IT industrija- prilika za izlaz na inozemno tržište

24. 07. 2015.

IT industrija djelatnost je koja pruža najveću sposobnost rasta, razvoja i zapošljavanja. Upravo zato tvrtka Alfabit se specijalizirala za razvoj komercijalnih mobilnih aplikacija i web rješenja kako bi poboljšali uslugu i kvalitetu te unaprijedili poslovanje klijenata.

Razgovarali smo s dvojicom mladih direktora tvrtke AlfabitaSlavkom Plešom i Filipom Drempetićem, koji su s nama podijelili što za njih znači Tehnološki park Zagreb (TPZ) te planove i očekivanja za budućnost. Iako su po struci diplomirani ekonomisti koji nikada nisu bili usko vezani za IT industriju, u istoj su vidjeli potencijal. Godinu dana razvijali su proizvod, nakon kojeg je došlo vrijeme za realizaciju, što je značilo i pronalaženje poslovnog prostora. Od prijatelja su čuli za Tehnološki park Zagreb koji im je odgovarao iz jednog vrlo jednostavnog razloga, lokacije.

Njihova priča u Tehnološkom parku Zagreb započela je 2012. “Prostor koji nam se pruža definitivno je pogodnost. Prilikom pokretanja poduzeća imali smo problem pronalaska odgovarajućeg poslovnog prostora, a u Tehnološkom parku Zagreb pronašli smo savršeno odgovarajuću lokaciju i infrastrukturu. Također nam se pružaju i brojne mogućnosti poput edukacija i networkinga” objašnjava Slavko Pleš. 

Svojim klijentima nude gotove proizvode te usluge razvoja i implementacije mobilnih i web rješenja u potpunosti prilagođene klijentima. Trenutno broje osam zaposlenika, a kako poslovanje napreduje planiraju i proširenje tima. “U skoroj budućnosti planiramo povećanje obujma posla i broj zaposlenika. Opći cilj nam je rast po stopi od 30% godišnje. Klijenti i projekti nam dolaze sami s vlastitim zahtjevima tako da nismo morali ulagati u marketing” kazao je Filip Drempetić. 

Kako je IT industrija branša s kojom se relativno lako izlazi na vanjsko tržište,  Alfabit je podjednako orijentiran na domaće i vanjsko tržište.  “Otvorenost i mogućnost izlaza na inozemno tržište daleko je veća kada se nalazite u IT industriji” objašnjava Slavko. 

Jedan od proizvoda koji je nastao u TPZ-u je i mobilna aplikacija za maloprodaju. Radi se o mobilnoj aplikaciji za iPhone i Android uređaje s uključenim CMS-om i CRM-om te loyalty programom integriranim u aplikaciju. Ova aplikacija može podići kvalitetu usluga te znatno smanjiti troškove komunikacije s kupcima.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...