MAKABI | Pametna kapsula za zdravu biljku

15. 07. 2019.

Bosiljak u kuhinji je ponovno uvenuo, a ni ostalo začinsko bilje ne izgleda dobro? Kako bi super bilo kad bi postojala „tableta“ za biljku koja će ju zaštititi! Postoji i uskoro će biti dostupna. MAKABI pametna kapsula za biljku istovremeno štiti i prihranjuje biljku, a uz to je ekološki proizvod!

Ljudi sve više koriste previše različitih sredstava za zaštitu bilja, odnosno pesticida. Te je štetne kemikalije tim znanstvenika odlučio zamijeniti jednostavnom kapsulom koja ima sve što biljci treba!

MAKABI je mala kapsula i pametno rješenje za sve biljke: s vremenom otpušta sastojke za ishranu i zaštitu biljaka. I ono što je najvažnije – nema štetne posljedice za ljudsko zdravlje, kao ni na zdravlje i broj pčela i drugih korisnih insekata!“, govori nam Slaven Jurić.

Tim znanstvenika prije tri godine krenuo je istraživati kapsule s vremenskim otpuštanjem komponenti na nekoliko biljnih kultura, poput rajčica, salate i vinove loze. Fokus je upravo na tržištu ekoloških proizvođača biljnih kultura kojima je interes proizvodnje ekoloških proizvoda bez upotrebe teških organskih spojeva.

U laboratoriju čarobiramo i usput se cijelo vrijeme zabavljamo: radimo ono što volimo, ekološki smo osviješteni i odlično se slažemo. Umjesto imena i službenih titula međusobno se zovemo simpatičnim nadimcima.“

Marko Vinceković zvani Čarobnjak je idejni začetnik projekta i voditelj tima. Luna Maslov Bandić je glavna kemijska analitičarka tima, a nosi naziv VješticaGospodin Mikrokapsula je, dakako, glavni proizvođač malih kapsula za biljku – Slaven Jurić, a glavna i odgovorna u analizi formulacija je Katarina Sopko – Štrumfeta. Kristina Vlahoviček Kahlina sitna je i prodorna Zvončica – glavna i odgovorna za sintezu novih spojeva.

Na Zagreb Connectu će prezentirati svoj inovativni ekološki proizvod javnosti, a želja im je osigurati sredstva za upscaling proizvoda i razvoj novih ideja.

Svaki dio programa Startup Factory važan je na svoj način, a nama je možda najvažniji pravni dio vezan za poslovanje firme i intelektualno vlasništvo“, objašnjava Čarobnjak i sa smijehom dodaje: „Postigli smo puno. Od nastupa očekujem jednu veliku zabavu, dobro iskustvo i, da, zašto ne pobjedu!“

Ostale novosti i projekti

Startup Nobula odvažno mijenja uobičajene načine učenja

Inovatori iz ZICER-a unose nov život u edukativne procese! Interakcija u edukaciji danas je imperativ. Kada se osobu koja uči stavi u aktivan položaj, ona više nije samo promatrač, već i svojevrstan nositelj aktivnosti. Uz novu ulogu učenje postaje temeljitije, a...

Dođite na SACHE događaj u Muzej grada Zagreba!

Pozivamo kulturne operatore i predstavnike kulturnih institucija da nam se pridruže 8. lipnja 2022. s početkom u 10 sati u Muzeju grada Zagreba, Opatička ul. 20 na SACHE lokalnom događaju: Visoke tehnologije & inovativni financijski instrumenti kao kreatori...