Muzeji, galerije, kazališta i festivali postaju akceleratorima koji mobiliziraju energiju malih kreativnih i inovativnih poduzeća!

28. 01. 2021.

U okviru međunarodnog projekta Pametni akceleratori kreativnog poduzetništva u području kulturne baštine – SACHE u ZICER-u je 26. siječnja održana online konferencija pod nazivom Inovativne prakse kulturne baštine i poduzetništva. Konferencija je nastavljena 27. siječnja kroz raspravu lokalnih eksperata o izazovima suradnje između kulturne baštine i kreativnih poduzeća:

Konferencija Inovativne prakse kulturne baštine i poduzetništva okupila je recentne aktere domaće ICT industrije u područjima interaktivnog dizajna za muzeje, proširene i virtualne stvarnosti, gaming industrije i digitalizacije kulture, predstavnike kulturnih i kreativnih industrija, sveučilišne eksperte za muzeologiju, samostalne umjetnike te kreatore javnih politika – Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

Zahvaljujući implementaciji kreativnih komponenti u različita područja ljudskog djelovanja finalni produkti dobivaju dodanu vrijednost i novi smisao. Kroz uporabu digitalnih alata kulturna baština postaje bližom svim generacijama. Posebno se to odnosi na mlade koji na interaktivan način tako stječu znanja čime učenje postaje zabavnije i zanimljivije. U posljednja dva dana vidjeli smo kako u Hrvatskoj već imamo realizirane izvrsne projekte koji povezuju kulturnu, kreativnu i digitalnu industriju. Drago nam je da je ZICER nositelj SACHE projekta za Hrvatsku. Ispred svih nas u kontekstu povezivanja i realizacije kulturno-digitalnih projekata je velika budućnost.  – kaže Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Predstavljajući primjere dobrih praksi u područjima kreativnog poduzetništva više od 70 sudionika konferencije moglo je nazočiti konstruktivnom dijalogu i umrežavanju te vidjeti na koje je sve načine moguće razvijati raznolike modele očuvanja kulturne baštine u zajedničkoj simbiozi s kulturnim i kreativnim industrijama te poduzetništvu temeljenom na informacijskim i komunikacijskim tehnologijama (ICT industrija). Tako su sudionici uživali u inspirativnim prezentacijama startupova, etabliranih tvrtki, institucija te muzeja u privatnom i javnom vlasništvu. Svoja iskustva i dobre prakse podijeli su predstavnici Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Etnografskog muzeja Zagreb, Muzeja prekinutih veza, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ICOM-a (International Council of Museums) te tvrtke Novena, DivIT, Gamechuck, Equinox Vision, Mirinda Games Studio i  Karzen & Karzen. 

U današnje izazovno doba pod utjecajem pandemije i potresa, kulturna baština, baš kao i kulturne i kreativne industrije nalaze se pod velikim pritiskom opstanka, dok s druge strane informatički sektor doživljava procvat. Iz tog je razloga potrebno raditi na umrežavanju aktera iz svih navedenih područja kako bi zajedničkim snagama stvorili nove načine prezentiranja i obrade kulturne baštine.

Ova Konferencija bila je i prilika da se sudionici osvrnu na aktualne prepreke i nepogode koje podjednako utječu na sve sektore kojima se projekt SACHE bavi te međusobno podijele svoja iskustva u njihovom prevladavanju.

Konferencija je omogućila i osvrt na trenutne mogućnosti transformiranja kvalitetnih inicijativa i projekata u dugoročne i održive suradničke prakse koje imaju potencijal da budu dinamične, fleksibilne i stručne.

Sudionici konferencije kroz primjere dobre prakse mogli su vidjeti na koji način različiti sektori mogu doprinijeti oporavku i razvoju kulturnih i kreativnih industrija u zajedničkoj simbiozi s poduzetništvom imajući u fokusu nedovoljno iskorišten potencijal kulturne baštine.

Projekt SACHE – Smart Accelerators of Creative Heritage Entrepreneurship ima za cilj proširiti i osnažiti ulogu lokacija, simbola i vrijednosti kulturne baštine putem njihove transformacije u Pametne akceleratore poduzetništva u području kulturne baštine kroz razvoj srednjoeuropskog modela. Kroz razvoj, implementaciju i prijenos inovativnog načina klasteriranja, projektom će se aktivirati inovativna sinergija između kulturne baštine i kreativnosti. Potaknut će se razmjena iskustava i prijenos znanja između privatnog i javnog sektora te omogućiti jačanje njihovih kompetencija. Projekt je sufinanciran kroz Europski fond za regionalni razvoj u okviru programa Interreg CENTRAL EUROPE. Zagrebački inovacijski centar partner je u projektu, dok je vodeći partner Chamber of Commerce, Industry, Craft and Agriculture of Venice Rovigo iz Italije. SACHE konferencija “Inovativne prakse kulturne baštine i poduzetništva” odvija se u sklopu projektne isporuke D.T2.2.2 Local co-creation courses.

Prezentacije sa konferencije možete preuzeti ovdje: http://tiny.cc/kqibtz

Ostale novosti i projekti

Kako zaraditi od dodatnog posla?

Uz redovni rad razmišljate o zaradi od dodatnog posla? Frane Šesnić, direktor ZICER-a, pojašnjava kakve su vam mogućnosti. „U uvjetima inflacije i visokih troškova života, što se posebno odnosi na cijene hrane, kao i rasta plaća koje generalno ne prate realne...

Poziv na radionicu o intelektualnom vlasništvu

Kako prepoznati intelektualno vlasništvo u vašem startupu, zašto ga zaštititi i kakvu vam konkurentsku prednost donosi zaštita?Odgovore doznajte u ZICER-u, 12. ožujka od 10 sati, na besplatnoj radionici koja će se održati prema programu: Sudjelovanje je besplatno uz...