Na Zagreb Connectu Startup Factory timovi osvojili 800.000 kuna

16. 11. 2022.

U ZICER-u – Zagrebačkom inovacijskom centru održano je deveto izdanje startup konferencije Zagreb Connect i sedmo finale akceleracijskog programa Startup Factory

Keynote govornici Zagreb Connecta prenijeli su svoje znanje i iskustvo iz različitih aspekata spremnosti startupa za investiciju. Tako je Gordan Kuvek, izvršni direktor Sektora za strategiju u HBOR-u, govorio o financijskim instrumentima za poticanje startupova, a Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG-BICRO-a, o financiranju startupova. Luka Rožman, menadžer odjela Financijskog savjetovanja u Mazarsu, opisao je proces procjene vrijednosti startupa. Jakša Krišto, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu Zagreb,govorio je o analizi investicijskog potencijala u startupovima dok je Matija Goljar, investitor u slovenskom fondu Silicon Gardens, ušao u detalje spremnosti startupa za primanje investicije.

Rezultati istraživanja „Analiza investicijskog potencijala poduzetnika u ZICER-u“ provedenog ove godine na uzorku od 49 poduzetnika unutar ZICER-a ukazuju na njihovu usmjerenost IT sektoru i korištenje suvremenih tehnologija. Poduzetnici kod odabira potencijalnog ulaganja visoko vrednuju profil potencijalnog ulagača, zahtijevaju od ulagača poduzetničko iskustvo te mentorstvo i poznavanje djelatnosti u kojoj posluju. Kao ključnu karakteristiku od ulagača traže smart money – uz novac koji ulagač ulaže, osigurava i svoje znanje, iskustvo, kontakte, podršku. – kroz svoje je izlaganje naglasio dr.sc. Jakša Krišto, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije ustrajno se zalaže za poticanje malog gospodarstva i razvoj poduzetništva. Startupovima i drugim subjektima malog gospodarstva nudimo fiksnu kamatnu stopu u vremenima kad se najavljuje povećanje kamatnih stopa. Tako primjerice kamata za investicijske zajmove iz NPOO-a iznosi samo 0,8% za iznos zajma do 100.000 eura. Ako pak poduzetnici trebaju obrtna sredstva, mogu aplicirati za Mikro zajam za obrtna sredstva u iznosu do 25.000 eura uz kamatnu stopu od 0,5% do 1%. – naglasila je Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG-BICRO-a.

HBOR je svjestan izazova s kojima se startupovi, ali i poduzeća u zrelijim fazama razvoja susreću pri osiguravanju optimalnih načina financiranja. U svrhu što boljeg planiranja naših aktivnosti sa ciljem osiguravanja njegove dostupnosti, inicirali smo izradu analize tržišnog jaza ponude i potražnje za vlasničkim kapitalom. Rezultati su nam dali sliku stanja na tržištu kojem prilagođavamo naše daljnje djelovanje.“ – istaknuo je Gordan Kuvek, izvršni direktor Sektora za strategiju Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Kroz Startup Factory do sada se razvijalo 99 inovativnih tehnoloških timova. Na panel raspravi Put do investicije: Iskustva startupova u investicijskim pregovorima svoje su priče prenijeli Dino Jerković, suosnivač Spiritusa, Edo Mujkić, suosnivač BiteMe Nutritiona, Dragana Lipovac Medić, osnivačica HUBBIG-a i Ivan Belas, suosnivač robotiq.ai. Svi ovi, danas uspješni, startupovi bili su dio programa Startup Factory.

Pobjednici Zagreb Connecta su timovi Piklean, Just H2O, Powerhouse Oncology, Naratour i PlayTracker

Zagreb Connect veliko je finale i Demo Day prvog hrvatskog akceleracijskog programa Startup Factory. Kroz intenzivan dvomjesečni program 11 Startup Factory timova u ZICER-u je razvijalo tehnološka rješenja s kojima su se pred publikom i stručnim žirijem natjecali za pobjedu, a  pet timova osvojilo je ukupno 800.000 kuna.

Tri tima prve razvojne faze –  Just H2O, Powerhouse Oncology i Piklean osvojila su po 100.000 kuna, a dva tima druge razvojne faze – Naratour i PlayTracker po 250.000 kuna.

Gradu Zagrebu i gradskoj upravi osnovna je premisa ta da su gradovi motori društvene transformacije. Mi smo uprava koja je okrenuta budućnosti. Imamo velike planove, a istraživanje i razvoj, startupovi i povezivanje Grada Zagreba sa sveučilištima čini jako važan dio naše strategije. ZICER je naš glavni alat, jako smo zadovoljni i ponosni na program Startup Factory i imamo plan u budućnosti taj program još i pojačati. Čestitam svim sudionicima sedme Startup Factory generacije, a posebno pobjednicima. Svim timovima želim puno uspjeha u razvoju poslovanja. – poručila je dr.sc. Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Doći do financijske podrške kroz Startup Factory uvijek je cilj timova koji se prijavljuju u naš akcelerator. No vrijeme je pokazalo kako svi finalisti imaju potencijal uspjeti dugoročno. Zato ohrabrujem timove koji danas nisu osvojili sredstva da nastave s razvojem jer upornost i prilagođavanje tržištu su glavne sastavnice vašeg budućeg uspjeha. Napredak koji su timovi postigli kroz Startup Factory u posljednja dva mjeseca je velik. Znanja i vještine koje su ovdje stekli, siguran sam, pomoći će im u ostvarenju njihovih poduzetničkih ciljeva. Čestitam svim pobjednicima i veselim se njihovom budućem napretku i postignućima! – poručio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Upoznajte Startup Factory pobjednike!

Tim Just H2O razvija proizvod za pročišćavanje vode koji pročišćava vodu iz slavine na kemijskoj, biološkoj i mehaničkoj razini. Njihov je proizvod u potpunosti bez plastike. Jedinstveni su po tome što iz vode uklanjaju nitrate te što pomoću UV svjetla uništavaju mikroorganizme. Sve su to uklopili u jedinstven minimalistički dizajn.

Piklean – Projekt Piklean omogućuje brz i lak najam alata za čišćenje koji se nalaze u samoposlužnim pretincima, a kojima se pristupa putem web aplikacije. Ovaj je projekt spin-off tvrtke koja se bavi najmom alata. Projekt je nastao iz uočene potrebe klijenata za fleksibilnijim pristupom.

Powerhouse Oncology – Karcinom dojke je najčešća maligna bolest na svijetu od koje će tokom života oboljeti jedna od osam žena. Nažalost, trenutno se odabir pacijentica za zračenje u karcinomu dojke temelji primarno na proširenosti bolesti, dok se genetska kompozicija i biologija tumora zanemaruje. Tim Powerhouse Oncology razvija neinvazivni dijagnostički proces baziran na sekvenciranju gena esencijalnih za metabolizam stanica raka kojim bi se detektirale pacijentice s najvećom šansom za odgovor na zračenje.

Naratour je mobilna aplikacija koja omogućuje istraživanje muzeja kroz gejmifikaciju. Ona redefinira interpretaciju sadržaja prema posjetiteljima i donosi prihod muzejima. Uz Naratour svi ostvaruju dodatnu vrijednost! Posjetitelji muzeja uživaju u novom, sadržajnijem interaktivnom iskustvu, dok muzeji jačaju ponudu i čine ju privlačnijom korisnicima.

PlayTracker je web aplikacija koja omogućuje gamerima da objedine sva svoja postignuća, da se povežu i natječu s drugima i to neovisno o tome gdje igraju. Kako bi to postigli, članovi tima PlayTracker razvili su tehnologiju koja povlači i objedinjuje korisničke podatke sa svih bitnih uređaja i platformi, od računala do PlayStationa. Sada vide priliku za proširenje na analitiku za profesionalce. Ovaj tim trenira machine learning algoritam koji obogaćuje podatke s njihove društvene mreže s javno dostupnim podacima.

Rang ljestvica Startup Factory finalista

Glavni Partner Zagreb Connecta je Grad Zagreb. Partneri su HAMAG-BICRO, HBOR, Atlantic Grupa, Turistička zajednica grada Zagreba, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, Infobip, Mazars, KP&S, Robotiq.ai, Miret, sportreact, Spiritus, Amodo, Peekator i 3DTech. 

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...