Muzeji, galerije, kazališta i festivali postaju akceleratorima koji mobiliziraju energiju malih kreativnih i inovativnih poduzeća!

28. 01. 2021.

U okviru međunarodnog projekta Pametni akceleratori kreativnog poduzetništva u području kulturne baštine – SACHE u ZICER-u je 26. siječnja održana online konferencija pod nazivom Inovativne prakse kulturne baštine i poduzetništva. Konferencija je nastavljena 27. siječnja kroz raspravu lokalnih eksperata o izazovima suradnje između kulturne baštine i kreativnih poduzeća:

Konferencija Inovativne prakse kulturne baštine i poduzetništva okupila je recentne aktere domaće ICT industrije u područjima interaktivnog dizajna za muzeje, proširene i virtualne stvarnosti, gaming industrije i digitalizacije kulture, predstavnike kulturnih i kreativnih industrija, sveučilišne eksperte za muzeologiju, samostalne umjetnike te kreatore javnih politika – Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

Zahvaljujući implementaciji kreativnih komponenti u različita područja ljudskog djelovanja finalni produkti dobivaju dodanu vrijednost i novi smisao. Kroz uporabu digitalnih alata kulturna baština postaje bližom svim generacijama. Posebno se to odnosi na mlade koji na interaktivan način tako stječu znanja čime učenje postaje zabavnije i zanimljivije. U posljednja dva dana vidjeli smo kako u Hrvatskoj već imamo realizirane izvrsne projekte koji povezuju kulturnu, kreativnu i digitalnu industriju. Drago nam je da je ZICER nositelj SACHE projekta za Hrvatsku. Ispred svih nas u kontekstu povezivanja i realizacije kulturno-digitalnih projekata je velika budućnost.  – kaže Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Predstavljajući primjere dobrih praksi u područjima kreativnog poduzetništva više od 70 sudionika konferencije moglo je nazočiti konstruktivnom dijalogu i umrežavanju te vidjeti na koje je sve načine moguće razvijati raznolike modele očuvanja kulturne baštine u zajedničkoj simbiozi s kulturnim i kreativnim industrijama te poduzetništvu temeljenom na informacijskim i komunikacijskim tehnologijama (ICT industrija). Tako su sudionici uživali u inspirativnim prezentacijama startupova, etabliranih tvrtki, institucija te muzeja u privatnom i javnom vlasništvu. Svoja iskustva i dobre prakse podijeli su predstavnici Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Etnografskog muzeja Zagreb, Muzeja prekinutih veza, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ICOM-a (International Council of Museums) te tvrtke Novena, DivIT, Gamechuck, Equinox Vision, Mirinda Games Studio i  Karzen & Karzen. 

U današnje izazovno doba pod utjecajem pandemije i potresa, kulturna baština, baš kao i kulturne i kreativne industrije nalaze se pod velikim pritiskom opstanka, dok s druge strane informatički sektor doživljava procvat. Iz tog je razloga potrebno raditi na umrežavanju aktera iz svih navedenih područja kako bi zajedničkim snagama stvorili nove načine prezentiranja i obrade kulturne baštine.

Ova Konferencija bila je i prilika da se sudionici osvrnu na aktualne prepreke i nepogode koje podjednako utječu na sve sektore kojima se projekt SACHE bavi te međusobno podijele svoja iskustva u njihovom prevladavanju.

Konferencija je omogućila i osvrt na trenutne mogućnosti transformiranja kvalitetnih inicijativa i projekata u dugoročne i održive suradničke prakse koje imaju potencijal da budu dinamične, fleksibilne i stručne.

Sudionici konferencije kroz primjere dobre prakse mogli su vidjeti na koji način različiti sektori mogu doprinijeti oporavku i razvoju kulturnih i kreativnih industrija u zajedničkoj simbiozi s poduzetništvom imajući u fokusu nedovoljno iskorišten potencijal kulturne baštine.

Projekt SACHE – Smart Accelerators of Creative Heritage Entrepreneurship ima za cilj proširiti i osnažiti ulogu lokacija, simbola i vrijednosti kulturne baštine putem njihove transformacije u Pametne akceleratore poduzetništva u području kulturne baštine kroz razvoj srednjoeuropskog modela. Kroz razvoj, implementaciju i prijenos inovativnog načina klasteriranja, projektom će se aktivirati inovativna sinergija između kulturne baštine i kreativnosti. Potaknut će se razmjena iskustava i prijenos znanja između privatnog i javnog sektora te omogućiti jačanje njihovih kompetencija. Projekt je sufinanciran kroz Europski fond za regionalni razvoj u okviru programa Interreg CENTRAL EUROPE. Zagrebački inovacijski centar partner je u projektu, dok je vodeći partner Chamber of Commerce, Industry, Craft and Agriculture of Venice Rovigo iz Italije. SACHE konferencija “Inovativne prakse kulturne baštine i poduzetništva” odvija se u sklopu projektne isporuke D.T2.2.2 Local co-creation courses.

Prezentacije sa konferencije možete preuzeti ovdje: http://tiny.cc/kqibtz

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...