Hrvatska groblja pretvaraju se u digitalne muzeje!

31. 10. 2022.

Kada pričamo o životima naših najmilijih, najčešće se prisjećamo onih najljepših trenutaka. Kako su nas nasmijali, obradovali, učinili ponosnim ili naučili važne životne lekcije. Nakon što ih više ne bude, simboli njihova bogatog života budu samo grobovi na gradskim i manjim grobljima.

Ali, može li mramor, kamen ili drvo u punom smislu opisati sve što je netko napravio u svom životu?

Hrvatski Spiritus povezuje tehnologiju i uspomene, a groblja pretvara u muzeje

Ekipa hrvatskih tech stručnjaka iz startupa Spiritus inkubiranog u ZICER-u smatra da svaki čovjek može ostaviti puno više! Kroz tehnologiju, omogućuju da svaka pokojna osoba ima digitalni zapis u obliku fotografija, životnih priča i drugih uspomena. Obitelji pokojnika tako mogu pisati zgode i nezgode o svojim najdražima, a ujedno i primati prijedloge fotografija i životnih priča o svojim najmilijima za koje možda nisu ni znali! Za svoju aplikaciju dobili su već preko 3 milijuna kuna investicija kako bi svoje rješenje proširili na europska tržišta, ali oni žele krenuti s Hrvatskom.

Spiritus aplikacija premijerno se prikazala u Vukovaru, a 31. listopada ona dolazi i na gotovo sva veća hrvatska groblja! Sa Spiritus aplikacijom, groblja postaju muzeji životnih priča.

„Više od godinu dana pripremamo ovaj projekt i veoma smo uzbuđeni što će aplikacija na ovogodišnje Sve Svete zasjati u punom sjaju. Nadamo se da će naš projekt, u koji smo uložili mnogo ljubavi i vremena, prepoznati i podržati i naši sugrađani. Toliko je neispričanih, a inspirativnih životnih priča poteklo iz naše izmučene, ali ponosne Domovine koje želimo sačuvati za naše potomke.“  – kazao nam je Dino Jerković, direktor Spiritusa.

Osim što ćete kroz mobilnu aplikaciju moći na licu mjesta pretražiti sve grobne lokacije, moći ćete pogledati sve slike i životne priče pokojnika. Onih poznatih, ali i nepoznatih. Moći ćete čitati o lijepim, tužnim, ali uvijek inspirativnim životnim sudbinama, čuvati uspomene na svoje najdraže, a ujedno i posjećivati druge uspomene. Na aplikaciji možda ćete zaželjeti i predložiti koju životnu priču ili fotografiju za neku Vama blisku osobu. Zasada se na aplikaciji nalazi preko 700.000 memorijala i više od 50 gradskih grobalja, među kojima su i memorijali iz Vukovara, Zagreba, Varaždina, Osijeka, Karlovca i Splita.

“Mi vjerujemo kako svaka osoba koja je ikada živjela ima bar jednu priču vrijednu pričanja. Često su to predivne i inspirativne životne priče koje će se, s generacijama, zaboraviti. Mi želimo doći do takvih priča i omogućiti obiteljima da ih čuvaju vječno”. – poručio je Dino.

Spiritus digitalizirana groblja sada u šest hrvatskih gradova u kojima možete pretražiti preko 700.000 memorijala

Poduzetni mladi Hrvati iz Spiritusa napravili su tehnologiju u kojoj se sadržaj uspomene na vaše voljene može sačuvati vječno. „Cilj nam je da svaka obitelj u Hrvatskoj ima tu mogućnost. Zahvaljujemo dosadašnjim partnerima što su prepoznali potencijal projekta i radujemo se budućim suradnjama!“ – poručio je Dino.

“Obitelji i pojedinci moći će zauvijek ovjekovječiti uspomene na svoje najdraže. Spiritus za potrebe proizvoda osmislili smo revolucionarnu tehnologiju gdje sadržaj – slike, priče i biografski podatci, mogu ostati neobrisivi na internetu. Tj. vječno. Uspomene na naše dide i bake mogu ostati zaa sve generacije. Naravno, prije nego što određeni podatci ostanu neobrisivi, mi taj sadržaj provjeravamo. Važno nam je da sav sadržaj koji bude na Spiritusu bude dostojanstven i vrijedan pokojnika.” – objasnio je Dino Jerković.

Kako biste pretražili sve pokojnike iz Zagreba, posjetite web stranicu Spiritusa. Kako biste postali Čuvar Spiritusa Vaših najmilijih i kako biste u punom sjaju vidjeli sve funkcionalnosti koje nudi Spiritus, preuzmite aplikaciju putem web stranice www.spiritus.app.

“Gradska groblja ne moraju biti tužna. Ne postoji razlog za to. Ona su mjesta koja imaju najviše neispričanih životnih priča. Kroz Spiritus, te priče napokon mogu biti ispričane i sačuvane, a gradska groblja mogu postati jedna od najinspirativnijih mjesta. S nama groblja postaju muzeji.” – zaključio je Dino Jerković. Stoga, prošećite našim grobljima i otkrijte predivne priče neznanih i znanih lokalnih junaka.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...