Na Zagreb Connectu Startup Factory timovi osvojili 800.000 kuna

16. 11. 2022.

U ZICER-u – Zagrebačkom inovacijskom centru održano je deveto izdanje startup konferencije Zagreb Connect i sedmo finale akceleracijskog programa Startup Factory

Keynote govornici Zagreb Connecta prenijeli su svoje znanje i iskustvo iz različitih aspekata spremnosti startupa za investiciju. Tako je Gordan Kuvek, izvršni direktor Sektora za strategiju u HBOR-u, govorio o financijskim instrumentima za poticanje startupova, a Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG-BICRO-a, o financiranju startupova. Luka Rožman, menadžer odjela Financijskog savjetovanja u Mazarsu, opisao je proces procjene vrijednosti startupa. Jakša Krišto, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu Zagreb,govorio je o analizi investicijskog potencijala u startupovima dok je Matija Goljar, investitor u slovenskom fondu Silicon Gardens, ušao u detalje spremnosti startupa za primanje investicije.

Rezultati istraživanja „Analiza investicijskog potencijala poduzetnika u ZICER-u“ provedenog ove godine na uzorku od 49 poduzetnika unutar ZICER-a ukazuju na njihovu usmjerenost IT sektoru i korištenje suvremenih tehnologija. Poduzetnici kod odabira potencijalnog ulaganja visoko vrednuju profil potencijalnog ulagača, zahtijevaju od ulagača poduzetničko iskustvo te mentorstvo i poznavanje djelatnosti u kojoj posluju. Kao ključnu karakteristiku od ulagača traže smart money – uz novac koji ulagač ulaže, osigurava i svoje znanje, iskustvo, kontakte, podršku. – kroz svoje je izlaganje naglasio dr.sc. Jakša Krišto, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije ustrajno se zalaže za poticanje malog gospodarstva i razvoj poduzetništva. Startupovima i drugim subjektima malog gospodarstva nudimo fiksnu kamatnu stopu u vremenima kad se najavljuje povećanje kamatnih stopa. Tako primjerice kamata za investicijske zajmove iz NPOO-a iznosi samo 0,8% za iznos zajma do 100.000 eura. Ako pak poduzetnici trebaju obrtna sredstva, mogu aplicirati za Mikro zajam za obrtna sredstva u iznosu do 25.000 eura uz kamatnu stopu od 0,5% do 1%. – naglasila je Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG-BICRO-a.

HBOR je svjestan izazova s kojima se startupovi, ali i poduzeća u zrelijim fazama razvoja susreću pri osiguravanju optimalnih načina financiranja. U svrhu što boljeg planiranja naših aktivnosti sa ciljem osiguravanja njegove dostupnosti, inicirali smo izradu analize tržišnog jaza ponude i potražnje za vlasničkim kapitalom. Rezultati su nam dali sliku stanja na tržištu kojem prilagođavamo naše daljnje djelovanje.“ – istaknuo je Gordan Kuvek, izvršni direktor Sektora za strategiju Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Kroz Startup Factory do sada se razvijalo 99 inovativnih tehnoloških timova. Na panel raspravi Put do investicije: Iskustva startupova u investicijskim pregovorima svoje su priče prenijeli Dino Jerković, suosnivač Spiritusa, Edo Mujkić, suosnivač BiteMe Nutritiona, Dragana Lipovac Medić, osnivačica HUBBIG-a i Ivan Belas, suosnivač robotiq.ai. Svi ovi, danas uspješni, startupovi bili su dio programa Startup Factory.

Pobjednici Zagreb Connecta su timovi Piklean, Just H2O, Powerhouse Oncology, Naratour i PlayTracker

Zagreb Connect veliko je finale i Demo Day prvog hrvatskog akceleracijskog programa Startup Factory. Kroz intenzivan dvomjesečni program 11 Startup Factory timova u ZICER-u je razvijalo tehnološka rješenja s kojima su se pred publikom i stručnim žirijem natjecali za pobjedu, a  pet timova osvojilo je ukupno 800.000 kuna.

Tri tima prve razvojne faze –  Just H2O, Powerhouse Oncology i Piklean osvojila su po 100.000 kuna, a dva tima druge razvojne faze – Naratour i PlayTracker po 250.000 kuna.

Gradu Zagrebu i gradskoj upravi osnovna je premisa ta da su gradovi motori društvene transformacije. Mi smo uprava koja je okrenuta budućnosti. Imamo velike planove, a istraživanje i razvoj, startupovi i povezivanje Grada Zagreba sa sveučilištima čini jako važan dio naše strategije. ZICER je naš glavni alat, jako smo zadovoljni i ponosni na program Startup Factory i imamo plan u budućnosti taj program još i pojačati. Čestitam svim sudionicima sedme Startup Factory generacije, a posebno pobjednicima. Svim timovima želim puno uspjeha u razvoju poslovanja. – poručila je dr.sc. Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Doći do financijske podrške kroz Startup Factory uvijek je cilj timova koji se prijavljuju u naš akcelerator. No vrijeme je pokazalo kako svi finalisti imaju potencijal uspjeti dugoročno. Zato ohrabrujem timove koji danas nisu osvojili sredstva da nastave s razvojem jer upornost i prilagođavanje tržištu su glavne sastavnice vašeg budućeg uspjeha. Napredak koji su timovi postigli kroz Startup Factory u posljednja dva mjeseca je velik. Znanja i vještine koje su ovdje stekli, siguran sam, pomoći će im u ostvarenju njihovih poduzetničkih ciljeva. Čestitam svim pobjednicima i veselim se njihovom budućem napretku i postignućima! – poručio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Upoznajte Startup Factory pobjednike!

Tim Just H2O razvija proizvod za pročišćavanje vode koji pročišćava vodu iz slavine na kemijskoj, biološkoj i mehaničkoj razini. Njihov je proizvod u potpunosti bez plastike. Jedinstveni su po tome što iz vode uklanjaju nitrate te što pomoću UV svjetla uništavaju mikroorganizme. Sve su to uklopili u jedinstven minimalistički dizajn.

Piklean – Projekt Piklean omogućuje brz i lak najam alata za čišćenje koji se nalaze u samoposlužnim pretincima, a kojima se pristupa putem web aplikacije. Ovaj je projekt spin-off tvrtke koja se bavi najmom alata. Projekt je nastao iz uočene potrebe klijenata za fleksibilnijim pristupom.

Powerhouse Oncology – Karcinom dojke je najčešća maligna bolest na svijetu od koje će tokom života oboljeti jedna od osam žena. Nažalost, trenutno se odabir pacijentica za zračenje u karcinomu dojke temelji primarno na proširenosti bolesti, dok se genetska kompozicija i biologija tumora zanemaruje. Tim Powerhouse Oncology razvija neinvazivni dijagnostički proces baziran na sekvenciranju gena esencijalnih za metabolizam stanica raka kojim bi se detektirale pacijentice s najvećom šansom za odgovor na zračenje.

Naratour je mobilna aplikacija koja omogućuje istraživanje muzeja kroz gejmifikaciju. Ona redefinira interpretaciju sadržaja prema posjetiteljima i donosi prihod muzejima. Uz Naratour svi ostvaruju dodatnu vrijednost! Posjetitelji muzeja uživaju u novom, sadržajnijem interaktivnom iskustvu, dok muzeji jačaju ponudu i čine ju privlačnijom korisnicima.

PlayTracker je web aplikacija koja omogućuje gamerima da objedine sva svoja postignuća, da se povežu i natječu s drugima i to neovisno o tome gdje igraju. Kako bi to postigli, članovi tima PlayTracker razvili su tehnologiju koja povlači i objedinjuje korisničke podatke sa svih bitnih uređaja i platformi, od računala do PlayStationa. Sada vide priliku za proširenje na analitiku za profesionalce. Ovaj tim trenira machine learning algoritam koji obogaćuje podatke s njihove društvene mreže s javno dostupnim podacima.

Rang ljestvica Startup Factory finalista

Glavni Partner Zagreb Connecta je Grad Zagreb. Partneri su HAMAG-BICRO, HBOR, Atlantic Grupa, Turistička zajednica grada Zagreba, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, Infobip, Mazars, KP&S, Robotiq.ai, Miret, sportreact, Spiritus, Amodo, Peekator i 3DTech. 

Ostale novosti i projekti

Najavljen HACKL – Hackathon za otvoreni Zagreb

U vrtlogu tehnoloških inovacija i globalnih trendova, Zagreb ne samo da stoji uz bok svjetskim metropolama, nego predlaže rješenja koja će grad pretvoriti u tehnološki hub. Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u ZICER-u predstavljen je projekt koji obećava...