IT industrija- prilika za izlaz na inozemno tržište

24. 07. 2015.

IT industrija djelatnost je koja pruža najveću sposobnost rasta, razvoja i zapošljavanja. Upravo zato tvrtka Alfabit se specijalizirala za razvoj komercijalnih mobilnih aplikacija i web rješenja kako bi poboljšali uslugu i kvalitetu te unaprijedili poslovanje klijenata.

Razgovarali smo s dvojicom mladih direktora tvrtke AlfabitaSlavkom Plešom i Filipom Drempetićem, koji su s nama podijelili što za njih znači Tehnološki park Zagreb (TPZ) te planove i očekivanja za budućnost. Iako su po struci diplomirani ekonomisti koji nikada nisu bili usko vezani za IT industriju, u istoj su vidjeli potencijal. Godinu dana razvijali su proizvod, nakon kojeg je došlo vrijeme za realizaciju, što je značilo i pronalaženje poslovnog prostora. Od prijatelja su čuli za Tehnološki park Zagreb koji im je odgovarao iz jednog vrlo jednostavnog razloga, lokacije.

Njihova priča u Tehnološkom parku Zagreb započela je 2012. “Prostor koji nam se pruža definitivno je pogodnost. Prilikom pokretanja poduzeća imali smo problem pronalaska odgovarajućeg poslovnog prostora, a u Tehnološkom parku Zagreb pronašli smo savršeno odgovarajuću lokaciju i infrastrukturu. Također nam se pružaju i brojne mogućnosti poput edukacija i networkinga” objašnjava Slavko Pleš. 

Svojim klijentima nude gotove proizvode te usluge razvoja i implementacije mobilnih i web rješenja u potpunosti prilagođene klijentima. Trenutno broje osam zaposlenika, a kako poslovanje napreduje planiraju i proširenje tima. “U skoroj budućnosti planiramo povećanje obujma posla i broj zaposlenika. Opći cilj nam je rast po stopi od 30% godišnje. Klijenti i projekti nam dolaze sami s vlastitim zahtjevima tako da nismo morali ulagati u marketing” kazao je Filip Drempetić. 

Kako je IT industrija branša s kojom se relativno lako izlazi na vanjsko tržište,  Alfabit je podjednako orijentiran na domaće i vanjsko tržište.  “Otvorenost i mogućnost izlaza na inozemno tržište daleko je veća kada se nalazite u IT industriji” objašnjava Slavko. 

Jedan od proizvoda koji je nastao u TPZ-u je i mobilna aplikacija za maloprodaju. Radi se o mobilnoj aplikaciji za iPhone i Android uređaje s uključenim CMS-om i CRM-om te loyalty programom integriranim u aplikaciju. Ova aplikacija može podići kvalitetu usluga te znatno smanjiti troškove komunikacije s kupcima.

Ostale novosti i projekti

Završen projekt za zeleniju budućnost – My Energy Community 

Razvojno-istraživački projekt My Energy Community, čiji je završetak predstavljen danasna svečanosti održanoj u prostorijama ZICER-a, započet je 2022. godine s ciljem razvoja platforme za energetske zajednice u kojima će tokovi energije i povezane cijene biti dostupni...

Balans privatnog i poslovnog u startup svijetu

U fokusu poslovanja ReaX LAB-a je razvoj laboratorijske analitičke opreme u području zelene kemije, s posebnim naglaskom na minijaturizaciju radi smanjenja potrošnje reagensa i negativnog utjecaja na okoliš.Ovu uspješnu u ZICER-u inkubiranu tvrtku čine vrsni...