IT industrija- prilika za izlaz na inozemno tržište

24. 07. 2015.

IT industrija djelatnost je koja pruža najveću sposobnost rasta, razvoja i zapošljavanja. Upravo zato tvrtka Alfabit se specijalizirala za razvoj komercijalnih mobilnih aplikacija i web rješenja kako bi poboljšali uslugu i kvalitetu te unaprijedili poslovanje klijenata.

Razgovarali smo s dvojicom mladih direktora tvrtke AlfabitaSlavkom Plešom i Filipom Drempetićem, koji su s nama podijelili što za njih znači Tehnološki park Zagreb (TPZ) te planove i očekivanja za budućnost. Iako su po struci diplomirani ekonomisti koji nikada nisu bili usko vezani za IT industriju, u istoj su vidjeli potencijal. Godinu dana razvijali su proizvod, nakon kojeg je došlo vrijeme za realizaciju, što je značilo i pronalaženje poslovnog prostora. Od prijatelja su čuli za Tehnološki park Zagreb koji im je odgovarao iz jednog vrlo jednostavnog razloga, lokacije.

Njihova priča u Tehnološkom parku Zagreb započela je 2012. “Prostor koji nam se pruža definitivno je pogodnost. Prilikom pokretanja poduzeća imali smo problem pronalaska odgovarajućeg poslovnog prostora, a u Tehnološkom parku Zagreb pronašli smo savršeno odgovarajuću lokaciju i infrastrukturu. Također nam se pružaju i brojne mogućnosti poput edukacija i networkinga” objašnjava Slavko Pleš. 

Svojim klijentima nude gotove proizvode te usluge razvoja i implementacije mobilnih i web rješenja u potpunosti prilagođene klijentima. Trenutno broje osam zaposlenika, a kako poslovanje napreduje planiraju i proširenje tima. “U skoroj budućnosti planiramo povećanje obujma posla i broj zaposlenika. Opći cilj nam je rast po stopi od 30% godišnje. Klijenti i projekti nam dolaze sami s vlastitim zahtjevima tako da nismo morali ulagati u marketing” kazao je Filip Drempetić. 

Kako je IT industrija branša s kojom se relativno lako izlazi na vanjsko tržište,  Alfabit je podjednako orijentiran na domaće i vanjsko tržište.  “Otvorenost i mogućnost izlaza na inozemno tržište daleko je veća kada se nalazite u IT industriji” objašnjava Slavko. 

Jedan od proizvoda koji je nastao u TPZ-u je i mobilna aplikacija za maloprodaju. Radi se o mobilnoj aplikaciji za iPhone i Android uređaje s uključenim CMS-om i CRM-om te loyalty programom integriranim u aplikaciju. Ova aplikacija može podići kvalitetu usluga te znatno smanjiti troškove komunikacije s kupcima.

Ostale novosti i projekti

Zagreb Crowdfunding Convention 11.10.2022. u ZICER-u

Načuli ste kod Stankovića da je dvadesettrogodišnji Albert Gajšak za svoj startup CircuitMess prikupio $408.749,00? Ili da su kroz platformu Funderbeam braća Boljar prikupili €473.600,00, a Pivovara Medvedgrad  €1.3 milijuna… Impresivno, ali i dalje niste sigurni...

Doznajte imena timova sedme Startup Factory generacije!

Odabrano je 13 timova nove Startup Factory generacije. Prijave za sedmi Startup Factory trajale su 19. srpnja do 4. rujna. Prijaviti su se mogli timovi ili novi startupovi koji razvijaju visokotehnološka rješenja i okupljaju od dvoje do sedmero članova komplementarnih...