Startup Factory 2022_2/11_tim Powerhouse Oncology

04. 11. 2022.

Karcinom dojke je najčešća maligna bolest na svijetu, od koje će tokom života oboljeti jedna od osam žena. Nažalost, trenutno se odabir pacijentica za zračenje u karcinomu dojke bazira temeljno na proširenosti bolesti, dok se genetska kompozicija i biologija tumora zanemaruje. Tim Powerhouse Oncology razvija dijagnostički neinvazivni proces baziran na sekvenciranju gena esencijalnih za metabolizam stanica raka kojim bi se detektirale pacijentice s najvećom šansom za odgovor na zračenje. 

Mladi liječnik Josip Vrančić je inicijator i voditelj tima Powerhouse Oncology. S Josipom u timu su Jakov Vuković, doktorski student Medicinskog fakulteta Zagreb te Stela Marković, studentica završne godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Josip nam je pojasnio važnost, inspiraciju i cilj Powerhouse Oncology projekta:

Tijekom posljednjih 10 godina, način na koji liječimo rak se uvelike promijenio. Era personalizirane medicine je zahvatila onkologiju, te su pacijenti od toga uvelike profitirali. Nažalost, usprkos svim pozitivnim promjenama, pacijenti se za zračenje biraju gotovo isključivo na temelju proširenosti bolesti, dok se biologija bolesti uvelike ignorira.  Želimo da svaka žena od raka dojke odabrana za liječenje zračenjem ima najbolju šansu za odgovor na terapiju. U tu svrhu razvili smo dijagnostički postupak, Powerhouse Oncology, baziran na sekvenciranju DNA 15 gena esencijalnih za metabolizam stanica raka koji smo validirali na javno dostupnoj kliničko-genomskoj bazi 1088 pacijentica oboljelih od raka dojke. Mutacija u jednom od tih 15 gena diktira superioran odgovor na zračenje u pacijentica s rakom dojke, dok pacijentice bez mutacija nemaju nikakve koristi od zračenja.

Zašto ovaj tim stručnjaka upravo sada želi izgraditi startup?

Poslije duljeg razmišljanja o rezultatima koji su nastali kao posljedica čiste znatiželje, shvatili smo da je najbolji put za implementaciju našeg otkrića kombinacija akademskog i komercijalnog pristupa. Smatramo da Hrvatska i Zagreb imaju potencijal biti važan biotehnološki i istraživački centar. Nadamo se da boljem životu naših sugrađana i sugrađanki možemo doprinijeti kako direktno, kroz primjenu našeg dijagnostičkog postupka, tako i indirektno kroz naš doprinos razvitku znanstveno-istraživačkih i biotehnoloških aktivnosti u Zagrebu i Hrvatskoj.

Temelji za budućnost su postavljeni!

Iduće dvije godine očekujemo užurbanu izgradnju laboratorijske infrastrukture, razvitak suradnje s kliničkim centrima, optimizaciju i ponovnu validaciju koncepta na kojem je zasnovan dijagnostički postupak koji razvijamo. Također nas čeka podnošenje prijave za zaštitu intelektualnog vlasništva, kojom bi osigurali tržišni monopol na naš dijagnostički postupak.

2025. godine očekujemo izlazak na tržište i očekujemo da ćemo, već u prvoj godini, unijeti pozitivnu promjenu u način liječenja približno 1000 pacijentica oboljelih od raka dojke diljem Europe i svijeta. Paralelno s prvim klijentima planiramo nastaviti ulagati u istraživanje i razvoj kako bi ispitali mogućnost implementacije našeg dijagnostičkog postupka u liječenje drugih malignih bolesti.

O radnim stilu i timu

Smatramo da naš radni stil najbolje opisuje intenzivnost i fleksibilnost. Kao tim smo komplementarni, kako vještinama tako i karakterno, te otvoreni u komunikaciji jedni s drugima.

Revolucija

Jedna riječ koja najbolje opisuje ovaj projekt je revolucija, jer ovaj je tim vođen željom za uvođenje revolucije u način na koji pristupamo pacijentima oboljelih od raka.

Najveća dosadašnja postignuća

Izuzev izuzetno kompleksne validacije našeg dijagnostičkog postupka na preko 1000 pacijentica oboljelih od raka dojke, svojim najvećim postignućem smatramo ovaj izlazak iz naše zone ugode. Tranzicija iz akademskog i medicinskog okruženja ka poslovnom je povremeno zastrašujuća, ali iznimno uzbudljiva i dinamična.

Inspiracija

Inspiraciju crpimo od pacijentica oboljelih od raka dojke i njihovih voljenih koji žive s bolesti i neizvjesnošću koju ona nosi.

Powerhouse Oncology i Startup Factory?

Sudjelovanjem u Startup Factoryju dobivamo informacije, vještine i alate vezane uz sve sfere poslovanja koje nam nedostaju kao startupu čiji su osnivači medicinari. Uz intenzivne i sadržajne grupne bootcampove imamo priliku individualno raditi s mentorima koji nas osluškuju i spremno nude potencijalna rješenja i ideje. U konačnici, sjajno je upoznati pametne i talentirane ljude koji stoje iza drugih timova. Nadamo se da će jednog dana ta poznanstva izrasti u uspješne suradnje.

Ostale novosti i projekti

Upoznajte startup Review Booster Pro!

Upoznajte Review Booster Pro, startap koji unutar ZICER-a razvija svoju platformu za povećanje interakcije s krajnjim korisnicima! „Uz pomoć NFC tehnologije, odnosno proizvoda u koje je implementiran NFC čip, komuniciramo sve ono što neka tvrtka želi komunicirati sa...