Povezivanjem do bržeg gospodarskog rasta

21. 11. 2018.

Zagreb 22. i 23. studenoga postaje mjestom okupljanja kreatora politika te predstavnika europske gospodarske scene u cilju poticanja suradnje među klasterima Europske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Zagrebački inovacijski centar od sutra će biti domaćinom međunarodnog događaja pod nazivom EU-WESTERN BALKANS: Cluster Policy Learning and Matchmaking event.

Riječ je o dvodnevnom događaju koji će okupiti više od 66 predstavnika klastera i kreatora politika iz Europske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Cilj je stvoriti nove mogućnosti suradnje za dionike klastera iz Europske unije i zemalja Zapadnog Balkana u kontekstu proširenja i jačanja međunarodne gospodarske suradnje.

Događaj organiziraju Europska komisija – DG Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs (DG GROW) u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Gradom Zagrebom i Zagrebačkim inovacijskim centrom.

Događaj koji će započeti razmjenom najboljih praksi o politikama i programima klastera otvorit će g. Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, dr. Ulla Engelmann, voditeljica Odjela za klastere i društveno poduzetništvo u DG GROW-tu te g. Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra.

Ključne teme konferencije odnose se na transnacionalnu suradnju klastera, ulogu klastera u strategijama pametne specijalizacije i izazovima upravljanja klasterima. Poseban naglasak stavlja se i na matchmaking dio događaja kojem je cilj pokrenuti nove transnacionalne mogućnosti suradnje za klastere zemalja Zapadnog Balkana, Europske unije, Ukrajine i Turske. Klasteri – sudionici ovoga događaja –  predstavljaju više od 4000 malih i srednjih poduzeća koja rade na području agronomske i prehrambene industrije, IT-a, automobilske industrije, turizma, tekstilne industrije, farmaceutike i energetike.

Transnacionalna suradnja klastera stvara nove mogućnosti tvrtkama te malim i srednjim poduzećima za stvaranje novih poslovnih suradnji.

Očekuje se kako će događaj rezultirati sklapanjem sporazuma o suradnji i dugoročnim partnerstvima, kao i daljnjem povezivanju međusektorskih i industrijskih grana između klastera sudionika ovog događaja.

Domaćin ovog događaja je Zagrebački inovacijski centar, dok je poseban doprinos dao Hub385, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Feroimpex.

Događaj podržava European Cluster Collaboration Platform, a omogućuje PwC.

Agendu događaja preuzmite ovdje.

Ostale novosti i projekti

Zagreb Crowdfunding Convention 11.10.2022. u ZICER-u

Načuli ste kod Stankovića da je dvadesettrogodišnji Albert Gajšak za svoj startup CircuitMess prikupio $408.749,00? Ili da su kroz platformu Funderbeam braća Boljar prikupili €473.600,00, a Pivovara Medvedgrad  €1.3 milijuna… Impresivno, ali i dalje niste sigurni...

Doznajte imena timova sedme Startup Factory generacije!

Odabrano je 13 timova nove Startup Factory generacije. Prijave za sedmi Startup Factory trajale su 19. srpnja do 4. rujna. Prijaviti su se mogli timovi ili novi startupovi koji razvijaju visokotehnološka rješenja i okupljaju od dvoje do sedmero članova komplementarnih...