Hrvatski BodyRecog među 10 najboljih sportskih inovacija na svijetu

25. 10. 2017.

U izboru HYPE Fondacije, najvećeg svjetskog ekosistema za sportske inovacije koji okuplja preko 26 tisuća lidera iz svijeta sporta, sportske tehnologije, vodećih sportskih brendova, akademske zajednice, investitora i StartUp-ova, hrvatski BodyRecog – sustav za digitalnu antropometriju i procjenu zdravstvenih rizika, odabran je u 10 najboljih sportskih inovacija na svijetu.

U partnerstvu s kompanijama kao što su Google, ASICS, Microsoft i Sky Sports, HYPE Fondacija organizira natjecanja u sportskim inovacijama tijekom velikih sportskih priredbi (Ljetne Olimpijske igre, Finale UEFA Lige prvaka, Ljetna Univerzijada, NFL draft itd.). Tim povodom u Bostonu 12. listopada direktorica i idejna začetnica Anita Bušić predstavila je BodyRecog ispred stručnog povjerenstva koje su činili čelni ljudi ASICS-a, Sportsline-a, Bernd Wahler, bivši predsjednik VfB Stuttgart i mnogi drugi.

Iz perspektive sporta, BodyRecog sustav terenskim skeniranjem osobe omogućuje dobivanje antropometrijskih mjera za svega 30 sekundi, i generiranje detaljnog analitičkog izvješća o ljudskom tijelu, stoga ne čudi što je dospio u top 10 u svijetu sporta.

Nakon ulaska u svjetskih top 50 i predstavljanja na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016., ovim ulaskom u top 10, BodyRecog je napravio još jedan veliki korak u razvoju sustava za potrebe sporta, a osim pregovora s nekoliko velikih partnera, daljnja vizija u svijetu sporta je postati instrumentom za prikupljanje velikih baza podataka međunarodnih sportskih saveza i organizacija kako bi se trenerima omogućilo jednostavno praćenje tjelesnog stanja sportaša različitih kvalitativnih kategorija u svim dijelovima sezone, optimizaciju programa treninga, uvid u količinu mišićne mase te tjelesne asimetrije u periodu rehabilitacije nakon ozljeda i niz ostalih prednosti u odnosu na manje jednostavne, ali značajno skuplje tehnologije.

BodyRecog sustav razlikuje se od ostalih rješenja na tržištu zbog kontinuiranog procesa znanstvene validacije pri Laboratoriju za kinantropometriju i Laboratoriju za biomehaniku Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, te pri Institutu za šport iz Ljubljane. Time se korisnicima osigurava preciznost, a BodyRecog ujedno može poslužiti kao instrument za prikupljanje podataka u znanstvenim istraživanjima iz područja medicine i sporta. Razvoj ovog proizvoda zahtijeva međunarodnu suradnju profesionalaca iz SAD-a, Indije i Hrvatske. U Hrvatskoj, stručni tim LIVE GOOD sačinjava: inovatoricu i direktoricu američke i hrvatske firme, magistru molekularne biologije Anitu Bušić (bivša maratonka i viceprvakinja Hrvatske u karateu), voditelj znanstvenog odjela, doktorand kineziologije Luka Leško (bivši reprezentativac RH u judu i 12 puta prvak države), znanstvena suradnica, magistra nutrigenomike Nika Jiroušek, te voditelj informatičkog odjela, fizičar i politehničar, Josip Bušić (bivši prvak Hrvatske u streličarstvu).

Inovatorica Anite Bušić o ovom priznanju je izjavila: „Iznimno smo zahvalni Hype Fondaciji što nas je od 100 najboljih sportskih inovacija u svijetu – izbor od TOP 50 iz 2016 i TOP 50 2017, odabrala da uđemo u sam vrh, TOP 10 najboljih svjetskih sportskih inovacija. Cijeli tim zajedno s našim znanstvenim i tehnološkim partnerima, ulaže silan trud da BodyRecog bude što bolji za krajnjeg korisnika. Naravno, to je posao koji nema kraja; usavršavanje je stalan proces. Uskoro će biti objavljeno i nekoliko znanstvenih radova iz medicine i sporta, u kojima je BodyRecog korišten kao tehnološki alat. Nakon zadnje validacije koju je obavio Institut za šport iz Ljubljane, u vidu je sklapanje niza prodajnih ugovora. Naši su klijenti raznovrsni, dolaze iz svijeta medicine, sporta, vojske, jer je zdravlje svima bitno. Tkogod želi koristiti BodyRecog u profesionalne svrhe, neka se javi na info@bodyrecog.com. Fotogrametrijski dio mobilne aplikacije je još uvijek u razvoju, jednostavno nismo zadovoljni postignutom preciznošću, ali lansirat ćemo vrlo brzo mobilnu aplikaciju koja će omogućiti korisnicima praćenje vlastitog fitness putovanja i sažetu procjenu zdravstvenih rizika. Predbilježiti se može na našoj web stranici: http://bodyrecog.com/.“ 

Ostale novosti i projekti

U ZICER-u predstavljen poduzetnički vodič na ukrajinskom jeziku

U Hrvatskoj je svoj privremeni dom pronašlo više od 19.000 ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje su do sada svoje samostalne poslove razvijale iz Ukrajine pokazuju interes za pokretanje posla u Hrvatskoj. Kako bi se što bolje snašle u novim poduzetničkim izazovima, a za...

Predstavljanje poduzetničkih vodiča na ukrajinskom jeziku

U Hrvatskoj je svoj privremeni dom pronašlo više od 19.000 ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje su do sada svoje samostalne poslove razvijale iz Ukrajine pokazuju interes za pokretanje posla u Hrvatskoj. Kako bi se što bolje snašle u novim poduzetničkim izazovima, a za...