Kvalitetan poslovni plan – temelj dobre pregovaračke pozicije s bankom

16. 04. 2018.

Na današnjoj edukaciji “Izrada poslovnog plana“ stručni predavači iz područja financija, Nives Celinić i Zoran Stojanovićpolaznicima su pojasnili kako izraditi kvalitetan poslovni plan koji pravnu osobu stavlja u bolju pregovaračku poziciju s financijskim institucijama.

„Svaka tvrtka je posebna priča te se bar na neki način razlikuje od druge. Postoje obrasci po kojima se daje ocjena za kreditnu sposobnost, ali često se dogodi da detalji igraju presudnu ulogu.“

Ovim riječima je predavačica Nives Celinić, financijska stručnjakinja, dala kratki uvid u kompleksnost procesa putem kojih se odlučuje o kreditima pravnim osobama. Polaznici edukacije imali su priliku saznati brojne informacije i trikove koji su bitni u izradi kvalitetnog poslovnog plana. Kroz osnovni pogled na stavke koje se nalaze u investicijskom elaboratu nakon edukacije oni će znati što je dobro u očima banke, a što nije.

„Kada banka stupa u kreditni odnos s klijentom, najčešće nastoji podijeliti rizik tako da jedan dio rizika prihvati ona, a preostali dio klijent. Često ta podjela ovisi o pregovaračkoj sposobnosti tj. poziciji klijenta i banke. Smisao ove edukacije je pokazati ljudima da se kroz kvalitetnu pripremu poslovnog plana klijent može dovesti u bolju pregovaračku poziciju. Ta pregovaračka pozicija u konačnici može rezultirati i nižom cijenom za klijenta i lakšim odobrenjem kreditnog zahtijeva“ otkrio nam je predavač Zoran Stojanović, financijski stručnjak.

Polaznici su imali priliku saznati sve o osnovnim stavkama poslovnog plana koje su bitne kod dobivanja kredita. Istaknuto je da u samom ispisivanju plana nije bitna kvantiteta kao što mnogi često misle, nego je bitno usmjeriti se na kvalitetnu prezentaciju poslovanja svoje tvrtke. Istaknuti su brojni faktori poslovnog plana koje promatraju bankari. Primjerice koja je važnost EBIT-a i EBITDA-e koje govore o zaradi prije kamata i troškova te dobiti redovnog poslovanja tj. redovnim prihodima umanjenim za redovne troškove.

Nakon teorijskog dijela predavanja slijedio je praktični dio usmjeren na izradu konkretnog poslovnog plana. Predavači su sudionicima pokazali koji su to točno dijelovi plana koji trebaju biti istaknuti te koji su oni manje bitni, a uz brojna dodatna pitanja i aktivno sudjelovanje svih polaznika edukacija je uspješno privedena kraju.

Marina Ravlić iz tvrtke Pro Fores d.o.o., polaznica edukacije i korisnica TPZ-a, za kraj nam je otkrila razloge njezinog interesa za ovu temu te dala svoje mišljenje o kvaliteti edukacije:

„Mislim da je vrlo korisno znati kako banke i financijske institucije gledaju na tvrtke.  Izrazito je dobro imati neki insajderski uvid u to kako nas oni vide i u skladu s tim znati kako bolje pregovarati. Pogotovo je to bitno kada se traži financiranje od banaka, razne druge potpore, ali i novac koji se može dobiti od fondova. Smatram da svaka tvrtka mora imati poslovni plan, a pogotovo ako planira rasti i dalje napredovati. Vjerujem kako nema smisla plaćati nekog vanjskog suradnika koji nema detaljan uvid u priču tvrtke kao ona sama – pogotovo kada se želi dobiti neko bitno financiranje. Današnja edukacija bila je vrlo sustavna, koncizna i kategorizirana te sam jako puno naučila.“

Ostale novosti i projekti

Kako zaraditi od dodatnog posla?

Uz redovni rad razmišljate o zaradi od dodatnog posla? Frane Šesnić, direktor ZICER-a, pojašnjava kakve su vam mogućnosti. „U uvjetima inflacije i visokih troškova života, što se posebno odnosi na cijene hrane, kao i rasta plaća koje generalno ne prate realne...

Poziv na radionicu o intelektualnom vlasništvu

Kako prepoznati intelektualno vlasništvo u vašem startupu, zašto ga zaštititi i kakvu vam konkurentsku prednost donosi zaštita?Odgovore doznajte u ZICER-u, 12. ožujka od 10 sati, na besplatnoj radionici koja će se održati prema programu: Sudjelovanje je besplatno uz...