Kroz virtualnu i proširenu stvarnost upoznajte drevne tajne Zagreba

16. 08. 2017.

Dok odbrojavamo sate do početka otvaranja prijava za ovogodišnji Startup Factory Zagreb program donosimo vam posljednju u nizu priča o inovativnim projektima prve SFZGB generacije.

Ovoga puta riječ je o timu ZagrebCityChallenge. Za pokretanje ovog inovativnog turizmu usmjerenog projekta zaslužne su vesele i razigrane, a ujedno stručne i profesionalne sestre Barišić – Ivana i Kata. Priču koja prati njihov SFZGB poduzetnički put ispričala nam je mlađa sestra Kata.

Kako bi nas podsjetila i informirala o tome kako je sve započelo Kata je rekla: “Zagreb postaje prepoznatljiv kao sve atraktivnija turistička destinacija. Kako se svijet pod utjecajem tehnologije sve brže mijenja, tako se mijenjaju i želje za drugačijim turističkim doživljajem. U tom kontekstu zamijetile smo povećanje potražnje za novim i drugačijim iskustvima posebno kod mlađih generacija. Do ovog zaključka došle smo istraživanjem tržišta kroz naš uspješni projekt PokloniMe.hr kojeg vodimo već šest godina. Stranim turistima željele smo ponuditi jedno novo i drugačije iskustvo razgledavanja grada na zabavan i kreativan način. A kako smo doznale za SFZGB program? Sredinom prošloga ljeta sudjelovala sam na LeanIN konferenciji. Tamo je između ostalog bio prezentiran novi i do tada za mene sasvim nepoznat Startup Factory Zagreb program. Ideja me je odmah zainteresirala te sam o novoj spoznaji informirala sestru. Inicijalnu ideju smo imale, stoga smo odlučile okušati sreću. Oformile smo tim i aplicirale na natječaj. Vodila nas je vjera da tamo gdje ima volje uvijek ima i mogućnosti. Natjecanje je bilo vrlo zahtjevno i napeto. Našu ideju trebalo je prezentirati i obraniti pred 22 vrsna stručnjaka i mentora kroz 2 kruga „pitchanja“ u 2 minute. Moram priznati da smo bili istinski oduševljeni kad nas je žiri odabrao među pet pobjedničkih projekata. Zbog takvih dana čovjek uvidi da ne treba samo kukati kako se ništa ne može u ovoj državi već da nikad ne treba stati, da treba vjerovati u sebe i svoje snove, djelovati, boriti se i uspjeh neće izostati!”

Rezultat sudjelovanja ovoga tima u SFZGB2016 programu je aplikacija Zagreb Time Travel – prva turistička tura po Zagrebu koja najbolju ponudu i atrakcije grada prezentira turistima kao putovanje kroz vrijeme uz korištenje suvremenih tehnologija proširene (AR) i virtualne stvarnosti (VR).

Uz Zagreb Time Travel posjetitelj/igrač će tijekom ture na jedinstven način imati priliku vidjeti kako se isprepliću prošlost i sadašnjost grada i to uz pomoć tableta koji postaje vremeplov i omogućuje turistu da kroz „digitalni prozor“ zaviri u prošlost i vidi inače nevidljive urbane legende i povijesne događaje. Ulazak u prošlost počinje pronalaskom vizualnih okidača za aktiviranje proširene stvarnosti (AR) na tabletu na lokacijama turističkih atrakcija grada koje predstavljaju ključne točke ture. Turistu se razgledavanje grada prezentira u formi igre u kojem se 14 urbanih atrakcija predstavlja kao putovanje kroz vrijeme u kojem su vodiči znamenite žene iz povijesti Zagreba. Neke od njih su stvarne povijesne osobe, a neke i plodovi književničke mašte koja ih je pretvorila u urbane legende. Kroz interaktivnu turu igrači će moći skupljati bodove rješavajući povijesne pitalice i zanimljive zagonetke, raditi zabavne izazove kroz interakciju s lokalnim stanovništvom, naučiti zabavne povijesne činjenice te napraviti atraktivne fotografije s povijesnim likovima i pozadinama koje može dijeliti na društvenim mrežama.

Od početne prijavljene ideje pa do ovdje opisanog rješenja projekt je prošao kroz pravu malu evoluciju. Koji su sve čimbenici utjecali na razvoj projekta Kata je pojasnila: “Kroz Program sudjelovale smo na brojnim edukacijama koje su nam bile neophodne i vrlo korisne za danji razvoj našeg projekta. Cijelo vrijeme na raspolaganju smo imale vrlo kvalitetne i uslužne mentore koji su višestruko doprinijeli razvoju aplikacije. Naravno, tu su i financijska sredstva bez kojih bismo teško samostalno realizirali ideju, besplatni ured i infrastruktura Tehnološkog parka te zadnje, ali nipošto manje bitno, izvrstan i predan tim koji stoji iza cijele organizacije. Čista desetka za ekipu Tehnološkog parka koji su nam danas postali i prijatelji jer su zaista sve redom vrhunski profesionalci i uvijek na raspolaganju. Navedene edukacije kao i predavanja renomiranih poduzetnika, analize tržišta i testiranje ciljane skupine, redovna komunikacija s mentorima i svim ostalim članovima organizacije imala je za posljedicu da smo projekt dosta izmijenili od inicijalne ideje s kojom smo aplicirali na SFZGB. Čak smo promijenili i naziv projekta (inicijalno smo se zvali ZagrebCityChallenge, dok danas nosimo ime Zagreb Time Travel). Bez sumnje, SFZGB program uvelike je doprinijela razvoju ideje i poboljšala koncept i jako smo im zahvalni na tome. Trenutno smo u fazi produkcije aplikacije za tablete te je na jesen planiramo lansirati na tržište. Također ubrzano radimo na marketing strategiji plasiranja proizvoda na tržište te pregovaramo s partnerima (ugostiteljima, muzejima, hostelima i sl.) čije ćemo ponude i popuste nuditi turistima kao dodatnu vrijednost proizvoda.”

Svjesne važnosti dobrog poznavanja vlastite ciljne skupine Kata je rekla kako je njihovu ciljnu skupinu definirala ovako: “Tura razgledavanja je primarno namijenjena stranim posjetiteljima Zagreba, no napravljena je tako da bude atraktivna i edukativna i posjetiteljima/igračima iz drugih dijelova Hrvatske i samim stanovnicima grada. Ciljana populacija su nam mlađe generacije turista, milennialsi, y i z generacije kojima je korištenje tehnologija normalna i prirodna svakodnevna navika.”

Nakon lansiranja Zagreb Time Travel projekta i osvajanja Zagreba djevojke namjeravaju napraviti franšizne ture i za druge atraktivne turističke hrvatske te europske destinacije.

Na samome kraju Kata je rekla: “Zagreb nam je prva destinacija na kojoj želimo projekt testirati i izbrusiti te nakon njega plasirati globalno. Želimo našim korisnicima omogućiti da u novom gradu koji posjete ne budu samo turisti, već i Avan-turisti!”

Našim inovativnim damama želimo puno sreće u ostvarenju poslovnih ciljeva. Nadam se kako će njihova priča i vas inspirirati za prijavu na Startup Factory Zagreb 2017 jer prijave otvaramo uskoro!

Ostale novosti i projekti

Završen projekt za zeleniju budućnost – My Energy Community 

Razvojno-istraživački projekt My Energy Community, čiji je završetak predstavljen danasna svečanosti održanoj u prostorijama ZICER-a, započet je 2022. godine s ciljem razvoja platforme za energetske zajednice u kojima će tokovi energije i povezane cijene biti dostupni...

Balans privatnog i poslovnog u startup svijetu

U fokusu poslovanja ReaX LAB-a je razvoj laboratorijske analitičke opreme u području zelene kemije, s posebnim naglaskom na minijaturizaciju radi smanjenja potrošnje reagensa i negativnog utjecaja na okoliš.Ovu uspješnu u ZICER-u inkubiranu tvrtku čine vrsni...