Poslovni susret „Smart Cities & Urban Technologies“ otvorio nove mogućnosti za međunarodnu suradnju

09. 05. 2019.

U ZICER-u je upravo uspješno održan poslovni susret Smart Cities&Urban Technologies koji je povezao austrijske i hrvatske inovativne tvrtke i institucije u cilju stvaranja budućih poslovnih suradnji.

Ovaj poslovni susret održan na temu urbane tehnologije realiziran je u organizaciji ADVANTAGE AUSTRIA – Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Regionalnom energetskom agencijom za sjeverozapadnu Hrvatsku te Zagrebačkim inovacijskim centrom. Cilj mu je bila razmjena iskustava i znanja te povezivanje hrvatskih i austrijskih tvrtki, gradova i institucija.

Susret je započeo obraćanjem direktorice Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu, Sonje Holocher-Ertl koja je istaknula važnost urbanih tehnologija i pametnih gradova te međusobne suradnje Grada Zagreba i Austrije te poručila:

 – Pametni gradovi i urbane tehnologije u današnje vrijeme su iznimno važne teme. Klimatske promjene i oskudnost resursa zahtijevaju od nas da preispitamo naš način života i razmislimo kako možemo povećati svoj životni standard, a istovremeno smanjiti korištenje prirodnih resursa te, u idealnom slučaju, stvoriti nultu emisiju stakleničkih plinova. 

Uime Grada Zagreba prisutne je pozdravila Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. 

 – Jačanje suradnje i partnerstva na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini jedan je od preduvjeta ostvarenja snažnog i održivog gospodarskog rasta i transformacije u smjeru pametnog grada. Ovaj poslovni susret odličan je način promocije pozitivnih primjera poduzetništva te jačanje međunarodne suradnje i gospodarskih veza, zapošljavanja kao i svih čimbenika bitnih za boljitak životnog standarda naših građana”, istaknula je gđa Jozić, osvrnuvši se na važnost ovakvih susreta kao idealne prilike za umrežavanje I povezivanje gospodarstvenika.

U sklopu konferencije svoja poslovanja predstavile su austrijske tvrtke A&C Automationssysteme & Consulting GmbH, ACECON E.U., ACTES Consultants Technology & Engineering Services GmbH, BLUESAVE Consulting Gmbh, DOCLX City Card Solutions GmbH, GUEP Software Gmbh, KEBA AG, Kapsch TrafficCom AG te inovativna hrvatska poduzeća SightRun, Byte Lab, MyRent te ZEBRA Cross, nakon čega su održani poslovni susreti austrijskih i hrvatskih poduzeća. 

Ujedno, na konferenciji je od strane Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša predstavljena Okvirna strategija pametnog Grada Zagreba Zagreb Smart City. Ova Strategija sadrži 27 prioritetnih mjera podijeljenih u šest strateških područja. Također, predstavljen je i  SECAP – Akcijski plan za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena.

Poslovna konferencija Smart Cities&Urban Technologies u Hrvatskoj završila je obilaskom Zagrebačkog inovacijskog centra.

Ovim je događajem kroz prezentiranje smart city rješenja i predstavljene strategija te povezivanje austrijskih i hrvatskih inovativnih tvrtki stvoren preduvjet za još bolju gospodarsku povezanost i suradnju naših dviju država.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...