Održana panel rasprava o zajedničkim prostorima stvaranja

20. 05. 2019.

U Zagrebu je 17. svibnja 2019. održana panel rasprava o zajedničkim prostorima stvaranja – inkubatorima pokretanja poslovanja (maker space) koju su zajedno organizirali Interreg projekt Urban M i Udruga gradova u RH (nacionalna točka Programa Urbact).

Kroz raspravu o zajedničkim prostorima stvaranja panelisti su predstavili primjere dobre prakse, javne politike koje potiču razvoj takvih prostora te kako ih u gradovima financirati iz sredstava Europske unije.

Sudionici skupa su informirani o inovativnom pristupu u poticanju poduzetništva kolaborativnim razvojem kreativnih ideja i prototipova u zajedničkim prostorima stvaranja koji potiču mlade ljude na istraživanje svojih interesa, uče kako koristiti nove alate (fizičke i virtualne) i razvijaju kreativne projekte.

U uvodnom dijelu rasprave, direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić je predstavila projekt Urban M i koncept maker space. Marko Ercegović iz Udruge gradova u RH je objasnio kako program Urbact može doprinijeti zajedničkim prostorima stvaranja.

Na skupu su sudjelovali sljedeći panelisti:

  • Marko Helfrih, Zagrebački inovacijski centar – ZICER
  • Paolo Zanzerović, IRIM – Institut za razvoj i inovativnost mladih/Croatian Makers
  • Deborah Hustić, Radiona/Zagreb Makerspace
  • Svjetlana Maleković, Grad Zagreb, Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša
  • Zrinko Rebrina, Grad Zagreb, Ured za programe i projekte Europske unije

Marko Helfrih, pomoćnik direktora Zagrebačkog inovacijskog centra naveo je niz mogućnosti koje ZICER pruža svojim korisnicima dok je Paolo Zanzerović iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih predstavio aktivnosti udruge koja kroz pokret Croatian Makers i projekte uvodi STEM aktivnosti u obrazovno-odgojne ustanove i lokalne zajednice

Programu poticanja poduzetništva koji stavlja naglasak na digitalne kompetencije predstavila je Svjetlana Maleković iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba, dok je Zrinko Rebrina iz Ureda za programe i projekte Europske unije Grada Zagreba rekao više o programu Urban M.

Panelisti su svojim primjerima dobre prakse pokazali da mogu postojati različiti tipovi zajedničkih prostora stvaranja, a ono što je svima zajedničko jest potreba za povezivanjem različitih dionika radi postizanja uspješnijih rezultata.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...