Financijska nepismenost vs. Ekono

31. 10. 2019.

Bilo da putujemo, mijenjamo valute, pokrećemo tvrtku ili dižemo kredit – financijska pismenost je imperativ. Zabrinjavajuća je činjenica to da je ona u Hrvatskoj na vrlo niskim granama, posebno kod mladih ljudi. Međutim, eksperimentiranjem u svijetu softvera i chatbota, Nevena, Eduard i Diana promijenit će tu poražavajuću statistiku.

Dugogodišnjim radom u bankarskim i nastavnim institucijama, ali i kroz sami misaoni okvir oprirođene komunikacije korisnika sa softverom, Neveni i Eduardu je osim bračnih, kreditnih i suroditeljskih izazova, na pamet pao još jedan! Sadržan je u aplikaciji naziva Ekono. Tu se vraćamo na početak ovog ulomka i objašnjavamo što to chatbotovi zapravo jesu. Jednostavniji su nego što zvuče, obećavamo!

Riječ je o sustavu umjetne inteligencije s kojim se interaktira putem tekstualne komunikacije. Okej, pojednostavit ćemo još i više. Interakciju s chatbotovima možete jednostavno zamisliti kao automatski razgovor sa strojem koji komunicira s korisnicima slično kao čovjek, samo o ograničenom broju tema.

Znači li to da možete baš u svako doba dana naučiti ili zatražiti savjet o pravilnom upravljanju financijama, o tome kako štedjeti, u što i kako ulagati? Da možete pitati sve što vam padne na pamet, a vezano je za financije, ali i da ćete odgovor dobiti u realnom vremenu? Upravo to! Vidite, može biti i jednostavno!

Ali to nije sve! Nije ovo samo još jedna aplikacija „za odrasle“. Namijenjena je osobama od 16 do 45 godina, od onih koji tek ulaze u svijet osobnog dohotka i potrošnje do osoba s diversificiranim troškovima i različitim financijskim potrebama. Pametna je to aplikacija kroz koju će se korisnici na zabavan i razumljiv način, kroz dijalog, kratke tečajeve i pitalice svojeg „osobnog bankara“ Ekona financijski opismeniti, lakše pratiti troškove, ali i smislenije planirati financijsku budućnost zahvaljujući prediktivnim analizama. Analize su, dakako, relevantne za njihove pojedinačne životne okolnosti.

Poklonite li svoje povjerenje Ekonu možda ćete već sutra zajedno s njim učiti o bitcoinima ili…!

P.S. Ekono vam zasigurno neće ostaviti „seen“.  

Ekono je tim četvrte generacije Startup Factory predakceleracijskog programa. Pod svjetlima reflektora pratite ih i bodrite 27. studenoga na Zagreb Connectu.

Ostale novosti i projekti

Na Zagreb Connectu Startup Factory timovi osvojili 800.000 kuna

U ZICER-u - Zagrebačkom inovacijskom centru održano je deveto izdanje startup konferencije Zagreb Connect i sedmo finale akceleracijskog programa Startup Factory.  Keynote govornici Zagreb Connecta prenijeli su svoje znanje i iskustvo iz različitih aspekata spremnosti...

Startupovi i investicije u fokusu Zagreb Connecta

U srijedu, 16. studenoga, najveći hrvatski startup hub otvara vrata i poziva vas na deveto izdanje Zagreb Connecta – konferencije na kojoj se 11 Startup Factory timova natječe za 800.000 kuna koje im za razvoj osigurava Grad Zagreb. Zagreb Connect je sinonim za...

Startup Factory 2022_11/11_tim Buksa

Buksa je online platforma za dijeljenje prostora. Na Buksi, svatko tko ima bilo kakav neiskorišteni prostor može ga oglasiti i na njemu zaraditi, a onaj kome nedostaje prostor (npr. za stvari, vozilo ili ured) može ih preko platforme zbuksati. Ono što Buksu razlikuje...