Doznaj više o pet najboljih rješenja prvog hrvatskog digitalnog hakatona VersusVirus!

20. 04. 2020.

VersusVirus je prvi hakaton u Hrvatskoj održan u potpunosti u virtualnom svijetu. Od petka (17. travnja) navečer, pedesetak hakerica i hakera okupljenih u 15 timova radilo je na razradi svojih ideja uz pomoć tridesetak mentora koji su im bili na raspolaganju. Hakaton je trajao 48 sati:

Zadatak je bio osmisliti inovativna rješenja za probleme nastale zbog pandemije koronavirusa.

Rješenja su se tražila za široki raspon tema, od brzih odgovora na krizu, gospodarstva, edukacije, umjetnosti do osnaživanja zajednice, okoliša, upravljanja, zdravlja, solidarnosti. Sudionici i organizatori stalno su bili u kontaktu putem online aplikacije Slack i platforme za videokonferencije Zoom gdje su razmjenjivali ideje, pohvale, kritike pa i dogovarali razmjenu svježeg kvasca.

Hakaton je okupio 136 sudionika u zajedničkom hakiranju problema izazvanih pandemijom virusom SARS-CoV-2 ili COVID-19.

Nakon 48 sati rada timova, žiri je odabrao pet najboljih. Tri od pet najboljih rješenja odnose se na djecu, roditelje i učenje Chatbot Dejana pomagati će roditeljima i nastavnicima u provedbi nastave na daljinu za djecu s poteškoćama u razvoju.  Naucime.online je platforma koja pomaže u savladavanju gradiva učenicima i studentima, a  Stay (in)sane parenting hub pomaže svim roditeljima da bolje organiziraju vrijeme, obaveze i zabavu za djecu u danima samoizolacije. Svi roditelji među vama i nama prepoznat će se lako u jednoj od tih ideja i rješenja! Tilda je digitalna donacijska platforma putem koje se prikuplja pomoć za ljude u nevolji poput onih koji su u nedavnom zagrebačkom potresu ostali bez domova. U zamjenu za donaciju korisnicima nudi digitalni poziv s poznatim osobama. Iza naziva Green community rooftops for a better life kriju se vrtovi na krovovima i balkonima stambenih zgrada koji doprinose našoj samoodrživosti što se tiče hrane, boljoj kvaliteti zraka i kvaliteti života u gradovima.

Organizatori ovog događaja, koji su utrošili sate volonterskog rada kako bi događaj prošao bez ikakvih poteškoća su: Impact Hub Zagreb, Tehnološki Park Varaždin, Zelena energetska zadruga, Terra Hub, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Lean Startup Hrvatska, Riječka razvojna agencija Porin, EIT RIS Climate KIC Hub Hrvatska, Ivy Digital i EduNorth. ZICER je bio partner ovog hakatona.

Ostale novosti i projekti