavnim. No, u stvarnosti je prilično teško. Vježba, ali i neophodna stručna pomoć, pomoći će da postignete svoj cilj.

Kroz Startup Factory veliki naglasak stavljamo na usavršavanje prezentacijskih vještina, strukturu i izvedbu pitcha. Zato smo za primjer uzeli pitcheve dva iskusna i uspješna Startup Factory pobjednika – Marka Brkljačića, suosnivača startupa Nuotwo (koji je na Zagreb Connectu 2019. odnio generalnu pobjedu) i Antu Širića, suosnivača startupa Sportreact (koji je bio jedan od pobjednika posljednje Startup Factory generacije). Njihove pitcheve pročitajte u engleskoj verziji teksta gdje ćete pronaći još više informacija o Elevator Pitchu.

Marko Brkljačić i Anto Širić

Za sva poduzeća koja traže svoje poslovne anđele, kao i za poslovne anđele koji su zainteresirani za investiranje u inovativne startupove kroz projekt CE-Connector oformili smo transregionalnu platformu koja se sastoji od 6 zemalja i koja osigurava podršku startupovima s inovativnim rješenjima u području energije i održivog okoliša, sigurnosti i novih tehnologija kroz povezivanje s poslovnim anđelima. Hrvatski partneri zaduženi za provedbu projekta su ZICER – Zagrebački inovacijski centar i Invento Capital Partners. 

Za više informacija o platformi posjetite web stranicu projekta, pratite nas na društvenim mrežama ili nam se obratite e-mailom na ce-connector@zicer.hr.

Ostale novosti i projekti