Financijska nepismenost vs. Ekono

31. 10. 2019.

Bilo da putujemo, mijenjamo valute, pokrećemo tvrtku ili dižemo kredit – financijska pismenost je imperativ. Zabrinjavajuća je činjenica to da je ona u Hrvatskoj na vrlo niskim granama, posebno kod mladih ljudi. Međutim, eksperimentiranjem u svijetu softvera i chatbota, Nevena, Eduard i Diana promijenit će tu poražavajuću statistiku.

Dugogodišnjim radom u bankarskim i nastavnim institucijama, ali i kroz sami misaoni okvir oprirođene komunikacije korisnika sa softverom, Neveni i Eduardu je osim bračnih, kreditnih i suroditeljskih izazova, na pamet pao još jedan! Sadržan je u aplikaciji naziva Ekono. Tu se vraćamo na početak ovog ulomka i objašnjavamo što to chatbotovi zapravo jesu. Jednostavniji su nego što zvuče, obećavamo!

Riječ je o sustavu umjetne inteligencije s kojim se interaktira putem tekstualne komunikacije. Okej, pojednostavit ćemo još i više. Interakciju s chatbotovima možete jednostavno zamisliti kao automatski razgovor sa strojem koji komunicira s korisnicima slično kao čovjek, samo o ograničenom broju tema.

Znači li to da možete baš u svako doba dana naučiti ili zatražiti savjet o pravilnom upravljanju financijama, o tome kako štedjeti, u što i kako ulagati? Da možete pitati sve što vam padne na pamet, a vezano je za financije, ali i da ćete odgovor dobiti u realnom vremenu? Upravo to! Vidite, može biti i jednostavno!

Ali to nije sve! Nije ovo samo još jedna aplikacija „za odrasle“. Namijenjena je osobama od 16 do 45 godina, od onih koji tek ulaze u svijet osobnog dohotka i potrošnje do osoba s diversificiranim troškovima i različitim financijskim potrebama. Pametna je to aplikacija kroz koju će se korisnici na zabavan i razumljiv način, kroz dijalog, kratke tečajeve i pitalice svojeg „osobnog bankara“ Ekona financijski opismeniti, lakše pratiti troškove, ali i smislenije planirati financijsku budućnost zahvaljujući prediktivnim analizama. Analize su, dakako, relevantne za njihove pojedinačne životne okolnosti.

Poklonite li svoje povjerenje Ekonu možda ćete već sutra zajedno s njim učiti o bitcoinima ili…!

P.S. Ekono vam zasigurno neće ostaviti „seen“.  

Ekono je tim četvrte generacije Startup Factory predakceleracijskog programa. Pod svjetlima reflektora pratite ih i bodrite 27. studenoga na Zagreb Connectu.

Ostale novosti i projekti

Pozivamo vas na Startup Ecosystem Croatia događaj!

investitori i inovativne tvrtke iz Austrije zainteresirani su za poslovne prilike s hrvatskim startupovima. Zato Austrijsko Veleposlanstvo  - Trgovinski odjel zajedno sa ZICER-om i partnerima organizira Startup Ecosystem Croatia događaj na koji vas ovim putem...

Pozivamo vas na LEAP Summit 2024!

Pridružite se LEAP Summit konferenciji koja se održava 15. i 16. svibnja u prostoru SEECEL Zagreb! LEAP Summit je multidisciplinarna konferencija koja okuplja više od 2.000 sudionika iz više od 40 zemalja. Fokus konferencije je na multidisciplinarnim temama povezanim...