Financijska nepismenost vs. Ekono

31. 10. 2019.

Bilo da putujemo, mijenjamo valute, pokrećemo tvrtku ili dižemo kredit – financijska pismenost je imperativ. Zabrinjavajuća je činjenica to da je ona u Hrvatskoj na vrlo niskim granama, posebno kod mladih ljudi. Međutim, eksperimentiranjem u svijetu softvera i chatbota, Nevena, Eduard i Diana promijenit će tu poražavajuću statistiku.

Dugogodišnjim radom u bankarskim i nastavnim institucijama, ali i kroz sami misaoni okvir oprirođene komunikacije korisnika sa softverom, Neveni i Eduardu je osim bračnih, kreditnih i suroditeljskih izazova, na pamet pao još jedan! Sadržan je u aplikaciji naziva Ekono. Tu se vraćamo na početak ovog ulomka i objašnjavamo što to chatbotovi zapravo jesu. Jednostavniji su nego što zvuče, obećavamo!

Riječ je o sustavu umjetne inteligencije s kojim se interaktira putem tekstualne komunikacije. Okej, pojednostavit ćemo još i više. Interakciju s chatbotovima možete jednostavno zamisliti kao automatski razgovor sa strojem koji komunicira s korisnicima slično kao čovjek, samo o ograničenom broju tema.

Znači li to da možete baš u svako doba dana naučiti ili zatražiti savjet o pravilnom upravljanju financijama, o tome kako štedjeti, u što i kako ulagati? Da možete pitati sve što vam padne na pamet, a vezano je za financije, ali i da ćete odgovor dobiti u realnom vremenu? Upravo to! Vidite, može biti i jednostavno!

Ali to nije sve! Nije ovo samo još jedna aplikacija „za odrasle“. Namijenjena je osobama od 16 do 45 godina, od onih koji tek ulaze u svijet osobnog dohotka i potrošnje do osoba s diversificiranim troškovima i različitim financijskim potrebama. Pametna je to aplikacija kroz koju će se korisnici na zabavan i razumljiv način, kroz dijalog, kratke tečajeve i pitalice svojeg „osobnog bankara“ Ekona financijski opismeniti, lakše pratiti troškove, ali i smislenije planirati financijsku budućnost zahvaljujući prediktivnim analizama. Analize su, dakako, relevantne za njihove pojedinačne životne okolnosti.

Poklonite li svoje povjerenje Ekonu možda ćete već sutra zajedno s njim učiti o bitcoinima ili…!

P.S. Ekono vam zasigurno neće ostaviti „seen“.  

Ekono je tim četvrte generacije Startup Factory predakceleracijskog programa. Pod svjetlima reflektora pratite ih i bodrite 27. studenoga na Zagreb Connectu.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...