Povezivanjem do bržeg gospodarskog rasta

21. 11. 2018.

Zagreb 22. i 23. studenoga postaje mjestom okupljanja kreatora politika te predstavnika europske gospodarske scene u cilju poticanja suradnje među klasterima Europske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Zagrebački inovacijski centar od sutra će biti domaćinom međunarodnog događaja pod nazivom EU-WESTERN BALKANS: Cluster Policy Learning and Matchmaking event.

Riječ je o dvodnevnom događaju koji će okupiti više od 66 predstavnika klastera i kreatora politika iz Europske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Cilj je stvoriti nove mogućnosti suradnje za dionike klastera iz Europske unije i zemalja Zapadnog Balkana u kontekstu proširenja i jačanja međunarodne gospodarske suradnje.

Događaj organiziraju Europska komisija – DG Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs (DG GROW) u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Gradom Zagrebom i Zagrebačkim inovacijskim centrom.

Događaj koji će započeti razmjenom najboljih praksi o politikama i programima klastera otvorit će g. Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, dr. Ulla Engelmann, voditeljica Odjela za klastere i društveno poduzetništvo u DG GROW-tu te g. Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra.

Ključne teme konferencije odnose se na transnacionalnu suradnju klastera, ulogu klastera u strategijama pametne specijalizacije i izazovima upravljanja klasterima. Poseban naglasak stavlja se i na matchmaking dio događaja kojem je cilj pokrenuti nove transnacionalne mogućnosti suradnje za klastere zemalja Zapadnog Balkana, Europske unije, Ukrajine i Turske. Klasteri – sudionici ovoga događaja –  predstavljaju više od 4000 malih i srednjih poduzeća koja rade na području agronomske i prehrambene industrije, IT-a, automobilske industrije, turizma, tekstilne industrije, farmaceutike i energetike.

Transnacionalna suradnja klastera stvara nove mogućnosti tvrtkama te malim i srednjim poduzećima za stvaranje novih poslovnih suradnji.

Očekuje se kako će događaj rezultirati sklapanjem sporazuma o suradnji i dugoročnim partnerstvima, kao i daljnjem povezivanju međusektorskih i industrijskih grana između klastera sudionika ovog događaja.

Domaćin ovog događaja je Zagrebački inovacijski centar, dok je poseban doprinos dao Hub385, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Feroimpex.

Događaj podržava European Cluster Collaboration Platform, a omogućuje PwC.

Agendu događaja preuzmite ovdje.

Ostale novosti i projekti

Upoznajte startup Review Booster Pro!

Upoznajte Review Booster Pro, startap koji unutar ZICER-a razvija svoju platformu za povećanje interakcije s krajnjim korisnicima! „Uz pomoć NFC tehnologije, odnosno proizvoda u koje je implementiran NFC čip, komuniciramo sve ono što neka tvrtka želi komunicirati sa...