Održana panel rasprava o zajedničkim prostorima stvaranja

20. 05. 2019.

U Zagrebu je 17. svibnja 2019. održana panel rasprava o zajedničkim prostorima stvaranja – inkubatorima pokretanja poslovanja (maker space) koju su zajedno organizirali Interreg projekt Urban M i Udruga gradova u RH (nacionalna točka Programa Urbact).

Kroz raspravu o zajedničkim prostorima stvaranja panelisti su predstavili primjere dobre prakse, javne politike koje potiču razvoj takvih prostora te kako ih u gradovima financirati iz sredstava Europske unije.

Sudionici skupa su informirani o inovativnom pristupu u poticanju poduzetništva kolaborativnim razvojem kreativnih ideja i prototipova u zajedničkim prostorima stvaranja koji potiču mlade ljude na istraživanje svojih interesa, uče kako koristiti nove alate (fizičke i virtualne) i razvijaju kreativne projekte.

U uvodnom dijelu rasprave, direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić je predstavila projekt Urban M i koncept maker space. Marko Ercegović iz Udruge gradova u RH je objasnio kako program Urbact može doprinijeti zajedničkim prostorima stvaranja.

Na skupu su sudjelovali sljedeći panelisti:

  • Marko Helfrih, Zagrebački inovacijski centar – ZICER
  • Paolo Zanzerović, IRIM – Institut za razvoj i inovativnost mladih/Croatian Makers
  • Deborah Hustić, Radiona/Zagreb Makerspace
  • Svjetlana Maleković, Grad Zagreb, Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša
  • Zrinko Rebrina, Grad Zagreb, Ured za programe i projekte Europske unije

Marko Helfrih, pomoćnik direktora Zagrebačkog inovacijskog centra naveo je niz mogućnosti koje ZICER pruža svojim korisnicima dok je Paolo Zanzerović iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih predstavio aktivnosti udruge koja kroz pokret Croatian Makers i projekte uvodi STEM aktivnosti u obrazovno-odgojne ustanove i lokalne zajednice

Programu poticanja poduzetništva koji stavlja naglasak na digitalne kompetencije predstavila je Svjetlana Maleković iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba, dok je Zrinko Rebrina iz Ureda za programe i projekte Europske unije Grada Zagreba rekao više o programu Urban M.

Panelisti su svojim primjerima dobre prakse pokazali da mogu postojati različiti tipovi zajedničkih prostora stvaranja, a ono što je svima zajedničko jest potreba za povezivanjem različitih dionika radi postizanja uspješnijih rezultata.

Ostale novosti i projekti

U ZICER-u predstavljen poduzetnički vodič na ukrajinskom jeziku

U Hrvatskoj je svoj privremeni dom pronašlo više od 19.000 ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje su do sada svoje samostalne poslove razvijale iz Ukrajine pokazuju interes za pokretanje posla u Hrvatskoj. Kako bi se što bolje snašle u novim poduzetničkim izazovima, a za...

Predstavljanje poduzetničkih vodiča na ukrajinskom jeziku

U Hrvatskoj je svoj privremeni dom pronašlo više od 19.000 ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje su do sada svoje samostalne poslove razvijale iz Ukrajine pokazuju interes za pokretanje posla u Hrvatskoj. Kako bi se što bolje snašle u novim poduzetničkim izazovima, a za...