Sinergijom hrvatskog drvnog i kreativnog sektora do međunarodnih uspjeha

26. 04. 2018.

Dana 26. travnja 2018. godine u Akceleratoru Tehnološkog parka Zagreb održano je predstavljanje pobjedničkih timova Kreativnog kampa projekta Co-Create i predavanje o mogućnostima sufinanciranja iz nacionalnih sredstava za kreativne proizvode drvne industrije.

Nakon uspješno provedenog Kreativnog kampa EU projekta Co-Create, kroz koji je 40 pojedinaca iz drvnog i kreativnog sektora putem teorijskih i praktičnih radionica unaprjeđivalo svoje kompetencije, izabrana su dva najbolja tima koja su svoje prototipe predstavili na Milano Design Weeku .

Događaj je započeo izlaganjem Ante Janka Bobetka, voditelja projekta Co-Create i pomoćnika direktora Razvojne agencije Zagreb koji je detaljno predstavio ciljeve i rezultate projekta. Potom su svoje koncepte i proizvode kroz video i prezentacijski sadržaj predstavili pobjednici Kreativnog kampa :

  • Modulos Desk, inovativan sustav vrhunski dizajniranog i pomno koncipiranog modularnog stola čije funkcionalnosti korisnik u potpunosti prilagođava svojim potrebama i
  • Tilty, multifunkcionalni spoj didaktičke igračke i drvnog namještaja  za razvoj kognitivnih i motoričkih sposobnosti kod djece.

Uz pobjednike, svoje kreativne ideje pred predstavnicima Grada Zagreba i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavili su i ostali sudionici Kreativnog kampa.

Događaj je zaključen prezentacijom o mogućnostima sufinanciranja iz nacionalnih sredstava za kreativne proizvode drvne industrije koje je okupljenima približila Ivana Filipović, direktorica Panonskog drvnog centra kompetencija koji je stručna podrška u provedbi Co-Create projekta.

Nakon svega prezentiranog možemo zaključiti kako sinergija znanja i kompetencija pripadnika drvnog i kreativnog sektora stvara bazu za osvajanje međunarodnih tržišta!

Projekt „Co-Create“ ima za cilj podržati procese međusektorske suradnje između klastera tradicionalne i kreativnih industrija. Projekt promovira suradnju kroz primjenu novih metodologija i alata usmjerenih na upravitelje klastera, male i srednje poduzetnike i predstavnike javnih vlasti. Poseban naglasak stavljen je na konkretizaciju suradnje u praksi između drvne i kreativne industrije. Projekt je sufinanciran kroz Europski fond za regionalni razvoj te okuplja 11 organizacija iz 7 europskih država: Italije, Francuske, Portugala, Španjolske, Grčke, Slovenije i Hrvatske. Razvojna agencija Zagreb je partner na projektu.

Ostale novosti i projekti

Bespovratne potpore za digitalizaciju

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti 2021. – 2026. objavljuje Poziv za dostavu projektnih prijedloga „Bespovratne potpore za digitalizaciju“. Bespovratna sredstva dodjeljuju se putem otvorenog postupka dodjele u...

U ZICER-u predstavljen poduzetnički vodič na ukrajinskom jeziku

U Hrvatskoj je svoj privremeni dom pronašlo više od 19.000 ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje su do sada svoje samostalne poslove razvijale iz Ukrajine pokazuju interes za pokretanje posla u Hrvatskoj. Kako bi se što bolje snašle u novim poduzetničkim izazovima, a za...