Potpora inovativnim poduzetnicima u ZICER-u Potpora inovativnim poduzetnicima u ZICER-u

22. 04. 2020.

Izazovna vremena traže izazovna rješenja koja Grad Zagreb potiče kroz cjelovitu i sustavnu podršku startupovima. Kako bi se ublažile posljedice aktualne krize COVID-19 po poslovanje, Grad Zagreb je startupove koji djeluju u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER-a oslobodio plaćanja zakupnine:

Usprkos nikad nižoj razini globalnih gospodarskih aktivnosti, ZICER-ovi startupovi pronašli su u ovoj krizi i nove prilike, a svoje su aktivnosti vrlo brzo prilagodili novonastaloj situaciji pridržavajući se propisanih mjera i radom od kuće. Značajan dio svoje je znanje i resurse stavilo na raspolaganje pri traženju konkretnih načina ublažavanja utjecaja globalne pandemije.
 
Potencijal za profitom u ovom trenutku nije na listi prioriteta zagrebačkih startupova već je glavni fokus stavljen na društvenu korist, te se njihova rješenja aktivno primjenjuju u različitim institucijama koje su nosioci procesa upravljanja i djelovanja u ovoj kriznoj situaciji.
Startupovi su korištenjem novih tehnologija od umjetne inteligencije, 3D tehnologija, te njihovih inovativnih primjena olakšali djelovanje institucijama, medicinskim djelatnicima, kao i svim ostalim građanima.
 
Tijekom posljednjeg mjeseca, u ZICER-u inkubirani startupovi razvili su aplikaciju koja educira i predviđa razvoj situacije vezane uz koronavirus, implementirano je više automatskih konverzacijskih robota (od kojih je jedan aktivan kao chatbot Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo), a digitalna tržnica kao alternativa onoj fizičkoj biva prepoznata kao izvrsna mogućnost za nabavku domaćih poljoprivrednih proizvoda.
Također, 3D printeri su u proteklom periodu značajno doprinijeli u proizvodnji zaštitne opreme, a djelatnici ZICER-a uključili su se u proizvodnju zaštitnih vizira na 3D printeru koji je nabavljen kroz projekt opremanja laboratorija financiran strukturnim fondovima. Izrađeni zaštitni viziri za medicinsko osoblje donirani su Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.
 
Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić ističe kako ovih dana, bez obzira na okolnosti, startupovi razvijeni pod okriljem ZICER-a stvaraju izvrsna tehnološka rješenja. „Neki od njih su se razvijali i kroz posljednju generaciju predakceleracijskog programa Startup Factory, a neki i pobijedili na Zagreb Connectu. To nam pokazuje kako startupovi koji su dobili cjelovitu podršku koja je obuhvaćala kvalitetno mentorstvo, izvrsne edukacije, infrastrukturu i okruženje koje potiče kreativnost, ali i financijsku podršku, kada „voda dođe do grla“ agilno stvaraju korisna rješenja.“ 
 
Pročelnica objašnjava i da su aktivnosti podrške poduzetnicima prebačene na online kanale, a Grad Zagreb – Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, usprkos potresu i pandemiji, upravo ugovara konvertibilne zajmove koji su jedinstveni poticajni financijski instrument namijenjen da zagrebačkim startupovima omogući razvoj njihovih proizvoda i značajno im olakša djelovanje u  budućem razdoblju.
„Održan je i prvi online Live Pitch Day koji će iznjedriti drugu generaciju Climate akceleratora, a kojeg Grad Zagreb provodi u suradnji s Europskim institutom za tehnologiju. Imena timova ovog najvećeg europskog programa za akceleriranje klimatski orijentiranih startupova doznat ćemo kroz koji dan.“
 
Čeka nas zahtjevno razdoblje, u kojem će Grad Zagreb i nadalje pružati kontinuiranu i konkretnu podršku svojim poduzetnicima. Oslobađanje plaćanja najamnine za poslovni prostor zasigurno će uvelike pomoći zagrebačkim startupovima kako bi mogli nastaviti s redovnim poslovanjem ali i razvojem kreativnih tehnoloških rješenja na korist cjelokupnoj zajednici.

Članak je preuzet sa službene web stranice Grada Zagreba.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...